Universiteit Leiden

nl en
Studentenwebsite Kunstgeschiedenis (BA)

Altijd een glimlach bij je cappuccino: Pilvi laat zich niet gek maken

Hoe lang de rij bij Brasserie Science ook is: Pilvi Kipper kan het aan. Iedereen wordt even vriendelijk begroet en de kans is groot dat de barista ook al weet wat je wil drinken. Haar geheim? ‘Ik maak elk kopje koffie met liefde.’

Een jaar werkt de uit Estland afkomstige Pilvi nu als bedrijfscateraar en barista in de brasserie van het Gorlaeus Gebouw. Na jarenlang op onregelmatige tijden bikkelen in de horeca in haar woonplaats Den Haag, solliciteerde ze vorig jaar bij onze faculteit. Een schot in de roos, van beide kanten. ‘Ik heb het hier heel erg naar mijn zin. Ik heb echt een familiegevoel. Dat komt door mijn collega’s, de studenten en de medewerkers.’  

Pilvi woont nu veertien jaar in Nederland. Samen met haar Nederlandse vriend die ze in de horeca in Engeland leerde kennen. ‘Ik was 21 jaar toen ik vanuit Estland naar het Verenigd Koninkrijk ging om daar te werken. Ik leerde daar mijn vriend kennen en inmiddels zijn we zestien jaar samen. We wilden graag in Nederland gaan wonen. Natuurlijk moest ik in het begin wel wennen, maar nu voel ik me helemaal thuis.’ 

Een cappuccino in de maak

Hele dag knallen 

Haar dag in de brasserie begint om 8.00 uur in de ochtend. Dan gaat het licht en de muziek aan en is het de hele dag knallen. ‘Het is een heel drukke locatie. Dat vind ik juist ook het leuke aan deze plek. In de ochtend check je de bestellingen voor cateringopdrachten en bereid je die voor. Denk aan koffie of thee voor bijeenkomsten of lunches. Dan gaan de croissantjes in de oven en is het vooral heel veel koffie maken’, lacht Pilvi.  

Cappuccino is verreweg het meest bestelde drankje in de brasserie. ‘Er gaan hier honderden koffies door op een dag. Soms tikken we zelfs de 350 kopjes per dag aan.’ Dan is het zaak om rustig te blijven als je de rij langer en langer ziet worden. ‘Ik word er niet meer zenuwachtig van. In het begin nog wel, maar nu zie ik het als een sport om zo snel en efficiënt mogelijk te werken.’  

Een kunstwerk in je cappu

‘Soms zie ik het al aan de mok. Dan denk ik: ‘Dat is een flat white havermelk’. Ik onthoud het gewoon, ik weet eigenlijk niet hoe ik dat doe.’

Even inchecken hoe het gaat 

Wat opvalt is dat de barista van veel studenten en medewerkers de koffiebestellingen uit haar hoofd weet. ‘Soms zie ik het al aan de mok. Dan denk ik: ‘Dat is een flat white havermelk’. Ik onthoud het gewoon, ik weet eigenlijk niet hoe ik dat doe. Sommige mensen zie ik natuurlijk elke dag en dan leer je het wel snel. Maar ik ken ook heel veel namen en probeer met iedereen een praatje te maken, even inchecken hoe het gaat. Nu met zoveel nieuwe studenten moet ik weer veel namen en bestellingen gaan leren. Maar mijn collega zegt altijd over mij dat ik elk kopje koffie met liefde maak en dat klopt helemaal.’  

Dat ze ooit barista zou worden, lag niet voor de hand. ‘In Engeland heb ik weleens koffietrainingen gevolgd. Ik vond het een nachtmerrie. Zoveel informatie, zoveel kennis heb je nodig. Maar nu ik meer ervaren ben, vind ik het eigenlijk heel erg leuk. Ik wil er nog veel meer over leren en hoop dat ik ook de kans krijg om meer over koffiebonen te weten te komen. Als ik nu collega’s inwerk zeg ik: ‘Niet de art in de latte is het belangrijkste, maar de textuur van de melk en de juiste hoeveelheid espresso. De basis moet goed zijn, dan komt de rest vanzelf.’   

Wist je dat?  

Je in de ochtend ‘Early Coffee’ kan krijgen? Iedere dag tussen 8.30 en 9.30 uur is er een koffieactie waarbij je tegen een gereduceerd tarief je cappuccino, koffie of flat white haalt. Sinds kort is het ook mogelijk om een avondmaaltijd te bestellen. Doe dit voor 12.00 uur dan kun je tot 18.15 uur ‘s avonds je eten afhalen. De bestelling en betaling gaat online.  

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.