Roosmarijn Goldbach en Matija Čuljak winnen FSW Scriptieprijzen 2022
De masterscriptie: voor vele studenten een ware kroon op het werk. Sommige scripties zijn echte uitblinkers. Die worden beloond met de FSW Scriptieprijs. Dit jaar werd deze prijs gewonnen door Roosmarijn Goldbach (master Psychologie) en Matija Čuljak (researchmaster Psychologie), die respectievelijk onderzoek deden naar borderline persoonlijkheidstoornis en naar de impact van zomertijd op individueel niveau. Van harte gefeliciteerd, Roosmarijn en Matija!
Jaarlijks vraagt het Faculteitsbestuur aan de instituten der Pedagogische Wetenschappen, Psychologie, Politieke Wetenschap, en Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie om hun beste masterscripties te nomineren voor de FSW Scriptieprijzen. Een jury met leden uit alle hoeken van de faculteit buigt zich vervolgens over de beoordeling hiervan.
Een complexe scriptie over een complexe stoornis
Roosmarijn Goldbach rondde haar master Psychologie, specialisatie Clinical Psychology, af met haar prijswinnende scriptie getiteld ‘Childhood Emotional Maltreatment, Aspects of Emotion Regulation, and the Intrapsychic Symptoms and Behavioral Expressions of Borderline Personality Disorder’. Haar begeleider was Anne Krause.
Psychische mishandeling in de kindertijd hangt samen met moeilijkheden in emotieregulatie, wat op zijn beurt gekoppeld is aan symptomen van borderline persoonlijkheidsstoornis (BPD). Maar niet alle mensen met BPD vertonen ook ontregeld gedrag. Wat is de samenhang tussen psychische mishandeling in de kindertijd, emotieregulatie, intrapsychische symptomen van BPD, en ontregelde gedragsuitingen? Die vraag onderzocht Roosmarijn. Voor de resultaten van haar onderzoek moet je nog even wachten: de scriptie verschijnt binnenkort als publicatie met Roosmarijn als eerste auteur!
De jury was onder de indruk van de complexiteit van de scriptie: van de ingewikkelde psychische stoornis in kwestie tot de statistische aanpak en analyses. Roosmarijn laat zien dat zij zich een meesterlijke beheersing heeft eigengemaakt, is er in het juryrapport te lezen.
‘Het verraste me hoe gemakkelijk onderzoek kan gaan als je passie hebt voor het onderwerp,’ aldus Roosmarijn. Zij werkt nu bij PsyQ, waar ze mensen met psychische problematiek behandelt.
Een nieuwe methodologie voor een bekend probleem
Matija Čuljak, die de specialisatie Cognitive Neuroscience van de researchmaster Psychologie succesvol afrondde, verdiende de prijs met zijn scriptie ‘Effect of daylight saving time measured as impulse response in smartphone behavior’. Zijn begeleider was Arko Ghosh.
Eerdere onderzoeken hebben reeds aangetoond dat er meer verkeersongelukken en gezondheidsproblemen voorkomen na de overgangen tussen zomer- en wintertijd. Maar wat is de impact van die veranderingen op individuen? Die vraag stond centraal in Matija’s onderzoek, waarin data over het smartphonegebruik van honderden participanten werd bestudeerd. Op de resultaten moet je nog even wachten: ook Matija’s scriptie wordt namelijk voorbereid om gepubliceerd te worden!
In het juryrapport wordt het buitengewone niveau van statistische analyse benadrukt, dat verder gaat dan wat studenten in het mastercurriculum onderwezen krijgen. Matija heeft zichzelf deze aanpak meesterlijk aangeleerd, aldus de jury.
Matija: ‘Ik was verrast toen mijn begeleider deze methodologie voorstelde, omdat die niet veel wordt gebruikt in de psychologie. Hierdoor hadden we geen kaders over hoe hem toe te passen op ons nieuwe probleem. Het duurde wel even om grip te krijgen op de basis ervan en om hem correct in te zetten voor onze doeleinden.’
Scriptiebeoordeling: hoe deed de jury dit?
‘In eerdere jaren was het lastig om de inzendingen uit verschillende instituten goed met elkaar te vergelijken,’ vertelt juryvoorzitter Ralph Rippe. Elk instituut heeft immers zo zijn eigen achtergrond en insteek voor de masterscripties.
Ralph: ‘Daarom hebben we dit jaar gebruikgemaakt van een nieuwe beoordelingsrubric [een reeks criteria waarmee de verschillende scripties consistent konden worden geëvalueerd, red.]. Elk van de zes juryleden heeft de scripties van tevoren beoordeeld via de rubric; pas in het juryoverleg werden de gecombineerde scores en beoordelingen besproken. Dit leidde tot zeer gerichte interactie en al snel een unanieme voordracht voor de winnaars.’
Tekst: Emma Knapper