Universiteit Leiden

nl en

Zwangerschap & ouderschap

Studeer jij terwijl je zwanger bent, of combineer je jouw studie met zorg voor één of meer kinderen? Dan kun je soms een beetje extra ondersteuning en advies gebruiken. Kom erachter tot wie je je kan wenden en de ondersteuning die beschikbaar is voor jou.

Overleg met je studieadviseur

Weet je sinds kort dat je zwanger bent? Of heb je hulp nodig om jouw studie te plannen rondom het verzorgen van je kind? Maak een afspraak met je studieadviseur. Samen bekijken jullie of er een aanpassing in je studieprogramma nodig is.

Financiële ondersteuning

Vanuit de universiteit

Als je door zwangerschap vertraging oploopt tijdens je studie, heb je mogelijk recht op financiële ondersteuning via de universiteit. Dit kan in de vorm van financiële compensatie vanaf vier tot zes weken voor de geboorte tot tien tot twaalf weken erna (of langer als je complicaties hebt). Dit is uitsluitend bedoeld voor (aanstaande) moeders, niet partners. Op de pagina Studievertraging vind je meer informatie. Heb je vragen? Neem contact op met studentendecaan Clair Francis.

Vanuit DUO

Als je een alleenstaande ouder bent die studiefinanciering van DUO ontvangt, kun je in enkele omstandigheden in aanmerking komen voor eenoudertoeslag.

Kinderopvangtoeslag

Studerende ouders komen in enkele gevallen in aanmerking voor kinderopvangtoeslag via de Belastingdienst.

Huisvesting

Veel studentenhuisvesters, waaronder DUWO, hebben geen accommodaties voor studenten met kinderen. Ben je zwanger? Controleer zo snel mogelijk de voorwaarden van jouw verhuurder en ga zo nodig op zoek naar andere woonruimte. Bekijk de pagina Huisvesting voor tips en advies.

Kinderdagverblijf De Kattekop

Het kinderdagverblijf De Kattekop is op initiatief van de universiteit in 1980 opgericht en behoort tot één van de oudste Leidse kinderdagverblijven. Om gebruik te kunnen maken van De Kattekop moet ten minste één ouder of verzorger studeren aan of in dienst zijn van de Universiteit Leiden of een aan de Universiteit Leiden gelieerde instelling.

Kolfruimtes

Bevind je je op de campus en wil je graag kolven? Dan kan je gebruik maken van een kolfruimte. Neem contact op met studentendecaan Clair Francis.

Tips en ervaringen delen

  • Wil je ideeën en tips delen met andere student-ouders aan de Universiteit Leiden? Studentendecaan Clair Francis kan hierbij helpen.
  • Kennisplatform Stichting Steunpunt Studerende Moeders biedt tips en advies om zwangerschap, moederschap en studeren succesvol te combineren.
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.