Universiteit Leiden

nl en

Persoonlijke problemen

Studentenpsychologen kunnen je helpen bij het oplossen van persoonlijke en studiegerelateerde problemen die je studievoortgang in de weg kunnen staan.

Alle studenten die in voltijd of deeltijd een bachelor- of masteropleiding aan de Universiteit Leiden volgen, kunnen terecht op het open spreekuur van de studentenpsychologen. Dat geldt voor zowel Nederlandse als internationale studenten.

Urgentie

Heb je sombere gedachtes die allesoverheersend zijn, zie je het echt niet meer zitten, of heb je problemen die losstaan van studie en studeren? Dan raden we je aan direct contact op te nemen met je huisarts om andere mogelijkheden van psychische begeleiding te bespreken. Via de meeste huisartsen kun je snel bij de praktijkondersteuner huisartsen (POH) of bij de GGZ terecht.

Problemen (h)erkennen

Je kunt met uiteenlopende problemen of situaties die de studievoortgang belemmeren terecht bij de studentenpsychologen van de Universiteit Leiden. Alle studentenpsychologen zijn opgeleid tot psycholoog BIG en/of cognitief gedragstherapeut. Ze gebruiken onder andere cognitieve gedragstherapie, oplossingsgerichte therapie, ACT, RET en mindfulness in hun behandelingen. Hun hulp kan uit gesprekken, het volgen van trainingen of workshops bestaan. En als zij je niet zelf kunnen helpen, dan kunnen zij je wel verwijzen naar andere instanties, of advies geven over de beste gang van zaken.

Meld de situatie

De eerste stap is contact opnemen met je studieadviseur of studiecoördinator om officieel te melden dat je ergens mee zit en/of hulp nodig hebt bij het studeren. Samen bepalen jullie wat voor jou het beste is om studievertraging en/of een negatief bindend studieadvies te voorkomen. Heb je via de officiële weg laten weten dat je eraan werkt om studievertraging te voorkomen? Dan houdt de examencommissie rekening met jouw situatie bij het geven van een bindend studieadvies. Meld je daarom áltijd om erger te voorkomen.

Zelf aan de slag

In veel gevallen voel je je al een stuk beter wanneer je erover praat of steun zoekt bij mensen in je omgeving. Je kunt ook zelf actief aan de slag gaan om meer grip op je situatie te krijgen. Wij bieden je een aantal opties om je daarbij te helpen.

 • Op de website Healthy University @Home vind je tips en hulp om je mentale welzijn te verbeteren en bewaken in tijden van corona.
 • Doe de SMART-test en ontdek wat jouw sterke en zwakke punten zijn in jouw manier van studeren.
 • Lees onze studietips voor hulp bij veel voorkomende studieproblemen.
 • Regelmatig bieden wij workshops en trainingen aan, bijvoorbeeld over timemanagement, faalangst, voor jezelf opkomen. Kijk in de agenda voor het totale aanbod.
 • Stel je vraag aan één van de studentenpsychologen.
  • Binnen 5 werkdagen krijg je antwoord.
  • Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld.
  • Houd er rekening mee dat uitgebreid antwoord geven op hele persoonlijke of ingewikkelde vragen niet via e-mail mogelijk is.
  • Maak voor complexere vragen een afspraak via het open spreekuur.

Met bovenstaande tips, vaardigheden en antwoorden op je vragen kun je vaak weer vooruit. Lukt dat niet of wil je toch meer ondersteuning? Dan kun je via de universiteit hulp krijgen.

Ondersteuning via de universiteit

Wanneer je je problemen niet zelf kunt oplossen, ze weer terug komen of als je behoefte hebt aan meer ondersteuning, vraag dan om hulp bij een studentenpsycholoog. Ze helpen bij het oplossen van je problemen en/of het vinden van de juiste hulp.

Hoe maak ik een afspraak?

Maak een afspraak voor een eerste gesprek via het online afsprakensysteem. Het eerste gesprek duurt maximaal 30 minuten.

Let op: maak nog geen vervolgafspraken via het online afsprakensysteem. Als je vervolgafspraken nodig hebt, neemt een medewerker van Student Support Services contact met je op.

De afspraken vinden plaats op de volgende locaties:

Leiden
Studentencentrum Plexus
Kaiserstraat 25
2311 GN Leiden

Den Haag
Studentencentrum Beehive
Turfmarkt 104
2511 DC  Den Haag

Individuele gesprekken

Tijdens het eerste gesprek kan de psycholoog adviseren om via individuele gesprekken je problemen aan te pakken. Houd er rekening mee dat er tussen dit eerste gesprek en de eerste afspraak een aantal weken zit. Ons secretariaat belt je voor een afspraak. Dit zijn dan de stappen die je dan doorloopt.

 • Intakegesprek

De psycholoog neemt de tijd om samen met jou de problemen – binnen en buiten je studie – in kaart te brengen. Je geeft aan wat je met de gesprekken wilt bereiken. Samen bepalen jullie waar je aan werkt en hoe je dat moet aanpakken.

 • Begeleiding

De studentenpsychologen voeren individuele gesprekken. Het soort gesprek hangt af van de hulpvraag.

 • Evaluatie

Na afloop van de gesprekken bespreek je of de afgesproken doelen zijn behaald en hoe je nu verder gaat. De psycholoog kan je een specifieke training of workshop aanbieden, of je alsnog doorverwijzen naar een andere specialist of instantie voor uitgebreidere therapie.

Kosten

Er zijn geen kosten verbonden aan de gesprekken, voor workshops en trainingen moet je wel een bijdrage betalen, als je die gaat volgen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.