Universiteit Leiden

nl en

Studieverenigingen

Een studievereniging is een goede manier om activiteiten binnen je vakgebied te combineren met gezelligheid.

De meeste opleidingen hebben een eigen studievereniging.

Studieverenigingen Archeologie

Vrijwel elke studierichting binnen de opleiding archeologie wordt door een dispuut (studievereniging) vertegenwoordigd.

Deze disputen vallen allen onder L.A.S. Terra, de overkoepelende studievereniging. Alle disputen organiseren regelmatig leuke activiteiten. Info over deze activiteiten kun je vinden op de websites van de disputen of in de studentennieuwsbrief.

De disputen:
Indiaans Amerika: Johan de Laet
Klassieke Archeologie: Reuvens
Nabije Oosten: Nabu Na'id
Prehistorie/Bioarchaeology: Johan Picardt
Azië: Maitreya

L.A.S. Terra

L.A.S. Terra is de studievereniging voor alle archeologiestudenten in Leiden. Terra is onderverdeeld in verschillende disputen die elk voor een andere afstudeervariant binnen de opleiding staan. Voor eerstejaarsstudenten organiseert Terra speciale activiteiten zoals het eerstejaarsweekend. Ook is er voor eerstejaars korting op de aanschaf van studieboeken.

Elke 3e donderdag van de maand wordt er in het Van Steenis gebouw een borrel gehouden. Daarnaast organiseert Terra elk jaar een aantal befaamde archeologiefeesten voor studenten.

Aangezien bijna alle studenten lid zijn van een van de disputen en daarmee van Terra, is lid worden van Terra dus een prima manier om snel veel medestudenten te leren kennen.

Lid worden doe je met een inschrijfformulier, verkrijgbaar in de Terra kamer, C0.08.
L.A.S. Terra is ook per mail bereikbaar: info@lasterra.nl.

Kijk ook eens op de website van Terra voor nieuwtjes, informatie over en foto’s van de activiteiten.

Precolumbiaans dispuut Johan de Laet

Het vakdispuut van de studenten die de archeologie en de talen en culturen van Indiaans Amerika bestuderen is in 1984 opgericht door een klein groepje enthousiaste studenten. Elk jaar is er een nieuw, jong en enthousiast bestuur dat een heel aanbod interessante activiteiten uit de grond stampt: interessante lezingen, boeiende filmavonden, intellectuele excursies (zowel in het binnen- als buitenland) en natuurlijk gezellige borrels.

Onze interesse ligt niet alleen bij de indianen van Mexico of de Cariben maar die strekken van de Inuït en Prairie Indianen tot de archeologische overblijfselen van Vuurland. Mededelingen over activiteiten krijg je regelmatig per mail toegestuurd, of worden op posters verspreid.

We organiseren ook gezamenlijke activiteiten met de andere disputen, die ook van onderdeel van L. A. S. Terra zijn, zoals feesten, symposia, enz. Ook als je niet lid bent, kun je gewoon een keer langs komen. Het bestuur hoopt jullie binnenkort bij een van onze avonden te zien.

Meer info: johandelaet@gmail.com

Klassiek dispuut Reuvens

Dit dispuut voor klassieke en historische archeologie organiseert al sinds 1985 veel gezellige  en interessante activiteiten. Zo zijn er de maandelijkse borrels, de filmavonden, lezingen, rondleidingen en uitstapjes en natuurlijk de jaarlijkse buitenlandse reis. En uiteraard zijn deze activiteiten geheel klassiek verantwoord!

Ben je dus geïnteresseerd in de Klassieke cultuur en hun inheemse buren, word dan lid van Reuvens!

Voor meer informatie kun je terecht op de Reuvens website, of een mail sturen: reuvens@plexus.leidenuniv.nl.   

Nabu Na’id

Nabu Na’id is het dispuut van de studierichting Nabije Oosten van de faculteit der Archeologie. Hieronder vallen de regio's Anatolië, Mesopotamië, Syrië, de Levant, Egypte en de daarbij behorende letterkundige richtingen. Iedereen die zich interesseert voor deze tak binnen de archeologie en/of letterkunde kan lid worden. 

Door het jaar heen organiseren wij voor onze leden activiteiten die gerelateerd zijn aan deze studierichtingen. Hieronder vallen; lezingen, studiereizen naar het buitenland, workshops, etentjes, filmbezoekjes, borrels, tentoonstellingen en nog veel meer.

Dit is een manier om op een informele manier bezig te zijn met je studie en/of regio van interesse. Tevens kun je zo je docenten, medestudenten en andere geïnteresseerden ook eens buiten de collegebanken om leren kennen.

We hopen je komend collegejaar te mogen verwelkomen op onze activiteiten! Heb je vragen of wil je lid worden, mail dan naar: nabunaid@gmail.com of neem een kijkje op de facebookpagina van Nabu Na'id.

Leids Prehistorisch Dispuut Johan Picardt

Al meer dan 40 jaar is Johan Picardt in Leiden het dispuut voor Prehistorische archeologie. In de loop van tijd is daar ook Science-based en Historische Archeologie bijgekomen. Als grootste en, al zeggen we het zelf, gezelligste dispuut van archeologie worden er veel educatieve en leuke activiteiten georganiseerd die betrekking hebben op de Nederlandse archeologie.

Hieronder vallen niet alleen historische en prehistorische activiteiten maar ook experimentele- en onderwaterarcheologie, waardoor we elk jaar een gevarieerd programma kunnen aanbieden. Er staat ook dit jaar weer veel in de planning. Naast de reguliere borrels op iedere 3e donderdag van de maand worden er onder andere weer een spectaculaire buitenlandreis, een excursie naar het NISA, de Reuvensnacht en een paleolithicum-survey georganiseerd.

Geïnteresseerd? Laat wat van je horen via de mail, spreek een van de bestuursleden aan of kom gewoon gezellig langs op een van de borrels! E-mail: Johanpicardt@gmail.com.

Dispuut voor Aziatische Archeologie Maitreya

We willen ons aan jullie voorstellen als de jongste maar wel de meest diverse studievereniging. Wie zijn wij? Wij zijn Maitreya, de studievereniging voor Aziatische archeologie in de breedste zin van het woord: van Archeologie tot Zen.

Wij organiseren activiteiten zoals borrels, Aziatische films en documentaires, Aziatische etentjes, lezingen en excursies naar tentoonstellingen. 

Iedereen die geïnteresseerd is, is welkom. Wil je meer weten, kom dan naar een van onze activiteiten, schiet een van onze bestuursleden aan, kijk op de website van Maitreya of stuur een e-mail naar AAMaitreya@hotmail.com.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.