Universiteit Leiden

nl en

Taart, trots en tranen bij de Bake Sale voor Turkije en Syrië

In de hal van het Pieter de la Courtgebouw stonden dinsdag tafels vol baksels. Met de Bake Sale wilden studenten geld ophalen en aandacht vragen voor de aardbeving in Turkije en Syrië. Het was een groot succes, met een bezoek van staatssecretaris Gunay Uslu als kers op de taart.

Student Kerem bij de Bake Sale

De hele dag verkochten studenten vol enthousiasme muffins, cake en Turkse lekkernijen. Bezoekers hadden de mogelijkheid om nog extra te doneren, via QR-codes. Om 11 uur ’s ochtends verschijnen al een aantal lege schalen. Of ze wel genoeg hebben? ‘Er staat nog iets in de vriezer, maar we hadden niet verwacht dat het zo snel zou gaan,’ vertelt een van de organisatoren.

De studenten die meedoen aan de Bake Sale wilden vooral iets dóén. Ze wilden niet thuiszitten, wetende dat familie en vrienden aan het vechten zijn voor hun leven, en alles zijn kwijtgeraakt. Deniz, een studente Psychologie vertelt: ‘We willen niet alleen zoveel mogelijk geld ophalen, maar ook de aandacht voor de ramp levend houden. Het is een enorme regio die is verwoest, dat gaat echt niet in een week opgebouwd zijn. Daarom is consistente hulp nodig.’

'Het bakken zorgde voor afleiding van de stroom aan verdrietig nieuws.'

Kerem, student Politicologie, vertelt dat zijn geboortedorp is getroffen door de ramp. Hij deelt hoe zwaar het is om constant het negatieve nieuws te volgen, en is blij dat hij iets kan doen. ‘Ik kon mij totaal niet focussen op mijn studie en was alleen maar het nieuws aan het checken. Het bakken zorgde voor afleiding van de stroom aan verdrietig nieuws.’

Staatssecretaris Gunay Uslu en student Miray

De Bake Sale zorgde voor een gevoel van verbondenheid, en dat gaf de studenten kracht. Daarmee is een hoop bereikt: de Bake Sale bracht 6134 euro op en ook staatssecretaris Cultuur en Media Gunay Uslu kwam langs voor een bezoek. Zij ging in gesprek met de studenten en kreeg ook een bordje vol lekkernijen.

De studenten zijn trots dat ze belangstelling kregen van de staatssecretaris. ‘Dit vergroot alleen maar de aandacht die we zo hard nodig hebben,’ legt Damla, studente Psychologie, uit. ‘Op deze manier maken we echt impact. Het is heel bemoedigend als je strijd erkend wordt, niet alleen door Uslu, maar ook door medestudenten.’

Vice-decaan Kristiaan van der Heijden is onder de indruk dat de studenten dit voor elkaar hebben gekregen. ‘Het komt echt uit de studenten zelf, wij hebben alleen maar ondersteund en gefaciliteerd. Het is mooi om te zien wat voor community er is opgebouwd en fantastisch dat ze zich inzetten voor het goede doel.’

Tekst: Nynke Smits
Fotograaf: Suédy Mauricio

Wil jij ook iets doen voor de aardbeving in Turkije en Syrië? Op de universiteit vinden de volgende steunacties plaats:

  • Leidse studenten verspreiden posters met daarop een QR-code waarmee makkelijk gedoneerd kan worden aan een aantal hulporganisaties. De poster is hier te vinden.
  • In de centrale hal van het Pieter de la Courtgebouw staat een informatiestand met studenten voor een gesprek en QR-code voor donatie.
  • Het USC zamelt geld in voor het Rode Kruis en houdt 15 februari een spinning marathon in het sportcafé. Er zijn 3 tijdvakken met 24 plaatsen beschikbaar: 17-18, 18-19 en 19-20 uur. Als je lid bent van het USC kan je je aanmelden door op deze pagina op 'Join this team' te klikken. Geen lid? Meld je dan aan via sportcentrum@usc.leidenuniv.nl. Op 15 februari worden in het sportcafé ook Turkse pizza en soep verkocht. De opbrengsten gaan naar het Rode Kruis. 
  • Het Nederlands Instituut in Turkije (NIT) is een campagne begonnen om geld in te zamelen om de bewoners in de directe omgeving van de archeologische opgravingen waar ze aan werken, steun te bieden bij het weer opbouwen van hun huizen.

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.