Universiteit Leiden

nl en

Symposium biedt studenten info en hulp over drank- en drugsgebruik

Op donderdagavond 2 februari vindt in de Marekerk voor alle Leidse studenten het symposium 'Waar trek jij de lijn?' plaats, over drank- en drugsgebruik. Het gratis symposium, mede georganiseerd door Minerva, is bedoeld om het onderwerp onder studenten bespreekbaar te maken. Zo’n symposium helpt, blijkt. Dus, studenten: schroom niet en kom langs.

‘De bel luidt’, constateert Julia Sterneberg, bestuurslid en vertrouwenspersoon bij Minerva. Zaken als drank- en drugsgebruik en ongewenst seksueel gedrag vormen een steeds groter probleem onder studenten. Door er tijdens studentenevenementen over te praten en ervaringen te delen, wordt het onderwerp meer bespreekbaar, leert de ervaring uit onder meer Delft en Utrecht. Toen Minerva werd benaderd door de Utrechtse organisatie Waar trek jij de lijn? om samen in Leiden hierover een symposium voor studenten te houden, greep het bestuur van het corps die mogelijkheid dan ook met beide handen aan.

'Het wordt geen jasje-dasje-Minerva-show. Dit is een probleem dat we zeker onder onze eigen leden zien, maar het gaat alle studenten aan. Daarom willen we dit evenement aan heel Leiden aanbieden.'

Wat kun je verwachten?

Tijdens de avond zullen sprekers uit diverse maatschappelijke sectoren (zoals de zorg en politie) praten over hun zienswijze ten aanzien van drank- en drugsgebruik. Dat wordt geen belerend verhaal, wel vertellen ze wat het gebruik betekent binnen hun vak. Het symposium is tot stand gekomen via contact tussen Waar trek jij de lijn? en Minerva, maar is echt bedoeld voor alle studenten, benadrukt Julia. ‘Het wordt geen jasje-dasje-Minerva-show. Dit is een probleem dat we zeker onder onze eigen leden zien, maar het gaat alle studenten aan. Daarom willen we dit evenement aan heel Leiden aanbieden. We hopen dus dat er veel mensen komen, vooral ook omdat tijdens een vorige editie van dit evenement in Utrecht bleek dat studenten er echt wat aan hebben gehad.’

Schrijf je in!

Locatie: Marekerk, Lange Mare 48, 2312 GS Leiden

Tijdstip: Donderdag 2 februari, 18.30u – 22u

Meld je aan via deze link

‘Even eerlijk’ bij Minerva

Het symposium maakt deel uit van de zogeheten ‘Even eerlijk’-week bij studentencorps Minerva, waarbij op de vereniging van maandag 30 januari tot en met vrijdag 3 februari elke dag een evenement plaatsvindt binnen het thema Studentenwelzijn. Onder anderen arts Diederik Gommers en journalist Joris Luyendijk (bekend van het boek ‘De zeven vinkjes’) zullen lezingen houden.

Minerva wil met deze week een beweging inzetten om de cultuur binnen de vereniging aan te passen. ‘Praten over zaken als drankgebruik en geestelijke gezondheid hebben we tot nu toe niet veel gedaan’, zegt bestuurslid Julia Sterneberg. ‘Maar dat gesprek komt steeds meer op gang, merk ik bijvoorbeeld ook in mijn eigen vriendinnenkring en in mijn studentenhuis. Een wereld waarin thema’s als mentaal welzijn en drank- en drugsgebruik voor iedereen bespreekbaar zijn, is helaas nog ver weg. Maar een week als deze is in elk geval een mooie eerste stap in de goede richting.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.