Universiteit Leiden

nl en

Migratieonderzoeker Katharina Natter wint Gratama Wetenschapsprijs

Vanwege haar onderzoek naar migratiebeleid onder verschillende politieke regimes krijgt Katharina Natter de Gratama Wetenschapsprijs voor jonge, talentvolle wetenschappers. De jury noemt haar onderzoek innovatief en zeer maatschappelijk relevant.

Hoe landen migratie regelen en hoe dit politieke veranderingen zoals autocratisering en democratisering beïnvloedt, staat centraal in het werk van Natter. Ze verbindt inzichten uit de vergelijkende politiek, politieke sociologie en internationale betrekkingen. En gebruikt migratiebeleid als een lens om bredere kwesties over staatsvorming en politieke verandering te onderzoeken.

Gratama wetenschapsprijs

De Gratama Wetenschapsprijs is ingesteld door de Gratama-Stichting, een in 1925 opgericht familiefonds dat projecten op het gebied van wetenschap en onderwijs met een maatschappelijke relevantie ondersteunt en stimuleert. De prijs wordt sinds 2012 jaarlijks uitgereikt, in de oneven jaren aan een onderzoeker uit Leiden en in de even jaren aan een onderzoeker uit Groningen. De stichting werkt nauw samen met het Groninger Universiteitsfonds en het Leids Universiteits Fonds.

In de laudatio (lofrede) prijst de jury Natter voor haar vermogen om traditionele ideeën in migratiestudies, zoals de scheiding tussen het Globale Noorden en Zuiden, te doorbreken. Bijzonder opvallend vindt de jury dat zij ook kijkt naar het onderbelichte immigratiebeleid van niet-westerse en niet-democratische landen. Ook benoemde de jury de actieve inzet van Natter voor kennisverspreiding buiten de academische wereld via media-interviews, blogs en samenwerking met denktanks. Daarnaast vertaalde ze academisch onderzoek over migratiebeleid naar lesmodules voor het voortgezet onderwijs in heel Europa.

Natter ontving de Gratama Wetenschapsprijs op 15 mei in het Academiegebouw. Als winnaar krijgt ze een bedrag van 20.000 euro, bestemd voor verdere wetenschappelijke ontplooiing.

Runners-up

Ook twee andere Leidse wetenschappers waren genomineerd voor de prijs: cultuurwetenschapper Gerlov van Engelenhoven en planeetonderzoeker Sebastiaan Haffert. Als runners-up ontvangen zij allebei een prijs van 2500 euro.

Gerlov van Engelenhoven onderzoekt hoe het koloniale verleden in Nederland wordt herinnerd. Welke conflicten veroorzaakt dit vraagstuk in de maatschappij en waarom? En hoe worden deze conflicten uitgedrukt en verwerkt in kunst en activisme? Van Engelenhovens onderzoeksmethodologie is vernieuwend omdat hij participatieonderzoek (een serie diepte-interviews) combineert met eigen ervaringen. Ook zijn aanpak van publiceren is vernieuwend. Hij combineert ‘klassieke’ academische publicaties met output voor een breed publiek: boeken, (video) podcasts, fotografie en interactieve evenementen.

Sebastiaan Haffert doet onderzoek naar andere Aardes, broertjes en zusjes van onze aarde, en bewijs voor buitenaards leven. Zijn onderzoek heeft wereldwijd impact, zowel door de ontwikkeling van nieuwe instrumentatie als nieuwe waarneemtechnieken en met belangrijke innovaties die al worden gebruikt op de grootste telescopen ter wereld. Hij ontwikkelde een nieuwe analysemethode om naar groeiende reuzenplaneten te zoeken. Zijn ontdekking van een jonge ster met twee gasreuzen is opgepikt door de wereldwijde media. Zijn methode wordt inmiddels gebruiken om vele andere planetenstelsels te observeren op zoek naar jonge planeten.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.