Universiteit Leiden

nl en

Over de arbeidsmarkt

Zoek je informatie over het uitstippelen van je (studie)loopbaan? Wil je weten wat er op de arbeidsmarkt speelt in het algemeen of binnen jouw vakgebied? Zorg dat je up-to-date bent en verdiep je in de achtergrondinformatie en arbeidsmarktonderzoeken.

Hoe ziet de arbeidsmarkt eruit? Wat zijn de verwachtingen voor de toekomst? Het is belangrijk dat je nu al op de hoogte bent van wat er op de arbeidsmarkt gebeurt. Welke eisen worden gesteld aan bepaalde functies? Voldoe je aan die eisen of is er ruimte voor verbetering?

De Career Services houden de arbeidsmarkt goed in de gaten. Via de LU Career Zone vind je een overzicht van de belangrijkste arbeidsmarktonderzoeken en websites voor hogeropgeleiden.

Arbeidsmarkttrends 2017

Waar gaat het de komende decennia naartoe op de arbeidsmarkt? Welke ontwikkelingen zijn er? Waar moet je als nieuwkomer op de arbeidsmarkt rekening mee houden?

Allereerst dient men in het achterhoofd te houden dat de arbeidsmarkt continu in ontwikkeling is. Denk bijvoorbeeld aan de impact van technologie op de arbeidsmarkt. De technologie ontwikkelt zich in een stroomversnelling. Nu wordt technologie nog vaak ingezet voor efficiency en kostenbesparing. In de toekomst zal techniek vooral worden gebruikt om het ons makkelijker te maken. Levert dat meer banen op of juist niet? Worden we er rijker van of brengt het armoede? Wat de gevolgen voor de arbeidsmarkt en welvaart zijn, weten we nog niet precies. Wat we wel weten is dat door de technologie de markten veranderen. Denk  hierbij aan meer niche kantoren en nieuwe rechtsgebieden, zoals privacy en ICT en compliance.

Daarnaast gaat personal branding en zelfkennis een steeds grotere rol spelen. Visueel is helemaal in. Presenteer jezelf als merk, waarbij je beelden en associaties oproept. Je dient jezelf te onderscheiden van anderen. Dit kan je doen op het gebied van persoonlijkheid, kennis en ervaring. Wie ben jij en waar sta je voor? Wat zijn jouw belangrijkste waarden? Hoe wil je dat anderen je zien? Wat maakt jou uniek? Wat wil je zowel zakelijk als privé bereiken? De vragen zijn cruciaal voor je personal branding.

Vast contract of flex contract? Nederland wordt steeds meer een ‘flexland’. Ongeveer 40% van de werkenden heeft geen vast contract. Het voordeel van een flexibele arbeidsmarkt is de mogelijkheid om mee te bewegen met de alsmaar veranderende economie. Ook hoogopgeleiden en gespecialiseerde werkers ervaren voordelen van flexibel werken. Hierdoor wint jobhoppen aan populariteit. Voordelen hiervan zijn het opdoen van ervaring, loonsverhoging, werken in verschillende omgevingen, ontdekken wat je wilt en je kunt je groei op je cv mooi illustreren. Nadelen kunnen zijn gebrek aan toewijding, geen voldoening halen uit je carrière, besluiteloosheid en stressvol wanner je continue op zoek moet naar een nieuwe baan.

Verder komt de nadruk meer te liggen op skills in plaats van kennis. Belangrijk tegenwoordig zijn competenties, motivatie en skills.  Wat kun jij betekenen voor een organisatie? Aanpassingsvermogen hebben en op de hoogte zijn van digitale en maatschappelijke ontwikkelingen wordt steeds relevanter. Capaciteiten, vaardigheden en kennis dienen te worden aangepast aan de vraag vanuit de markt.

"Wie ben jij en waar sta je voor? Wat zijn jouw belangrijkste waarden? Hoe wil je dat anderen je zien?"

Baankansen en salarissen?

Juristen die nu afstuderen, hebben een ‘redelijke’ kans om snel een baan te vinden. Wie echter afstudeert in het internationale recht kom al snel terecht op de ‘crepeer-index’, waar het armoede troef is. Dat schrijft de Keuzegids Universiteiten 2017. Net als in voorgaande jaren zet de Keuzegids de arbeidsmarktkansen van academici op een rij, hoe veel ze gaan verdienen en of ze werk ‘op niveau’ vinden.

Gemiddeld haalt 73 procent van de rechtenstudenten het eerste jaar. Anderhalf jaar na hun afstuderen verdienen ze 2510 euro bruto. Iets meer dan driekwart laat weten dat hun baan op WO-niveau is, en niet meer dan de helft vindt dat hun rechtenstudie hen goed op de baan heeft voorbereid. Nederlands recht kan het beste worden gestudeerd in Nijmegen, aan de Open Universiteit of in Groningen, oordelen de rechtenstudenten. Zij geven de universiteiten van Amsterdam (VU en UvA) en Rotterdam de minste punten.

Studenten die zich specialiseren in het notarieel en fiscaal recht doen het op alle fronten beter. Bijna twee derde overleeft het eerste jaar. Anderhalf jaar na hun afstuderen zitten ze op een salaris van 2970 euro per maand, en driekwart zegt op WO-niveau te werken. Driekwart vindt ook dat ze goed op de baan zijn voorbereid. De Vrije Universiteit heeft volgens de studenten de beste notariële opleiding, in Maastricht kun je het beste fiscaal recht studeren.

Wie internationaal en Europees recht heeft gestudeerd, krijgt het zwaarder. Slechts 64 procent komt door het eerste jaar. Wie de eindstreep haalt, heeft na anderhalf jaar een salaris van 2370 euro, 57 procent zegt te werken op WO-niveau en slechts 44 procent vindt dat de studie hen goed op de baan heeft voorbereid. Tilburg is de meest aantrekkelijke universiteit voor internationaal en Europees recht.

Studenten internationaal recht hebben de grootste kans om op de crepeer-index van de Keuzegids te belanden: 13 procent van hen zit onder 900 euro bruto per maand. Afgestudeerden fiscaal en notarieel recht vallen met 2970 euro onder de ‘grootverdieners’, nog altijd minder dan koplopers tandheelkunde (5330 euro), international business (3260 euro), geneeskunde (3140 euro) en informatiekunde (2990 euro). Worden alle studies vergeleken, dan horen juristen in ieder geval niet bij de kleinverdieners (onder de 2000 euro) maar ook niet bij de grootverdieners.

Bron: http://www.mr-online.nl/arbeidsmarktperspectief-en-salaris-pas-afgestudeerde-juristen-redelijk/

Overige bronnen:

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.