Universiteit Leiden

nl en

Universiteitsraad, faculteitsraden en opleidingscommissies

De Universiteitsraad en faculteitsraden zijn democratisch gekozen medezeggenschapsorganen waarin studenten en medewerkers van de universiteit en/of faculteit samen zijn vertegenwoordigd. Op opleidingsniveau is de medezeggenschap actief in de vorm van de opleidingscommissie.

De Universiteitsraad

De Universiteitsraad (UR) heeft als taak het College van Bestuur kritisch te volgen, het van advies te voorzien en in voorkomende gevallen mee te beslissen over belangrijke onderwerpen. De bevoegdheden van de Universiteitsraad worden door de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW) en het Reglement Universiteitsraad bepaald.

Voor meer informatie en de agenda, data en verslagen van de UR-vergaderingen en van de overlegvergaderingen tussen de UR en het CvB, bezoek de Organisatiegids.

Faculteitsraden

Elke faculteit heeft een faculteitsraad (FR). De faculteitsraad is na de universiteitsraad het hoogste medezeggenschapsorgaan binnen de universiteit. De Faculteitsraden bestaan uit personeelsleden en studenten. Je leest er meer over op het tabblad van je faculteit, of in de Organisatiegids.

Opleidingscommissies

Elke opleiding heeft een eigen Opleidingscommissie (OLC). In de opleidingscommissie (OLC) denken studenten en docenten met elkaar na over het onderwijs. De OLC kan gevraagd en ongevraagd advies geven aan het opleidingsbestuur, faculteitsbestuur en faculteitsraad over de kwaliteit van het onderwijs, de Onderwijs- en Examenregeling (OER), en onderwijsfaciliteiten. Als jouw opleiding meer informatie biedt over de OLC, vind je die op het tabblad van je opleiding.

Actief worden in de medezeggenschap?

Lijkt het je wat om actief te worden in de medezeggenschap? Om een goed beeld te krijgen van de verschillende medezeggenschapsorganen kun je naar openbare vergaderingen gaan. Voor meer informatie over medezeggenschap in de UR of FR kun je contact opnemen met de partijen die actief zijn in de UR of FR. Je kunt ook je eigen partij oprichten. Wil je lid worden van een Opleidingscommissie? Neem dan contact op met de OLC van jouw opleiding.

Medezeggenschap

Als je wilt meebeslissen over zaken die het onderwijs van de faculteit aangaan, kun je lid worden van de Faculteitsraad of opleidingscommissies.

De Faculteitsraad

De Faculteitsraad W&N is het medezeggenschapsorgaan van onze faculteit, dat als taak heeft het Faculteitsbestuur kritisch te volgen, het van advies te voorzien en soms mee te beslissen over belangrijke onderwerpen. Zowel personeelsleden als studenten zijn vertegenwoordigd. Tijdens de facultaire verkiezingen wordt er bepaald wie er in de Faculteitsraad zitting nemen. Maandelijks komen het Faculteitsbestuur en de Raad bijeen om onderwerpen zoals financiën, personeelsbeleid, onderwijs en facilitaire diensten te bespreken. Ook vraagt de Raad dan opheldering over vragen die er in de faculteit leven en zoeken we naar oplossingen van die vragen.

De actuele samenstelling van de Faculteitsraad vind je in de organisatiegids.

Als je meer informatie wilt, andere vragen hebt of ontevreden bent over een bepaalde situatie op de faculteit, neem dan contact met ons op via FWN-FR@science.leidenuniv.nl.

Volg verder de Faculteitsraad op Facebook.

7 december: agenda/notulen

19 oktober: agenda/notulen

31 augustus: agenda/notulen

6 juli: agenda/notulen

25 mei: agenda/notulen

20 april: agenda/notulen

2 maart: agenda/notulen

20 januari: agenda/notulen 

25 november: agenda / notulen

14 oktober: agenda / notulen

26 augustus: agenda / notulen

24 juni: agenda / notulen

27 mei: agenda / notulen

29 april: agenda / notulen

1 april: agenda / notulen

4 maart: agenda / notulen

4 februari: agenda / notulen

10 december: agenda / notulen

12 november: agenda / notulen

15 oktober: agenda / notulen

20 augustus: agenda / notulen

2 juli: agenda / notulen

28 mei: agenda / notulen

30 april: agenda / notulen

9 april: agendanotulen 

5 maart: agenda / notulen 

5 februari: agenda / notulen

15 januari: agenda / notulen 

13 november: agendanotulen

16 oktober: agenda / notulen

28 augustus: agenda / notulen

14 augustus: agenda / notulen

26 juni: agenda / notulen

29 mei: agenda / notulen

1 mei: agenda / notulen

3 april: agenda / notulen

6 maart: agenda / notulen

6 februari: agenda / notulen

12 december: agenda / notulen
14 november: agenda / notulen
17 oktober: agenda / notulen
22 augustus: agenda / notulen
27 juni: agenda / notulen
30 mei: agenda / notulen
2 mei: agenda / notulen
4 april: agenda / notulen
7 maart: agenda / notulen
8 februari: agenda / notulen

 

Archief Agenda en Notulen (pdf)

Opleidingscommissies

Elke opleiding heeft een eigen opleidingscommissie (OC), die bestaat uit docenten en studenten.  De OC is het belangrijkste orgaan binnen de opleiding waar concrete problemen aan de orde kunnen worden gesteld.

Een OC is een wettelijk vastgelegd medezeggenschapsorgaan. Ze wordt ingesteld voor een afzonderlijke opleiding of een groep van opleidingen. De OC heeft binnen de opleiding een zelfstandige positie en draagt onder meer verantwoordelijkheid voor de uitvoering van vak- en programma-evaluaties. Daarnaast adviseert de OC over de onderwijs- en examenreglementen en andere belangrijke zaken betreffende het onderwijs. Door haar samenstelling en werkwijze is de OC de belangrijkste instantie waar studenten concrete problemen aan de orde kunnen stellen en kunnen bijdragen aan de verbetering van de kwaliteit van het onderwijs.

Een OC houdt dus de vinger aan de pols, dient instemming te verlenen aan bepaalde zaken en geeft adviezen ter verbetering. Indien nodig is de OC een luis in de pels. Ze draagt constructief bij aan verbeteringen in vakken, maar denkt ook mee over de grote lijnen van het curriculum, voor nu en voor de verdere toekomst.

De samenstelling van de OC wisselt jaarlijks. De actuele samenstellingen en contactgegevens van de opleidingscommissies vind je in de organisatiegids.

Agenda

De volgende OCW activiteiten staan gepland op:

  • 2 december 2021, 13:15-14:00uur, zaal 176

De vergaderingen zijn, tenzij anders staat aangegeven, altijd van 13:15-14:00 in zaal 176 van het Snellius. Ze zijn openbaar, tenzij de commissie anders beslist.

De Opleidingscommissie

De opleidingscommissie bestaat uit docenten en studenten en is verantwoordelijk voor evaluaties van het onderwijs, het is het belangrijkste orgaan waar concrete problemen aan de orde kunnen worden gesteld.

Elke opleiding heeft een opleidingscommissie (OC), waarin zowel studenten als docenten zitting hebben. Deze commissie heeft binnen de opleiding een zelfstandige positie en draagt onder meer verantwoordelijkheid voor de uitvoering van vak- en programma-evaluaties. Daarnaast adviseert de OC over de onderwijs- en examenreglementen en andere belangrijke zaken betreffende het onderwijs. 
Door haar samenstelling en werkwijze is de OC de belangrijkste instantie waar studenten concrete problemen aan de orde kunnen stellen en kunnen bijdragen aan de verbetering van de kwaliteit van het onderwijs.

Wie zijn wij?

Voor academisch jaar 2021-2022 zijn de docentleden:
Francesca Arici (voorzitter)
Mark van den Bosch
Hans Finkelnberg 
Onno van Gaans
David Holmes
Mark Roelands

De secretaris is: Laura van Kempen-Helmsing
Je kunt ons bereiken via ocw@math.leidenuniv.nl

De studentleden zijn

Daan de Bos - BSc jaar 1

Hoi allemaal,

Mijn naam is Daan de Bos en ik ben eerstejaars wis- en natuurkunde student. Ik kijk er erg naar uit om me dit jaar in te zetten voor de kwaliteit van het onderwijs op de opleiding wiskunde. Als jullie suggesties voor verbeteringen hebben omtrent alles wat met de studie te maken heeft, aarzel dan niet om me aan te spreken. Je kan ook een mailtje sturen naar d.l.de.bos@umail.leidenuniv.nl.  

 

Daan de Bos

Dante Bosgoed - BSc jaar 1

Hallo! Ik ben Dante Bosgoed eerstejaars wiskunde (& natuurkunde). Dit jaar mag ik namens studenten plaatsnemen in de opleidingscommissie (OC). Hopelijk kan ik mijn steentje bijdragen door de mening van vooral ook eerstejaars in de OC te laten horen. Heb je een mening over vakken of de opleiding waarvan je wil dat ze ter sprake komen? Stuur dan gerust een mailtje : d.g.j.bosgoed[at]umail.leidenuniv.nl

 

Dante Bosgoed

Anna Golova - BSc jaar 2

Hey allemaal,

Mijn naam is Anna Golova en ik ben momenteel tweedejaars wiskunde studente. Ik hoop voor al mijn medestudenten bereikbaar te zijn, zodat commentaar en suggesties over de opleiding bij de OCW terecht kunnen. Dus, zou jij graag je mening laten weten over ons onderwijs, stuur dan een mailtje naar a.m.golova[at]umail.leidenuniv.nl 

Anna Golova

Leon Huiszoon - BSc jaar 3

Hallo allemaal!

Mijn naam is Leon Huiszoon en voor komend jaar ben ik lid van de OCW. Ik studeer momenteel met veel plezier wiskunde als derdejaars en volg redelijk over de breedte vakken. Naast wiskunde loop ik graag hard, bak ik vis en houd ik van een kaartspelletje op zijn tijd. Ik heb er erg veel zin in komend jaar jullie te gaan vertegenwoordigen, jullie opmerkingen in te brengen en mij in te zetten voor de kwaliteit van ons onderwijs.   

Maar dat kan natuurlijk niet zonder jullie steun! Over het algemeen ben ik wel van negen tot vijf te vinden op het instituut dus schroom je niet mij aan te spreken voor een praatje of als je vragen hebt! Ik hoop dat jullie een goed collegejaar tegemoet gaan en dat jullie een goede keus kunnen maken! 
 

Leon Huiszoon

Tijn Jacobs - MSc

Hallo! Ik ben Tijn. Dit jaar mag ik de master studenten vertegenwoordigen in de onderwijscommissie. Samen met de andere studentenvertegenwoordigers streef ik naar het continu verbeteren van de opleiding. 

 

In deze gekke tijden is medezeggenschap extra belangrijk. Samen houden we het onderwijs op niveau. Ik hoor daarom graag jouw opmerkingen, klachten of aanbevelingen! Mailen kan naar t.jacobs.3[at]umail.leidenuniv.nl

Tijn Jacobs

Jelle van der Voort - MSc

Hello fellow Master students, 

My name is Jelle van der Voort and I am one of your representatives of the education committee of mathematics. You can always contact me with any suggestions regarding everything concerning our Master. 

Greetings, 

Jelle

Jelle van der Voort
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.