Leids Universitair Studentenplatform
Het Leids Universitair Studentenplatform (LUS) is een door studenten geleide denktank bestaande uit acht leden, zeven vertegenwoordigers van elke faculteit en een voorzitter. Het LUS discussieert over een grote verscheidenheid aan onderwerpen die alle studenten aangaan en reikt jaarlijks de LUS Onderwijsprijs uit voor de beste docent van het jaar.
Een belangrijk onderdeel van het LUS is om inzicht te krijgen van medestudenten. Daarom organiseert het LUS verscheidene keren per jaar bijeenkomsten voor geïnteresseerde studenten om te discussiëren en te brainstormen over belangrijke onderwerpen. De inzichten en ideeën die tijdens deze bijeenkomsten verzameld worden geven we door aan het College van Bestuur (CvB) en andere belangrijke organen binnen de Universiteit.
Heb jij een onderwerp waarvan je vind dat het meer aandacht verdiend? Je kan het LUS bereiken via e-mail of onze sociale media kanalen. Als je meer wil weten over wat voor activiteiten het LUS organiseert, houd ons dan in de gaten op @LUSleiden op Instagram of kijk op onze Facebookpagina.
Het platform bestaat voor elk overleg uit een wisselende groep van studenten. Er wordt gesproken over ad hoc-thema’s en er wordt flexibel ingespeeld op de Leidse onderwijsagenda.
Voor het collegejaar 2022-2023 zoekt het LUS per 1 september 2022 nieuwe faculteitsleden. Interesse? Solliciteer uiterlijk 22 mei.
Meer weten en solliciterenVoorzitter |
Catrin Böcher |
Archeologie |
Isabelle Fontijne |
Geesteswetenschappen |
Margarita Kilimnik |
Governance and Global Affairs |
Rosemary Tregenza |
LUMC |
Ioana Bulacu |
Rechtsgeleerdheid |
Nova van der Kamp |
Sociale Wetenschappen |
Lars van Wijk |
Wiskunde en Natuurwetenschappen |
Dieneke Jetten |
Jaarlijks reikt het LUS de Leidse Onderwijsprijs uit voor de beste docent van het jaar.
De LUS onderwijsprijs is een speciale onderscheiding die gegeven wordt aan de docent die op de meest creatieve en innovatieve manier les geeft. Elke student heeft de kans, en wordt zelfs sterk aangemoedigd, om de docent die in hun ogen het beste lesgeeft op te geven.
Heb jij een docent die je graag zou willen nomineren voor de Onderwijsprijs?
Winnaar van 2021
Het academisch jaar 2020-2021 was anders dan normaal. Studenten werden verplicht om te studeren op andere wijzen dan ze gewend waren - voornamelijk online. De docenten die het meeste hebben gehaald uit deze nieuwe online manier van lesgeven verdiende om in het zonnetje gezet te worden. Tijdens de opening van het academisch jaar in september werden de drie beste docenten gepresenteerd.
De winnaar van de Leidse Onderwijsprijs 2021 is Ayo Adedokun Hij geeft les aan studenten van Leiden University College (LUC) Den Haag, met de specialisatie richting World Politics, Governance, Economics and Development. Hij ontving €25.000 als onderdeel van de Leidse Teachers Academy waarin hij mag deelnemen.
2021
Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.
Bekijk de video op de oorspronkelijke website of2020
Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.
Bekijk de video op de oorspronkelijke website of2020-2021
- LUS report: Student wellbeing advice
- LUS report: Interdisciplinarity advice
2019-2020
- LUS report: Connecting Teaching & Research
- LUS report: Landing in Leiden
- Lunch Club: Anglification
- High Tea Club: Student feedback
2018-2019
- Breakfastclub: Integration
- Breakfastclub: Sustainability
- Breakfastclub: Healthy Studying
- Breakfastclub: Career perspectives and Guidance
- Breakfastclub: Inter & Intra Faculty Community Building
- Breakfastclub: Flexibility in education
2017-2018
- Breakfastclub: Studying in The Hague and Student Participation
- Breakfastclub: FOS and Student Participation
- Breakfastclub: Englishization of education
- Breakfastclub: LGBTQ+
- Theme meeting: Career Perspectives
- Symposium: Stressloos studeren

In de week van 10 februari 2020 vond de eerste editie van de LUS Input Week plaats. Tijdens deze week bezochten leden van de LUS-commissie alle faculteiten van de universiteit om met studenten in gesprek te gaan en om hun terugkoppeling en ideeën te noteren. Met deze notities is er per faculteit een verslag geschreven dat is gedeeld met het faculteitsbestuur. Ook is er een document opgesteld. Dit algemene verslag dient als een toelichting op de aanpak en het doel van de inputweek en wijst een aantal algemene punten aan die bij vrijwel iedere faculteit terugkeren.
De inputweek heeft als doel de student zelf op te zoeken, zodat hij of zij niet zelf het LUS moet vinden om feedback te geven. Zo hoopt het LUS over facultaire én universitaire zoveel mogelijk studenten te laten brainstormen. Twee faculteitsleden van het LUS bezoekt een centrale plek op de faculteit om met studenten in gesprek te gaan. Alles mag onder het genot van een kopje koffie besproken worden. De opmerkingen verschijnen als post-its op het prikboard zodat er een mind map ontstaat waaraan studenten hun eigen mening en visie kunnen toevoegen.
Verslagen:
- Toelichting & algemene conclusies
- Archeologie
- Geesteswetenschappen | bijlage
- Governance and Global Affairs
- LUMC
- Rechtsgeleerdheid
- Sociale Wetenschappen
- Wiskunde en Natuurwetenschappen
Het LUS is opgericht in 2013 met als doel om advies te geven aan de College van Bestuur, voornamelijk via de vice-rector magnificus, tevens portefeuillehouder is voor onderwijs en studentzaken. Het doel van het LUS is om inzichten te verkrijgen van vooral maar niet alleen studenten die nog niet zo actief zijn binnen de Universiteit Leiden.