Universiteit Leiden

nl en

Honoursconferentie brengt studenten bij elkaar die ‘net zo ambitieus’ zijn

Op de Honoursconferentie deelden studenten interessante projecten en waardevolle lessen uit hun honourstijd met elkaar. Als kers op de taart kregen ze de gelegenheid om – op interdisciplinaire wijze – de discussie met elkaar aan te gaan. “Dit soort events zouden we elke week moeten hebben!”

Studenten waren uitgenodigd voor de honoursconferentie om een indruk te geven – en te krijgen – van wat het honoursonderwijs zoal te bieden heeft. Bram Hoonhout, coördinator van het Honours College, moedigde de aanwezigen aan om de zaal te kiezen met het onderwerp dat hen het meest interesseerde. Elke zaal had twee sprekers die elkaar aanvulden met presentaties over een soortgelijk onderwerp. Met drie zalen hadden de bezoekers genoeg te kiezen. 

Een andere kijk op klimaatverandering

Een van de uitgelichte onderzoeksprojecten loopt nog en werd toegelicht door Rush Massey, een student van het Leiden Leadership Programme. “Toen ik LLP-student was, werd ik uitgenodigd om te solliciteren voor een onderzoeksstage. Zo kwam ik bij dit project terecht.” 

Massey legt uit dat hoewel klimaatwetenschappers de beste bedoelingen hebben, hun grafieken en cijfers onvoldoende inspireren tot klimaatactie. “Om mensen enthousiast te maken, moeten we stoppen met data gooien op mensen en nieuwe manieren vinden om het verhaal van klimaatverandering te vertellen”, aldus Massey. Na haar presentatie liet ze het publiek hierover meedenken, wat zorgde voor een levendige interdisciplinaire discussie tussen studenten van uiteenlopende studieachtergronden. 

Net zo ambitieus

In een andere zaal vertelden twee presentatoren over hun ervaringen met honoursonderwijs in het buitenland. Zo informeerde Cas Haasdijk het publiek over zijn bijzondere ervaring in Dubai. In een vak van het Honours College Beta and Life Science kreeg Haasdijk een groepsopdracht: bedenk een oplossing voor de duurzaamheidsuitdaging van de Jebel Ali-fabriek van ingenieursbureau McDermott International in Dubai. 

Uiteindelijk wonnen Haasdijk en drie andere studenten de prijs en mochten ze de Jebel Ali-fabriek zelf bezoeken. Zo kwam hun honoursopdracht tot leven. “We zagen de locatie waar onze zonnepanelen - onderdeel van onze oplossing - geplaatst zouden worden”, vertelt Haasdijk trots. 

Deze uitdaging vroeg iets heel anders van Haasdijk, die Computer Science & Economics studeert, dan hij gewend was. “Dit vak daagde me echt uit om verder te gaan dan mijn bachelorstudie. Honoursvakken gaan niet alleen over het schrijven van papers of over academische prestaties, maar dagen je ook uit om echte problemen op te lossen.” En er is nog een voordeel: “Je volgt onderwijs met gelijkgestemde studenten die net zo ambitieus zijn.”

Interdisciplinair leren

Volgens Iago Jover Mariño helpen activiteiten zoals de honoursconferentie studenten om in contact te komen met verschillende disciplines. Zo’n interdisciplinaire aanpak is precies wat het onderwijs nodig heeft, denkt Mariño. Problemen uit het echte leven beperken zich immers zelden tot één vakgebied. 

Vorig jaar, tijdens de allereerste editie van de Honours Conference, deelde hij al zijn wens om het onderwijssysteem te veranderen. “Het is mijn droom om een universiteit op te richten waar de interdisciplinaire benadering de leidende benadering is.” Als het aan Mariño ligt, wordt de honoursconferentie vaker georganiseerd. “Events als deze zijn geweldig, we zouden ze elke week moeten hebben, misschien zelfs wel elke dag!”

Tekst: Lynn Mans
Foto's: Eric van den Bandt

De sprekers van de Honoursconferentie in de tuin van de Oude Sterrewacht.
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.