Universiteit Leiden

nl en

Mentoren & tutoren

Als onderdeel van het Leids studiesysteem wordt ervoor gezorgd dat je als eerstejaars bachelorstudent goed wordt opgevangen en begeleid. Deze begeleiding bestaat onder andere uit een tutoraat bij je faculteit of opleiding.

Tutorgroep

Je krijgt als eerstejaarsstudent een student als mentor en een docent als tutor om je wegwijs te maken in de nieuwe studie en stad. De tutorgroepen bestaan uit tien tot vijftien studenten.

Tutor

Je tutor is een docent die je gedurende het eerste studiejaar begeleidt bij het aanleren van belangrijke academische vaardigheden.

Mentor

Je mentor is een ouderejaarsstudent die je wegwijs maakt, raad geeft en je eerste aanspreekpunt kan zijn in geval van studieproblemen of persoonlijke omstandigheden, om je zo nodig door te verwijzen naar andere personen of instanties.

Introductieprogramma

De invulling van het mentor en tutorsysteem verschilt per opleiding. Naast kennismaken met elkaar krijg je ook tips voor (online) studeren en over het studentenleven. Je mentor maakt  je wegwijs in de universitaire  voorzieningen, zoals de UB, en laat zien hoe onderwijstools als Brightspace werken. Daarnaast is er aandacht voor inclusiviteit en voor je mentale gezondheid. Ook aan bod komen studievaardigheden, loopbaanmogelijkheden en ondersteuning van studenten die vragen of problemen hebben. 
 

Mentoren & tutoren

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Eerstejaarsmentoraat

In het eerste jaar van je studie is alles nieuw: niet alleen de universiteit, de omgeving en je studiegenoten, maar ook het soort eisen dat aan je gesteld wordt en de manier waarop de stof wordt aangeboden. Goed mogelijk dat je daarbij praktische vragen hebt: Wat wordt er van mij verwacht? Hoe kan ik hoofd- en bijzaken onderscheiden? Hoe kan ik de studie het beste aanpakken?

Met dit soort vragen kun je natuurlijk altijd terecht bij de studiecoördinator. Maar speciaal voor de eerstejaars studenten hebben de opleidingen Slavische talen en culturen & Ruslandkunde ook een eerstejaarsmentoraat. Een ervaren ouderejaars student kan je precies vertellen hoe de vork aan de steel zit en kan je waardevolle tips geven om ervoor te zorgen dat je binnen de kortste keren je propedeuse op zak hebt.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.