Universiteit Leiden

nl en

Studeren met een chronische ziekte

Een chronische ziekte is een langdurige en aanhoudende gezondheidstoestand die van invloed kan zijn op je studie aan de Universiteit Leiden.

De symptomen van een chronische ziekte variëren met de ziekte - voor sommigen zijn dit onder andere chronische pijn, vermoeidheid, het ervaren van bijwerkingen van medicijnen of psychische problemen. Dit betekent dat studeren met een chronische ziekte extra tijd en moeite kan kosten. Toch lukt het veel studenten om succesvol te studeren en veel te bereiken ondanks hun beperking. De Universiteit Leiden heeft verschillende studieaanpassingen beschikbaar om je tijdens je studie te ondersteunen.

Er zijn aanpassingen mogelijk in de manier waarop je colleges volgt en tentamens maakt. Speciale regelingen en faciliteiten die de Universiteit Leiden aanbiedt voor studenten met een chronische ziekte zijn:

 • Voorleessoftware waarmee je studiestof wordt voorgelezen en tegelijk gemarkeerd. Hiervoor heb je digitale versies van je studiestof nodig. Voor zowel de software als de digitale versies kun je bij Fenestra terecht.
 • Extra tijd voor opdrachten
 • Gedeeltelijke vrijstelling van de aanwezigheidsplicht bij het onderwijs
 • Alternatieve opdrachten
 • Extra tijd voor toetsen (maximaal 30 minuten extra voor een tentamen van drie uur)
 • Toetsen afnemen in een aparte ruimte met minder studenten
 • Een alternatief type toets
 • Gebruik van laptop voor toets
 • Alternatief studieplan met verminderde werkdruk
 • Rekening houden met persoonlijke omstandigheden voor je BSA (Bindend Studieadvies)

Aanpassingen aanvragen

Maak een afspraak

Voor het regelen van speciale aanpassingen voor je studie maak je een afspraak met Fenestra Disability Centre, het informatiecentrum van de Universiteit Leiden voor studenten met een functiebeperking.

Uitzondering: extra tentamentijd

Als je alleen extra tentamentijd nodig hebt én een officiële diagnose hebt, kun je als volgt een verzoek indienen:

 1. Maak een digitale kopie van je diagnose, dat wil zeggen een brief van een arts of kliniek.
 2. Vul het contactformulier in (selecteer 'Tentamentijdverlenging')
Na het indienen van je aanvraag
 • Binnen twee weken neemt een medewerker van Fenestra contact met je op.
 • Bij de meeste faculteiten de extra tijd automatisch gelden voor al je tentamens. Bij sommige faculteiten moet je wel elke toets afzonderlijk extra tijd aanvragen. Weet je niet zeker hoe dit bij jouw faculteit werkt? Bespreek het met je studieadviseur of met Fenestra.

Informeer je studieadviseur

Laat je studieadviseur weten dat je advies hebt aangevraagd bij Fenestra.

Voor studenten met motorische beperkingen biedt Fenestra deskundig advies over het aanvragen van drempelloze huisvesting of financiële ondersteuning.

Als je ondersteuning nodig hebt in het dagelijks leven, bijvoorbeeld bij het doen van boodschappen, de was of andere fysieke taken, kan je gemeente misschien sociale zorgondersteuning bieden. Wees je ervan bewust dat dit moeilijk kan zijn om aan te vragen en dat de mogelijkheden kunnen variëren. Neem daarom vooraf contact op met Fenestra voor informatie over wat mogelijk is en hulp bij de relevante procedures.

Bekijk ook de algemene informatie over huisvesting en financiële ondersteuning voor studenten met een functiebeperking.

Begeleiding & adviseurs

Fenestra Disability Centre geeft advies over alle zaken die te maken hebben met je beperking. Als je op andere gebieden ondersteuning nodig hebt, zijn er andere adviseurs beschikbaar.
Lees meer over begeleiding en adviseurs

Huisvesting

Extra voorzieningen in huis kunnen nodig en welkom zijn als je een beperking hebt.
Lees meer over huisvesting

Financiële ondersteuning

Studenten met een functiebeperking kunnen zowel tijdens hun studie als in het dagelijks leven extra kosten maken. Er zijn een aantal regelingen, fondsen en speciale vergoedingen die de financiële lasten kunnen verlichten.
Lees meer over financiële ondersteuning

Gezondheidszorg en thuiszorg

In sommige omstandigheden kun je extra gezondheidszorg of thuiszorg nodig hebben.
Lees meer over zorg

Rechtsbescherming

Volgens de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte is het ten strengste verboden te discrimineren op grond van een beperking bij het aanbieden van werk, huisvesting, goederen en diensten.
Lees meer over rechtsbescherming

Sociale steun
In contact blijven met andere studenten is niet altijd gemakkelijk, maar wel heel belangrijk. Lees meer over de verschillende manieren waarop je andere studenten kunt ontmoeten.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.