Universiteit Leiden

nl en

Jouw opleiding en de arbeidsmarkt

Hoe ziet de arbeidsmarkt voor afgestudeerden met jouw studie eruit? Waar komen alumni terecht? In welke branches en functies werken ze?

Ga naar het tabblad van jouw faculteit of opleiding voor meer informatie over de jouw opleiding en de arbeidsmarkt. Bekijk ook de LU Career Zone, daar vind je de mogelijkheden per master.

Sterrenkunde en de arbeidsmarkt

De opleiding Sterrenkunde biedt veel carrièremogelijkheden. Als sterrenkundige ben je goed in het leggen van verbanden en het analyseren van complexe problemen. Tijdens je studie heb je geleerd overzicht te houden, prioriteiten te stellen en enorme hoeveelheden computerdata te hanteren. Je bent in een breed werkveld inzetbaar. Sterrenkundigen zijn cijfermatig sterk en zeer gewild voor posities binnen en buiten het onderzoek in verschillende sectoren. Als afgestudeerd sterrenkundige kun je onder meer aan de slag in de wetenschap, het bedrijfsleven, het onderwijs of bij de overheid.

Eerste baan direct na afstuderen (master Astronomy), n=91 (2006-2017)

Master Astronomy in Leiden

Na het afronden van de bacheloropleiding volgen verreweg de meeste studenten de masteropleiding Astronomy in Leiden. Tijdens deze masteropleiding kun je je verder specialiseren in algemene sterrenkunde, kosmologie, instrumentatie of data science. Je kunt ook kiezen voor praktijkgerichte specialisaties in management, wetenschapscommunicatie of het onderwijs. Een bachelordiploma Sterrenkunde geeft je ook direct toegang tot het Leidse Physics masterprogramma en vele andere masteropleidingen in binnen- en buitenland.

Je diploma kan het begin van een onderzoekscarrière zijn. Zo kun je promoveren aan een universiteit. Je werkt dan vier jaar lang aan je eigen wetenschappelijk onderzoek. Hiervoor kun je bijvoorbeeld terecht bij de Leidse Sterrewacht, waar je op topniveau aan bijna alle denkbare sterrenkundige onderwerpen kunt werken. Ook bij bedrijven kun je als onderzoeker aan de slag. Veel bedrijven hebben onderzoeksafdelingen waar gewerkt wordt aan verbetering van bestaande en ontwikkeling van nieuwe producten en diensten.

Een diploma Sterrenkunde betekent niet dat je alleen in het onderzoek kunt werken. Het analyseren van computerdata en het voorspellen van trends zijn belangrijk voor veel werkgevers. Dit maakt sterrenkundigen zeer aantrekkelijk voor de technologische industrie, telecommunicatie, consultancy en financiële sector. Je kunt ook aan de slag in het onderwijs, wetenschapscommunicatie of bij de overheid als adviseur, beleidsmedewerker of voorlichter.

Voorbereiden op je eerste baan

Tijdens de opleiding word je geholpen bij het maken van studiekeuzes die van invloed zijn op jouw carrière. Zo organiseert de opleiding studieloopbaanbijeenkomsten, workshops en specifiek op Sterrenkunde gerichte carrièrebijeenkomsten. Ook organiseert de Universiteit Leiden diverse activiteiten om je te laten kennismaken met de arbeidsmarkt, zoals de voorlichtingsdagen voor de masterkeuze, de Bètabanenmarkt en de Bio Science Park Excursie. Daarnaast helpt de Science Career Service je bij jouw loopbaankeuzes en kun je het advies inwinnen van ervaren alumni via het Alumni Mentor Network.

Blijf op de hoogte van alle activiteiten!

De opleiding Sterrenkunde beheert een Google Calendar waarin je alle voor jou als Sterrenkundestudent relevante activiteiten op het gebied van arbeidsmarktoriëntatie in chronologische volgorde vindt.

Kalender arbeidsmarktoriëntatie activiteiten Sterrenkunde
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.