Universiteit Leiden

nl en

Studeren met een spraakbeperking

Een spraakbeperking kan van invloed zijn op je studie aan de Universiteit Leiden.

Spraakstoornissen kunnen samengaan met of een gevolg zijn van andere beperkingen, zoals gehoorproblemen of psychische problemen. Ongeacht het type, heeft een spraakbeperking vooral invloed op de communicatie. Dit betekent dat studeren met een spraakbeperking extra inspanningen kan vergen, bijvoorbeeld om deel te nemen aan discussies en te communiceren met docenten, medestudenten en universiteitsmedewerkers. Toch lukt het veel studenten om succesvol te studeren en veel te bereiken ondanks hun beperking. De Universiteit Leiden heeft een scala aan onderwijsaanpassingen beschikbaar om je tijdens je studie te ondersteunen.

Er zijn aanpassingen mogelijk in de manier waarop je colleges volgt en tentamens maakt. Speciale regelingen en faciliteiten die de Universiteit Leiden aanbiedt voor studenten met een spraakbeperking zijn:

  • Voorleessoftware waarmee je studiestof wordt voorgelezen en tegelijk gemarkeerd. Hiervoor heb je digitale versies van je studiestof nodig. Voor zowel de software als de digitale versies kun je bij Fenestra terecht.
  • Alternatieve opdrachten
  • Een alternatief type toets om een mondelinge toets te vervangen
  • Rekening houden met persoonlijke omstandigheden voor je BSA (Bindend Studieadvies)

Aanpassingen aanvragen: maak een afspraak

Voor het regelen van speciale aanpassingen voor je studie kun je een afspraak maken met Fenestra Disability Centre, het informatiecentrum van de Universiteit Leiden voor studenten met een functiebeperking.

Informeer je studieadviseur

Laat je studieadviseur weten dat je advies hebt aangevraagd bij Fenestra.

Begeleiding & adviseurs

Fenestra Disability Centre geeft advies over alle zaken die te maken hebben met je beperking. Als je op andere gebieden ondersteuning nodig hebt, zijn er andere adviseurs beschikbaar.
Lees meer over begeleiding en adviseurs

Huisvesting

Extra voorzieningen in huis kunnen nodig en welkom zijn als je een beperking hebt.
Lees meer over huisvesting

Financiële ondersteuning

Studenten met een functiebeperking kunnen zowel tijdens hun studie als in het dagelijks leven extra kosten maken. Er zijn een aantal regelingen, fondsen en speciale vergoedingen die de financiële lasten kunnen verlichten.
Lees meer over financiële ondersteuning

Gezondheidszorg en thuiszorg

In sommige omstandigheden kun je extra gezondheidszorg of thuiszorg nodig hebben.
Lees meer over zorg

Rechtsbescherming

Volgens de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte is het ten strengste verboden te discrimineren op grond van een beperking bij het aanbieden van werk, huisvesting, goederen en diensten.
Lees meer over rechtsbescherming

Sociale steun
In contact blijven met andere studenten is niet altijd gemakkelijk, maar wel heel belangrijk. Lees meer over de verschillende manieren waarop je andere studenten kunt ontmoeten.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.