Universiteit Leiden

nl en
Studentenwebsite Zoek en selecteer een opleiding
Je ziet nu alleen algemene informatie. Selecteer je opleiding of exchange-faculteit om ook informatie te zien over jouw faculteit en opleiding.

Universiteitsraad spreekt met CvB over veiligheid, demonstraties en bezettingen

De Universiteitsraad besprak op 14 juli met het College van Bestuur het concept van het nieuwe ‘veiligheidskader’ dat is bedoeld om het veiligheidsbeleid van de universiteit Leiden transparanter te maken. Ook kwam de evaluatie van evenementen, demonstraties en bezettingen van het afgelopen voorjaar aan de orde.

De universiteit werkt aan een nieuw veiligheidskader dat in januari 2026 moet zijn ingevoerd en dat de inhoud en organisatie van het veiligheidsbeleid van de Universiteit Leiden beschrijft. Het bevat uitgangspunten en de belangrijkste afspraken en is met name gericht op  veiligheid en de beveiliging van medewerkers, studenten en bezoekers van de universiteit. Dit voorgenomen veiligheidskader is nu nog een concept waarover de UR komend najaar nog advies mag geven en waarop onder meer decanen en andere betrokkenen  nog feedback geven.

De UR adviseerde het College van Bestuur om de academische gemeenschap beter te informeren wat veiligheidsdiensten in Nederland precies doen en hoe zich dat meer specifiek verhoudt tot dreigingsinschattingen voor het hoger onderwijs en de universiteit Leiden in het bijzonder. Vicevoorzitter Timo Kos liet weten dat het CvB dit advies ter harte neemt. ‘Het nieuwe veiligheidskader helpt om de zichtbaarheid en transparantie van ons veiligheidsbeleid te vergroten. Het is een leercurve waar we met elkaar in zitten. Ook ons eigen veiligheidsteam is ervan doordrongen dat het transparanter moet – waar dit kan – en dat willen zij zelf ook graag. Stapsgewijs werken we hier met elkaar aan. Het nieuwe veiligheidskader zal, als het straks is vastgesteld, ook jaarlijks worden geëvalueerd.’

Demonstratie 6 mei en politiegeweld

Ook sprak de UR met het college over het evaluatierapport van evenementen, demonstraties en bezettingen binnen de universiteit in de periode maart-mei 2025, dat in opdracht van het CvB is opgesteld door de afdeling Veiligheidszaken. De UR had vooral nog vragen over de gebeurtenissen in Wijnhaven op 6 mei, toen er tijdens een demonstratie ook politie is ingezet. De UR wilde weten hoe het kan dat slachtoffers van politiegeweld zich niet bij de universiteit hebben gemeld, en waarom het CvB niet onmiddellijk op de hoogte was van verwondingen die studenten en medewerkers bij politiegeweld opliepen.

Kos gaf aan dat die dag de universitaire crisisteams noch het CvB buiten het gebouw aanwezig waren tijdens de confrontatie van de demonstranten met de politie: ‘We hebben geen ooggetuigenverslagen van de betrokkenen in de crisisteams om ons op te kunnen baseren en we kregen het beeld over wat er buiten gebeurd is pas later druppelsgewijs binnen. Op dit moment hebben we input van de raadsleden die zelf aanwezig waren en de reactie van de politie op vragen van de gemeenteraad Den Haag. Die twee verslagen liggen nog behoorlijk ver uit elkaar.  We betreuren als CvB dat studenten en medewerkers door geweld gewond zijn geraakt – tegelijkertijd is het lastig om een compleet beeld te krijgen van de gebeurtenissen buiten, ook omdat zich tot nu toe geen slachtoffers van het politiegeweld bij ons hebben gemeld. Tegelijkertijd valt de politie inzet in de openbare ruimte buiten de bevoegdheid van het CvB. Dit is een besluit van de lokale driehoek (burgemeester, openbaar ministerie, politie). Wel willen graag met studenten en medewerkers die gewond zijn geraakt in gesprek komen om hun ervaringen te horen en om als universiteit nazorg te kunnen bieden. De raad gaf aan dat het mogelijk helpt om in de berichtgeving duidelijker aan te geven bij welk loket medewerkers en studenten die dat willen zich kunnen melden.’  

Studenten en medewerkers die te maken krijgen met geweld tijdens demonstraties/manifestaties op/rond de universiteit kunnen zich melden bij de secretaris van het CvB, Daniel Mandel, via: dh.mandel@bb.leidenuniv.nl

In gesprek blijven

Joost Augusteijn (Leidse Academische Gemeenschap) stelde dat slachtoffers van politiegeweld zich volgens hem nog niet hebben gemeld ‘omdat zij het vertrouwen in bestuurders zijn verloren’. Kos merkt ook op dat hij bij diverse gesprekken die hij en anderen na 6 mei hebben gevoerd met studenten en medewerkers heeft gehoord dat sommige groepen zich niet vertegenwoordigd voelen door de formele medezeggenschapsgremia zoals faculteitsraden en de universiteitsraad. Het CvB vindt het belangrijk om te investeren in het verbeteren van de relatie met deze groepen: ‘We vinden het als college belangrijk om in gesprek te gaan over moeilijke dilemma’s en mijn ervaring is dat deze gesprekken met medewerkers en studenten steeds vaker in goede sfeer verlopen. De afgelopen tijd hebben we mede met dit doel – we willen graag in gesprek gaan en blijven – verschillende universitaire bijeenkomsten georganiseerd rondom het conflict Israël-Palestina in Den Haag en Leiden. Dat zullen we ook komend jaar periodiek blijven doen. ‘Augusteijn liet weten dat hij een ‘groeiende goede wil en intentie’ ziet bij bestuurders.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.