Universiteit Leiden

nl en

Mentoren & tutoren

Als onderdeel van het Leids studiesysteem wordt ervoor gezorgd dat je als eerstejaars bachelorstudent goed wordt opgevangen en begeleid. Deze begeleiding bestaat onder andere uit een tutoraat bij je faculteit of opleiding.

Tutorgroep

Je krijgt als eerstejaarsstudent een student als mentor en een docent als tutor om je wegwijs te maken in de nieuwe studie en stad. De tutorgroepen bestaan uit tien tot vijftien studenten.

Tutor

Je tutor is een docent die je gedurende het eerste studiejaar begeleidt bij het aanleren van belangrijke academische vaardigheden.

Mentor

Je mentor is een ouderejaarsstudent die je wegwijs maakt, raad geeft en je eerste aanspreekpunt kan zijn in geval van studieproblemen of persoonlijke omstandigheden, om je zo nodig door te verwijzen naar andere personen of instanties.

Introductieprogramma

De invulling van het mentor en tutorsysteem verschilt per opleiding. Naast kennismaken met elkaar krijg je ook tips voor (online) studeren en over het studentenleven. Je mentor maakt  je wegwijs in de universitaire  voorzieningen, zoals de UB, en laat zien hoe onderwijstools als Brightspace werken. Daarnaast is er aandacht voor inclusiviteit en voor je mentale gezondheid. Ook aan bod komen studievaardigheden, loopbaanmogelijkheden en ondersteuning van studenten die vragen of problemen hebben. 
 

Mentoren & tutoren

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Mentoraat Bachelor 1

Intensieve, persoonlijke studiebegeleiding is kenmerkend voor de opleiding Bestuurskunde. De studiebegeleiding in het kader van het Leids Studiesysteem met Bindend Studieadvies (BSA) bestaat uit het eerstejaars mentoraat en studieadviezen.

In het eerste semester wordt je o.a. wegwijs gemaakt in onze systemen en afdelingen, maak je een sociaal contract, leer je welke omgangsnormen wij hanteren, hoe je academisch teksten moet doornemen en over groepsdynamiek en samenwerken, en krijg je informatie over studentenwelzijn.

Kijk voor meer informatie in de Studiegids bij Mentoraat Bestuurskunde Ba1.

Tutoren en Mentoren

In het eerste jaar heb je een vaste docenttutor, die tijdens blok 1 en blok 2 ook je werkgroepdocent is. Doordat je docenttutor in blok 1 en 2 ook je werkgroepdocent is, kan hij/zij tijdens de werkgroepen zien hoe je je studie aanpakt, verbanden leggen tussen je studievoortgang en manier van studeren en dit met je bespreken. Als dat nodig is, kan je ook buiten de werkgroep terecht bij je docenttutor. Kijk voor meer informatie in de Studiegids bij Mentoraat Bestuurskunde Ba1.

Naast de docenttutor krijg je ook begeleiding van een ouderejaars bestuurskundestudent, de studentmentor. Bij deze mentor kan je terecht voor praktische vragen, studietips, wegwijsmogelijkheden en vele andere zaken.

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.