Universiteit Leiden

nl en

Scriptie over dierenwelzijn wint tweede prijs van LUF-scriptieprijzen

Wist je dat er elk jaar 18 miljard dieren sterven zonder dat ze op iemands bord terechtkomen? Alumna Juliane Klaura van Governance of Sustainability heeft de tweede prijs gewonnen voor haar scriptie over de milieueffecten van de wereldwijde voedselproductie. Ze won de prijs tijdens het jaarlijkse diesfestival. Het Leids Universiteits Fonds (LUF) reikte de scriptieprijzen uit.

Elk jaar sterven er wereldwijd 18 miljard kippen, kalkoenen, varkens, schapen, geiten en koeien zonder dat ze op iemands bord terechtkomen. Het terugdringen van deze aantallen voorkomt niet alleen onnodig dierenleed, maar draagt ook bij aan de strijd tegen klimaatverandering. Dit onderzoek van Juliane Klaura, onder supervisie van Laura Scherer (FWN) en Gerard Breeman (FGGA), had al veel internationale media-aandacht gekregen. Het proefschrift werd in november 2023 gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Sustainable Production and Consumption met een hoge impact, en werd kort daarna opgepikt door nieuwssites en online communities.

Juliane Klaura (rechts) bij de prijsuitreiking voor beste masterscriptie

‘Dit is een urgent en groot maatschappelijk probleem’

De jury van de scriptieprijs was ‘... diep onder de indruk van Juliane’s maatschappelijk relevante onderzoek naar dierenwelzijn in relatie tot voedselverlies en -verspilling. Ze heeft haar onderzoek niet alleen effectief opgezet, maar ook met grote vaardigheid verwoord. Het resultaat is nu gepubliceerd in een toonaangevend wetenschappelijk tijdschrift en heeft ook de aandacht van de media getrokken. Terecht, want dit is een urgent en groot maatschappelijk probleem. Samen met de cum laude-afronding van haar Master Governance of Sustainability heeft Juliane de tweede prijs meer dan verdiend.’ 

Opleidingsdirecteur van Governance of Sustainability Alexander van Oudenhoven droeg Juliane voor als genomineerde. Hij kon niet trotser zijn. ‘Het is een goed geschreven scriptie, met duidelijke wetenschappelijke en maatschappelijke impact. Maar Juliane is er ook in geslaagd om het belang van stakeholders, van beleidsmakers en consumenten mee te nemen. Hoewel de aandacht haar enigszins heeft verrast, is de prijs zeer verdiend. Ik ben heel blij voor Juliane en wil ook haar begeleiders feliciteren.’ 

De eerste prijs werd gewonnen door Charlotte van der Voort (Klassieke en Oude Beschaving, FGW) en de derde prijs door Bente Meijer (Internationaal publiekrecht, FdR). 

Dit nieuws werd bekend gemaakt tijdens het jaarlijkse alumni-evenement voor de Universiteit Leiden in februari. De masterscriptieprijs wordt mogelijk gemaakt door het Fonds Minerva Alumni van de jaren '57, '61, '65 en '73.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.