Universiteit Leiden

nl en

Overige verenigingen

Naast de studieverenigingen kent de Universiteit Leiden ook nog andere verenigingen waar je je verder kunt ontwikkelen en ervaring kunt opdoen die je helpt in je carrière.

Leiden Debating Union

De debatvereniging Leiden Debating Union (LDU) is een internationale vereniging waarin Engels wordt gesproken. Twee keer per week wordt er gedebatteerd in stijl van het Britse Lagerhuis. De reputatie van LDU is zeer goed en veel leden blijven ook na hun studentenlidmaatschap nog actief, zodat er een groot netwerk aan kennis en ervaring ter beschikking staat aan de LDU.

LSBo

De Leidse Studenten Belangenorganisatie (LSBo) vertegenwoordigt Leidse studenten van zowel de Universiteit en Hogeschool Leiden, als ook de Webster University. De LSBo richt zich op speerpunten als een huurteam, een fietsenplan, studentenverzekeringen, studentenpolitiek etc. De LSBo is elk jaar op zoek naar (part-time) bestuursleden, zodat je dus in Leiden belangenbehartiger kunt zijn voor studenten op het gebied van huren, verzekeringen, trainingen en politiek.

LeidenMUN

Het doel van de Leiden Model United Nations Foundation (LeidenMUN) is om studenten op te leiden tot succesvolle afgevaardigden op MUN-conferenties, waarmee studenten direct bekend worden met de wereld van internationale relaties en diplomatie. De stichting biedt een netwerk en een platform voor ambitieuze en talentvolle studenten.

Toneelvereniging Saint-Lazare

Bloeiend toneelgezelschap

De opleiding Franse taal en cultuur in Leiden heeft naast studievereniging Gibalaux een bloeiende toneelvereniging: Saint-Lazare, waar studenten met toneelambities hun hart kunnen ophalen. De vereniging staat ieder jaar met een grote Franstalige productie op de planken. De laatste jaren is er steeds meer interesse van buiten de universiteit in het toneelgezelschap.

Voorstelling: La Bonne Adresse

La Bonne Adresse is een stuk van Marc Camoletti, die ook Boeing Boeing heeft geschreven. Het is een ‘comédie de boulevard’ in de grote traditie van dat genre. Als vier vrouwen, die op hetzelfde adres wonen, tegelijk een advertentie plaatsen in de krant, is dat het vertrekpunt  voor een dolle reeks misverstanden. De bedoelingen van de dames en de verwachtingen van de heren die erop af komen gaan volstrekt tegenstelde richtingen op. Om uiteenlopende redenen worden de situaties steeds ingewikkelder en loopt alles totaal uit de hand, wat leidt tot hilarische confrontaties waarbij de heren uit de kleren gaan en  verborgen  verlangens aan het licht komen.

Er zijn twee voorstellingen. Één in Den Haag op 10 april 2019 en één in Leiden op 17 april 2019.

Saint-Lazare speelt "Toc Toc" van Laurent Baffie
Bij aanvang van de handeling bevinden we ons in de wachtkamer van een gerenommeerde vrouwelijke psychiater waar achtereenvolgens zes patiënten binnendruppelen. Allemaal hebben ze hun eigen onhebbelijkheid die hun het leven behoorlijk moeilijk maakt. De taxichauffeur moet alles tellen en meten; de onderzoeker heeft last van Gilles de la Tourette; de laboratoriummedewerker lijdt aan smetvrees; de kwezel is ernstig vergeetachtig; een jong dametje voelt zich verplicht alles wat ze zegt te herhalen en de gameontwikkelaar is als de dood voor lijnen en wil de hele wereld symmetrisch zien.

Het wordt natuurlijk een dolle boel in die wachtruimte, vooral omdat de dokter die uit het buitenland moet komen maar niet arriveert. Men besluit zich aan elkaar voor te stellen en de eigen situatie voor te leggen, wat, zonder dat men daar op uit is, tot een soort groepstherapie leidt. Intussen kan of moet iedereen zijn onhebbelijkheden smaakvol uitleven met smeuïge krachttermen, plotse tochten naar het toilet, jachtige kruistekens, hevige staccato-uitroepen, spiegeltaal en rekenexercities.

Leiden INS BLAU: 17 mei 2017, 20.00 uur. Kaarten worden aan de zaal verkocht. Reserveren is mogelijk via Sjef Houppermans.

Boeing Boeing in het buitenland

Saint-Lazare is zelfs in het buitenland actief. Zo was de vereniging in 2012 op het universitaire theaterfestival Fès in Marokko in actie te zien. De vereniging voerde daar de Franse komedie Boeing Boeing op, een bekend stuk dat Marc Camoletti in de jaren zestig geschreven heeft. Het verhaal gaat over een Parijse vrijgezel die een liefdesrelatie heeft met drie verschillende stewardessen. Tijdens het festival beoordeelde een grote jury, bestaand uit onder andere bekende Arabische acteurs, de toneelstukken op verschillende onderdelen. Sofie Dewulf, die namens Saint-Lazare de sterren de hemel acteerde, werd tot haar grote verrassing uitgeroepen tot beste actrice. Foto’s van het evenement zijn op de Facebook-pagina van het LUCAS te vinden.

Rolverdeling

Hoeveel mensen van de toneelvereniging in het theater op de planken staan varieert elk jaar en is afhankelijk van de voorstelling, het genre en het aantal leden van de vereniging. Er zijn verschillende soorten rollen- de ene wat groter, de ander wat kleiner. Saint-Lazare heeft daarnaast een metteur en scène, die toneelstukken regisseert, optredens organiseert en de contacten onderhoudt. Ook is er altijd een lid die de kleding en het decor verzorgt. Naast studenten Franse taal en cultuur zijn ook (oud-)docenten en -studenten actief in de vereniging.

Geïnteresseerd? Voor meer informatie kun je een mailtje sturen naar Sjef Houppermans.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.