Universiteit Leiden

nl en

Studievertraging

Soms kun je door omstandigheden studievertraging oplopen. Het is belangrijk dat je meteen hulp vraagt om dit aan te pakken. Als je te veel achterstand oploopt, kan het zijn dat je moet stoppen met je studie. Bij uitzonderlijke omstandigheden kun je in aanmerking komen voor extra ondersteuning of financiering.

Neem contact op met je studieadviseur

Soms weet je van tevoren dat je een studieachterstand zult oplopen. Je kunt ook getroffen worden door onverwachte omstandigheden. Het is in beide gevallen essentieel dat je contact opneemt met je studieadviseur zodra je merkt dat je achterstand dreigt op te lopen. Samen bekijk je dan hoe je de achterstand kunt beperken of je studieplan kunt aanpassen aan je situatie. Ook kun je de gevolgen voor het bindend studieadvies (BSA) en je financiële situatie bespreken.

Bijzondere of persoonlijke omstandigheden?

Loop je achterstand op door bijzondere of persoonlijke omstandigheden? Meld het bij je studieadviseur. En neem daarnaast de volgende stappen:

Uitzonderlijke omstandigheden en bindend studieadvies

Als je een te grote studieachterstand oploopt, kun je een negatief bindend studieadvies (BSA) krijgen. Maar als je je uitzonderlijke omstandigheden op tijd en op de juiste manier meldt, moet de universiteit hier rekening mee houden bij het uitbrengen van het BSA. Lees welke stappen je moet nemen.

Financiële compensatie bij studievertraging

Als je studievertraging oploopt door een bestuursfunctie, topsport of overmacht kun je in sommige gevallen in aanmerking komen voor financiële ondersteuning. Lees meer over financiële compensatie bij studievertraging

Studenten met een verblijfsvergunning

Als je een studentenverblijfsvergunning hebt, moet je voldoende studievoortgang boeken om recht te houden op je vergunning. Uitzonderingen zijn alleen mogelijk bij bewezen uitzonderlijke omstandigheden. Lees meer op de pagina Verplichtingen voor verbijfsvergunninghouders.

Hulp en tips

Vind je studeren lastig? Heb je hulp nodig bij studievaardigheden of planning? 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.