Universiteit Leiden

nl en

Cv & sollicitatiebrief-check

Maak indruk op je toekomstige werkgever met een goed cv en een enthousiaste motivatiebrief.

Bekijk de tips en laat je cv en brief nakijken door je loopbaanadviseur. Kijk voor meer informatie op het tabblad van je faculteit of opleiding.

CV-Check

Je CV is een document waarin je jouw persoonlijke werkgerelateerde levensloop vermeldt. Met een CV bied je de werkgever een duidelijk, logisch, overzichtelijk en aansprekend beeld van jezelf. Deze kans dien je optimaal te benutten.

Een onafhankelijk en objectief oordeel over je CV is daarom eigenlijk onmisbaar. Universiteit Leiden biedt daarom een gratis CV-check. De loopbaancoach, Marije Bedaux, is een expert en kent de arbeidsmarkt. Daardoor weet zij waar zij naar moet kijken.

Zowel de inhoud als de lay-out van je CV wordt beoordeeld. Daarbij wordt gekeken naar:

  • Taal, overzichtelijkheid, lengte
  • Relevantie van de informatie, wijze van verwoording
  • Keuze voor cv format
  • Nodigt het cv uit voor een gesprek?

Stuur je CV naar CV-check@law.leidenuniv.nl en ontvang feedback. Neem ook eens een kijkje op de LU Career Zone. Hier staan tal van voorbeelden en tips. Een persoonlijk gesprek met de loopbaancoach waarin je CV wordt voorzien van feedback is ook mogelijk. Maak hiervoor een afspraak bij het OIC en stuur voorafgaand aan de afspraak je CV naar de loopbaancoach.

Heb jij je LinkedIn al op je CV?

Career Services voert regelmatig CV checks uit. Hierbij valt op dat weinig studenten hun LinkedIn vermelden op hun CV. LinkedIn is steeds meer in opkomst in de juridische sector, dus waarom je LinkedIn weglaten op je CV? Alleen, hoe kun je je LinkedIn het beste weergeven op je CV? Zorg er allereerst voor dat je een persoonlijke URL hebt aangemaakt. Dit ziet er namelijk professioneler uit dan dat er allerlei vreemde tekens in de URL staan. Daarnaast bescherm je jouw naam voordat een naamgenoot dit doet en bij het Googlen van je naam, eindigt je naam hoger in de zoekresultaten. Hoe je een persoonlijk LinkedIn URL maakt lees je hier: https://goo.gl/oHY9J1. Tenslotte plaats je je persoonlijke URL onderaan bij je personalia. Vergeet niet om regelmatig je LinkedIn te updaten.

Motivatiebrief

De concurrentie op de arbeidsmarkt is groot, dus is het zaak om als sollicitant goed voor de dag te komen. Een sollicitatiebrief is meestal een eerste kennismaking met een werkgever; je geeft ermee je visitekaartje af. Het is belangrijk om op te vallen door een aantrekkelijke en zakelijke brief.

Daarnaast is het van belang dat je in je motivatiebrief de volgende twee hoofdvragen beantwoordt: 'Waarom ben jij dé sollicitant die geschikt is voor deze functie?' en 'Waarom solliciteer jij op deze functie?'. De eerste vraag kun je motiveren door opleiding, ervaring en persoonlijke eigenschappen te beschrijven die aansluiten bij de functie. De tweede vraag kun je beantwoorden door te motiveren waarom jij bij de organisatie past.

Een organisatie krijgt door een motivatiebrief een eerste indruk. Een eerste indruk krijg je maar één keer. Daarom is het belangrijk dat je motivatiebrief goed in elkaar steekt. Mocht je feedback op je motivatiebrief verlangen, stuur deze dan (tijdig) naar CV-check@law.leidenuniv.nl. De loopbaancoach zal deze dan beoordelen.

Een persoonlijk gesprek waarin je je motivatiebrief met de loopbaancoach bespreekt behoort ook tot de mogelijkheden. Maak in dat geval dan een afspraak via het OIC en vermeld daarbij dat je komt voor het bespreken van je motivatiebrief. Stuur de motivariebrief en je CV voorafgaand aan de afspraak naar loopbaanadviseur@law.leidenuniv.nl.

Op de LU Career Zone staan ook veel tips en voorbeelden van motivatiebrieven.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie