Universiteit Leiden

nl en

Geldzaken

Welke kosten kun je verwachten als je gaat studeren in het buitenland en hoe kun je je verblijf financieren? Bereid je goed voor, dan kom je niet voor verrassingen te staan.

Begroting

Maak een overzicht van je verwachte uitgaven en inkomsten om na te gaan of je verblijf in het buitenland in je budget past. Denk daarbij aan:

 • Collegegeld
 • Reiskosten (van/naar je bestemming en tijdens je verblijf)
 • Huur
 • Overig levensonderhoud (eten & drinken, kleding, etc.)
 • Visum of verblijfsvergunning
 • Vaccinaties, medicatie, gezondheidsverklaring
 • Verzekeringen
 • Telefoonkosten etc.
 • Studiefinanciering
 • Beurzen
 • Taaltoets
 • Studiekosten (boeken etc.)
 • Sport/vrije tijd

Studiefinanciering

Tijdens je verblijf in het buitenland kun je onder bepaalde voorwaarden studiefinanciering en een OV-vergoeding ontvangen. Op de website van DUO kun je hiervoor een aanvraag indienen.

Beurzen

Er zijn verschillende beurzen beschikbaar voor studie, onderzoek of stage in het buitenland. Er zijn ook beurzen om na je studie in Nederland verder te studeren in het buitenland, bijvoorbeeld als je een volledige master wilt doen.

Aandachtspunten

 • Bekijk voor je een beurs aanvraagt goed of je voldoet aan de voorwaarden.
 • Je kunt meerdere beurzen tegelijk aanvragen. Eén beurs is meestal niet genoeg om je hele verblijf te betalen.
 • Sommige beurzen kun je maar één keer ontvangen. Houd hier rekening mee als je zowel tijdens je bachelor als master naar het buitenland wilt.
 • Doe je aanvraag op tijd: veel beurzen hebben een vroege deadline!

Vind een beurs

Op de beurzenpagina vind je alle beurzen die de Universiteit Leiden beheert. Je kunt eenvoudig filteren op beurzen die voor jou relevant zijn.

Vind een beurs

Wereldwijd

Beursopener

Binnen de EU

European Funding Guide
Scholarshipportal EU

Canada

Beurzen in Canada

China

China Scholarship Council

Duitsland

German Academic Exchange Studies (DAAD)

Italië

Study in Italy

Japan

Study in Japan
Japan Study Support
Japan Student Service Organization

Taiwan

Study in Taiwan
Taiwan Embassy Taiwan

Verenigd Koninkrijk

British Council

Verenigde Staten

Fulbright

Er zijn ook particuliere fondsen. De studentendecanen kunnen je hiermee verder helpen of je kunt het fondsenboek raadplegen in de Universitaire Bibliotheek.

Financiering bij functiebeperking

Als je buitenlandverblijf extra kosten met zich meebrengt doordat je een functiebeperking hebt, kun je extra financiering aanvragen.

Internationale kortingskaart

Met een International Student Identity Card (ISIC-kaart) krijg je in meer dan 130 landen voordelen en korting op allerlei producten en diensten, waaronder vliegtickets. Je koopt hem bij ISIC Nederland.

Foto: Lana Liem

Beursaanvragen en studieverklaringen

Heb je een handtekening nodig voor een beursaanvraag? Deze kan je aanvragen via intoff@lumc.nl. Een studieverklaring kun je zowel digitaal als bij het LUMC-Onderwijsservicepunt aanvragen. Een beursaanvraag-formulier krijg je binnen 5 werkdagen terug. 

Beurzen vanuit het LUMC

Het LUMC stelt een aantal beurzen beschikbaar voor studenten die naar het buitenland gaan. Om kans te maken op een van deze beurzen moet het onderzoek:

Het LUMC kent de volgende beurzen toe:

De beurs varieert van €250-650 euro en is afhankelijk van de duur van het studieonderdeel (twee weken tot een jaar). De beursaanvraag moet minimaal 4 weken voor vertrek worden ingeleverd. Na afloop van je buitenlandperiode moet je binnen vier weken na terugkomst een verslag en verslagformulier inleveren bij DOO-Internationalisering. Bijbehorende documenten:

Om de stages binnen Eurolife partners aantrekkelijker te maken, heeft men per jaar 3 beurzen van € 500 elk beschikbaar gesteld voor uitgaande LUMC studenten. Een LUMC student die graag naar een Eurolife partner wil gaan voor een onderzoekstage komt voor deze beurs in aanmerking. Het is wel belangrijk dat je een goede en gemotiveerde student bent. Meer informatie is beschikbaar bij de Coordinator Internationalisering. 

In het kader van onderzoek tijdens stages, keuzeblokken en keuzecoschappen in het buitenland  worden jaarlijks aan (bio)medische studenten subsidies verstrekt. De subsidies zijn niet bedoeld voor reguliere coschappen en congresbezoek. Bijbehorende documenten:

Heb je je aantoonbaar ingezet voor (bio)medisch onderwijs, wil je je daarop verder oriënteren en wil je daarom deelnemen aan een congres, vergadering of wil je onderzoek doen naar medisch onderwijs (activiteiten kan zowel in binnenlands als in het buitenland)? Dat kan met hulp van deze beurs.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.