Universiteit Leiden

nl en

Schrijven

De Universiteit Leiden heeft een eigen Studietipswebsite ontwikkeld, waarop je oplossingen kunt vinden voor veel voorkomende studieproblemen, net als adviezen en handige tips ter ondersteuning van je studie.

Academisch schrijven is een belangrijke vaardigheid binnen je studie. Leer hoe je het beste kunt schrijven en hoe je jezelf daarvoor kunt motiveren. Productief en met voldoening schrijven kun je leren! 

Een scriptie schrijven lijkt een heel grote klus. Gelukkig bestaat deze klus uit verschillende fasen. Weet je eenmaal wat deze fasen zijn en wat je daarin moet doen, dan wordt het makkelijker om het schrijven stap voor stap aan te pakken.

Meer hulp nodig?

 • Het is wenselijk om tijdens het schrijven van je scriptie geregeld contact te hebben met je scriptiebegeleider. Vaak zijn daar goede afspraken over te maken. Zorg voor duidelijke afspraken met regelmatige deadlines voor het inleveren van delen van de scriptie.
 • De scriptieworkshop leert je alle do’s en don’ts van het (scriptie) schrijven.
 • Wil je wekelijks contact met medestudenten in de afstudeerfase om elkaar te motiveren? Dan is de afstudeergroep een goede optie.
 • Online cursussen voor o.a. het zoeken en beoordelen van wetenschappelijke informatie vind je in de toolbox van de Universitaire Bibliotheek.
 • Moet je je scriptie in het Engels schrijven en vind je dat lastig? De English Editing Service van het Talencentrum kan dan een goede optie zijn.

Open spreekuur

Heb je ondanks bovenstaande informatie toch nog last van schrijfproblemen? Bezoek de studentenpsychologen dan eens tijdens het open spreekuur.

Het Schrijfcentrum online: gratis schrijfhulp voor studenten Geesteswetenschappen, nu online!

Het Schrijfcentrum Geesteswetenschappen helpt studenten betere academische schrijvers te worden. Onze tutoren kunnen je ondersteunen bij alle fasen van het schrijfproces, of je nu net begonnen bent en hulp wilt bij je planning, literatuurverwerking en/of het maken van een outline, of al een tekst aan het schrijven bent en daar de structuur, argumentatie en/of stijl van wilt verbeteren.

Vacature

Op dit moment zijn we op zoek naar nieuwe schrijfcoaches om ons team te komen versterken. Wil je meer weten en solliciteren? Klik dan gauw hier!

Online aanbod

Vanwege de maatregelen omtrent het coronavirus is het Schrijfcentrum in maart 2020 online gegaan. We bieden nu drie verschillende vormen van schrijfhulp aan, allemaal gratis!

 • Tutorgesprek
  In een gesprek van 45 minuten bespreek je één-op-één met een schrijftutor hoe je je schrijfvaardigheid kunt verbeteren, meestal (maar niet per se) aan de hand van een tekst waar je nu mee bezig bent. Meld je aan voor een gratis afspraak!
 • Online Scriptieschrijfweken
  Het semester loopt ten einde en deadlines voor schrijfopdrachten of misschien wel je scriptie komen dichterbij. Hoe zit het met jouw motivatie? En lukt het een beetje om georganiseerd en gestructureerd te werken? We horen bij het Schrijfcentrum dat veel studenten het lastig vinden om thuis net zo productief te zijn als op de universiteit. Ook met je studiegenoten sparren over je tekst of even samen lunchen is er niet meer bij. En dat is zonde! Daarom organiseert het Schrijfcentrum in de maand juni een tweetal schrijfweken om je te helpen te blijven schrijven en je deadlines te halen, in een gezellige, ontspannen sfeer.
 • Maandag 17 mei t/m vrijdag 21 mei

Een week lang kom je elke dag met andere schrijvende studenten bijeen om, samen met de schrijftutoren, in een online omgeving te werken aan je schrijfopdracht. Met z’n allen zorgen we ervoor dat je je schrijfdoelen haalt, aan de hand van:

 • Een gezamenlijke dagstart (9:30-10:00) en dagsluiting (16:30-17:00) waarin we haalbare doelen stellen en evalueren;
 • plenaire mini-workshops over verschillende aspecten van het schrijfproces (bv. structuur aanbrengen, revisie, kritisch schrijven);
 • individuele gesprekken met een tutor waarin jouw tekst en vragen centraal staan;
 • uitwisseling van ervaringen en indien gewenst, peerfeedbacksessies;
 • in ieder geval één keer een gezamenlijke, ontspannen lunch.

Kortom: we zorgen voor een gestructureerde, motiverende online omgeving zodat je flinke stappen kunt maken met je scriptie, want samen zijn de laatste loodjes een stuk minder zwaar!  

Meld je gelijk aan door een mailtje te sturen (met je u-mail-adres!) naar: schrijfcentrum-eav@hum.leidenuniv.nl en vermeld daarin aan welke schrijfweek waaraan je deel wilt nemen, je naam en studentnummer en je opleiding en studiefase. Wil je wel graag deelnemen maar kun je deze weken niet? Geef dan aan welke week jou wel goed uitkomt, dan gaan we kijken of dat ook haalbaar is voor ons!  Je ontvangt het programma en de link naar de liveroom na opgave deelname. Graag tot binnenkort!

 • Online Workshops

  Het Schrijfcentrum organiseert dit semester interactieve, praktijkgerichte (en gratis!) workshops om je te helpen je academische schrijfvaardigheid te verbeteren. Ben je nieuw op de universiteit en weet je niet goed wat er precies van je verwacht wordt als het aankomt op schrijfopdrachten? Wil je je academische schrijfstijl aanscherpen of je tekst duidelijker kunnen structuren? Of ben je misschien met je scriptie bezig en zoek je naar tactieken om jezelf gedisciplineerd aan het schrijven te houden? Dan zijn onze workshops wat voor jou! Kijk hieronder verder voor het volledige aanbod en meld je aan!

  Bij elke workshop staat de doelgroep tussen haakjes aangegeven. Als je niet binnen de doelgroep valt, mag je je gewoon aanmelden, maar wees ervan bewust dat het niveau hoger of lager kan liggen dan je gewend bent. Meld je aan door te mailen naar schrijfcentrum-eav@hum.leidenuniv.nl onder vermelding van je naam, studentnummer, studie, studiejaar en de naam van de workshop die je wil bijwonen. Let op dat je hiervoor je uMail gebruikt en niet je persoonlijke mailaccount!

  Wil je graag een van de workshops volgen maar kan je niet op die datum? Stuur ons een mailtje, misschien kunnen we wat regelen.

Of je nu van de middelbare school of het hbo komt, academisch schrijven op de uni-versiteit kan een grote omschakeling en uitdaging zijn. Wat is eigenlijk een academi-sche tekst? Hoe bedenk je een goede onderzoeksvraag? Hoe geef je je paper een duidelijke structuur en hanteer je een academische schrijfstijl? In deze workshop gaan we aan de slag met deze vragen en leer je de basisregels en -technieken van academisch schrijven, zodat je precies weet hoe je jouw volgende academische schrijfopdracht gaat aanpakken.

Vrijdag 16 oktober 2020, 13:15-15:00, online via Kaltura

Je docenten blijven er maar op hameren: je tekst moet een heldere structuur hebben! Logisch, want een duidelijke structuur maakt een tekst aangenamer te lezen en makkelijker te begrijpen. In deze workshop leer je hoe je je tekst op zowel hoofdstuk- als alineaniveau glashelder kan structureren, bijvoorbeeld door het gebruik van kernzinnen en signaalwoorden. Zo til je jouw academische schrijfvaardigheid naar een hoger niveau.

Vrijdag 7 mei 13:00, online via Kaltura

Het schrijven van een scriptie is een grote en intimiderende opgave, des te meer nu studieplekken op de universiteit schaars zijn en je jezelf thuis aan het schrijven moet zetten. Hoe zorg je ervoor dat je geconcentreerd, gemotiveerd en efficiënt aan de slag kan? In deze workshop leggen we je de beste strategieën uit en wissel je ervaringen en tips uit met medestudenten die in hetzelfde schuitje zitten, zodat jouw uitstelgedrag straks voorgoed verleden tijd is.

Vrijdag 14 mei 13:00, online via Kaltura

Universitaire schrijfopdrachten moeten worden geschreven in een academische stijl. Maar wat betekent dat nou eigenlijk? Wat maakt een schrijfstijl precies academisch of juist niet-academisch? In deze workshop leer je je eigen schrijfstijl evalueren en waar nodig academischer te maken door op detailniveau naar teksten te kijken. Zo krijg je til je je schrijfstijl razendsnel naar een hoger niveau.

Vrijdag 28 mei 13:00, online via Kaltura

Over het Schrijfcentrum

Het Schrijfcentrum werkt met twee student-tutoren: Wouter (MA Literary Studies) en Friso (MA Geschiedenis). Zij hebben een speciale training afgerond, gericht op onder andere de analyse van schrijf- en tekstproblemen en feedback geven. Ze helpen je je academische schrijfvaardigheid te verbeteren op de manier die voor jou het fijnst of het nuttigst is. Of je nu vastloopt omdat thuiswerken best wel pittig is, graag eens over je tekst wilt sparren om je argumentatie aan te scherpen, je paper van een 5 naar een 6 wilt tillen of juist van een 8 naar een 9: iedereen is welkom!

Tijdens een individueel gesprek van 45 minuten kun je precies inzoomen op datgene waar jij hulp bij wilt. We helpen studenten vaak bij het verbeteren van de onderzoeksvraag, structuur, argumentatie en/of schrijfstijl van een tekst, maar ook voor zaken als een goede planning maken of het kweken van schrijfdiscipline, kun je bij ons terecht. De schrijftutor zal alleen geen inhoudelijk oordeel geven over de tekst en geen spelling, grammatica of annotatie corrigeren. Lees ook de veelgestelde vragen hieronder en het mission statement en reglement.

Veelgestelde vragen

Niets! Alle activiteiten van het Schrijfcentrum zijn gratis.

Je mag zo vaak langskomen als je zelf wilt, met een maximum van vijf gesprekken per schrijfopdracht. Zo kun je met een tutor verschillende aspecten van een tekst bespreken of tijdens verschillende fases van het schrijfproces je voortgang bespreken. Als je aan een nieuwe opdracht begint, mag je daarvoor weer maximaal vijf keer langskomen.

Jazeker, dat is geen enkel probleem. De schrijftutoren kunnen je juist helpen met de onderdelen van het schrijfproces die vóór het schrijven zelf plaatsvinden, zoals het aanscherpen van de onderzoeksvraag en het maken van een outline.

Jazeker! Het Schrijfcentrum is toegankelijk voor alle studenten van de Faculteit Geesteswetenschappen, dus voor zowel BA- als MA-studenten.

Jazeker, dat is geen enkel probleem. Sterker nog: het gesprek kan ook in het Engels, als je dat fijner vindt!

Een afspraak op dezelfde dag als je aanmelding inplannen, is niet mogelijk. Meestal kun je binnen een week bij een tutor terecht, maar dit kan langer duren als het druk is bij het Schrijfcentrum.

Nee, voor taalproblemen verwijzen we je graag door naar de cursussen van het Academisch Talencentrum. Wel kunnen we je helpen bij taalgerelateerde zaken zoals academische stijl en zinsbouw.

Nee, het beoordelen van je tekst is voorbehouden aan je docent. Onze tutoren kunnen geen uitspraak doen over de kwaliteit van je tekst.

Nee, helaas is het Schrijfcentrum alleen toegankelijk voor studenten die een opleiding van de Faculteit Geesteswetenschappen volgen. Studeer je bij een andere Faculteit? Vraag dan je studiecoördinator welke hulp voor jou beschikbaar is.

Nee. Omdat PhD-studenten medewerkers zijn van de universiteit, kunnen we hen helaas geen services bieden.

Nee. Omdat studenten het meest baat hebben bij een face-to-face gesprek, bieden wij geen e-mailservice aan.

Ja, dat kan! Op dit moment zijn we op zoek naar nieuwe schrijfcoaches om ons team te versterken. Meer informatie lees je hier.

Nee. De tutoren spelen geen enkele rol in de beoordeling van je paper en geven niet aan je docent door dat je bij hen bent geweest. Wij vinden het belangrijk dat je je veilig voelt bij ons, wat betekent dat alles dat je tijdens het gesprek met je tutor bespreekt, tussen jullie tweeën blijft.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.