
De dag van Jasper
Jasper Knoester is de decaan van de Faculteit Wiskunde & Natuurwetenschappen. Hoe gaat het met hem, wat doet hij precies en hoe ziet zijn dag eruit? In elke nieuwsbrief geeft Jasper een inkijkje in zijn leven.
Woensdag 7 mei – een ‘rustige’ dag die eindigt in een kasteel
‘Ik word vroeg wakker en ga door het ochtendritueel. Vandaag wel ontbijt klaarmaken voor de kinderen, maar geen lunch. Jasmijn studeert thuis vandaag, terwijl Kamiel maar één uur school heeft en het sowieso storend vindt dat ik hem wakker maak. Ik ben tegen negen uur op kantoor voor wat een lange en gevarieerde dag belooft te worden. Het is woensdag, wat meestal betekent dat het erg rustig is in de bestuursvleugel, maar dat neemt niet weg dat er tot vijf uur in de middag negen afspraken in de agenda staan.
Ik start met een half uur achter mijn laptop. De Raad van Toezicht van de universiteit komt over twee weken bij ons langs. We zullen die als bestuur ontvangen tezamen met de wetenschappelijk directeuren (WD’s). Gisteren hebben we als bestuur ideeën doorgesproken voor een interessant programma, dat ons ook de kans biedt om goed te etaleren wat de noden van een bètafaculteit zijn. Ik werk de discussie verder uit op papier. Goede huisvesting (verdere nieuwbouw), veiligheid en grote investeringen die nodig zijn voor onderwijs en onderzoek in de bètawetenschappen staan hoog op de agenda. verder zullen we WD’s vragen iets te presenteren over onze facultaire thema’s. En we gaan een practicum bezoeken.
Vervolgens overleg ik met Maaike Barkema over de uitvoering van de facultaire strategische agenda. En met Monique Leemkuil bespreek ik benoemingsvoorstellen voor de wetenschappelijke staf, een voorstel voor de nieuwe samenstelling van onze Ethiek Commissie, voordrachten voor Spinoza- en Stevenpremies en een wervingstekst voor trekkers van de zes facultaire thema’s. Met José Kiss neem ik de agenda door van het Wetenschapsberaad, het overleg dat ik maandelijks met de WD’s heb.
Rond de lunch bekijk ik met Elice Schöne (hoofd HR) en Anouschka Versleijen (directeur Luris) de sollicitanten voor de opvolging van Pieter Schipper, hoofd Academische Zaken, die ons helaas gaat verlaten. We maken een selectie van kandidaten die we volgende week willen spreken met de selectiecommissie. Na het agendaoverleg met Carey, heb ik een overleg met de WD van LION, Sense Jan van der Molen. Iedere vijf weken heb ik een regulier overleg met elke WD; uiteraard spreken we elkaar naar behoefte vaker tussendoor.
‘Bedrijven hebben interesse in onze nieuwe mastertrack Hi-tech Instrumentatie’
Er volgen nog een overleg over kennisveiligheid, met name de komende overgang naar het universitaire beleidskader, en een gesprek over bedrijfsstages die we gaan organiseren voor de nieuwe mastertrack Hi-tech Instrumentatie die we in het kader van het landelijke Beethovenprogramma inrichten. We lijken goed op weg te zijn om voldoende bedrijven geïnteresseerd te krijgen. In deze krappe arbeidsmarkt hebben bedrijven er ook veel baat bij om mee te doen!
Ik sluit de dag af in het Gorlaeus Gebouw met mijn laatste werkoverleg met Pieter Schipper. Hij geeft me nog een keer inzicht in zijn enorme kennis van alles wat er op onderzoeksgebied in de faculteit gebeurt en geeft me wat suggesties voor onze toekomstige strategie. Pieter zal zeer node gemist worden en zijn opvolger stapt in grote schoenen.

Hierna doe ik nog snel een telefoontje voor ik me naar Kasteel Oud Poelgeest spoed, waar we met het College van Bestuur en de decanen tot morgenmiddag een sessie hebben in het kader van teamontwikkeling. Ik zit nog uit te blazen van alle overleggen als me gevraagd wordt om uit te leggen wat ik van deze sessie verwacht, en wanneer ik tevreden weg ga morgen. Ik vertel even te moeten bijkomen, uit wat obligate woorden en mag even achteroverleunen om te horen wat de collega’s verwachten. Tot half negen volgt een interessante en intensieve manier van kennismaken, waarin we elkaar vertellen hoe we zijn geworden wie we zijn aan de hand van onze jeugd en een kerngebeurtenis uit ons leven. Een tijdrovend maar goed instrument om mensen in een team te leren kennen en begrijpen. Voor het diner komen maar drie mensen aan bod. Voor mij zal het morgen worden, maar mijn verhaal zit al in mijn hoofd.
We dineren en ik ga als eerste naar mijn kamer om nog een overleg voor morgenvroeg door te nemen. Iets na twaalf uur doe ik het licht uit. Het is mooi geweest.‘