Universiteit Leiden

nl en

Geldzaken

Welke kosten kun je verwachten als je gaat studeren in het buitenland en hoe kun je je verblijf financieren? Bereid je goed voor, dan kom je niet voor verrassingen te staan.

Corona

De coronapandemie zorgt voor onzekerheid als je een verblijf in het buitenland plant. Door de adviezen en richtlijnen over Gezondheid en Veiligheid op te volgen, voorkom je (financiële) risico’s zoveel mogelijk. Twijfel je of het verstandig is om in deze tijd voor je studie naar het buitenland te gaan? Lees het advies van de universiteit.

Bekijk ook de andere veelgestelde vragen over studeren in het buitenland & corona.

Begroting

Maak een overzicht van je verwachte uitgaven en inkomsten om na te gaan of je verblijf in het buitenland in je budget past. Denk daarbij aan:

 • Collegegeld
 • Reiskosten (van/naar je bestemming en tijdens je verblijf)
 • Huur
 • Overig levensonderhoud (eten & drinken, kleding, etc.)
 • Visum of verblijfsvergunning
 • Vaccinaties, medicatie, gezondheidsverklaring
 • Verzekeringen
 • Telefoonkosten etc.
 • Studiefinanciering
 • Beurzen
 • Taaltoets
 • Studiekosten (boeken etc.)
 • Sport/vrije tijd

Houd rekening met financiële risico’s

Studeren in het buitenland is altijd op je eigen risico, ook wat betreft financiën.* Je bent zelf verantwoordelijk voor alle kosten die je maakt voor je verblijf in het buitenland, ook als je om veiligheidsredenen niet kunt gaan of eerder terug moet komen. Lees meer over de veiligheid van je bestemming op de pagina Gezondheid en Veiligheid.

*Mogelijk wordt er een uitzondering gemaakt voor activiteiten in het buitenland die verplicht onderdeel van je studie zijn.

Voorzorgsmaatregelen

 • Koop een vliegticket met een flexibele vertrekdatum of sluit een annuleringsverzekering af. Dan kom je niet in de problemen als je je plannen moet aanpassen.
 • Als je bestemming onveilig wordt terwijl je daar al bent, kan dit betekenen dat je terug moet komen naar Nederland. Je bent hiervoor zelf financieel verantwoordelijk. Sluit daarom een goede verzekering af, die ook de eventuele kosten daarvan dekt. Vraag bij je verzekeraar na wat er per kleurcode wordt gedekt.
 • Houd er rekening mee dat je eventuele beurs ook wordt geannuleerd of stopgezet als je buitenlandverblijf niet door kan gaan of eerder stopt vanwege veiligheidsredenen. Dat kan betekenen dat je de beurs helemaal of deels moet terugbetalen. Vraag bij je beursverstrekker na wat je kunt verwachten.

Studiefinanciering

Tijdens je verblijf in het buitenland kun je onder bepaalde voorwaarden studiefinanciering en een OV-vergoeding ontvangen. Op de website van DUO kun je hiervoor een aanvraag indienen.

Beurzen

Er zijn verschillende beurzen beschikbaar voor studie, onderzoek of stage in het buitenland. Er zijn ook beurzen om na je studie in Nederland verder te studeren in het buitenland, bijvoorbeeld als je een volledige master wilt doen.

Aandachtspunten

 • Bekijk voor je een beurs aanvraagt goed of je voldoet aan de voorwaarden.
 • Je kunt meerdere beurzen tegelijk aanvragen. Eén beurs is meestal niet genoeg om je hele verblijf te betalen.
 • Sommige beurzen kun je maar één keer ontvangen. Houd hier rekening mee als je zowel tijdens je bachelor als master naar het buitenland wilt.
 • Doe je aanvraag op tijd: veel beurzen hebben een vroege deadline!

Vind een beurs

Op de beurzenpagina vind je alle beurzen die de Universiteit Leiden beheert. Je kunt eenvoudig filteren op beurzen die voor jou relevant zijn.

Vind een beurs

Wereldwijd

Beursopener

Binnen de EU

European Funding Guide
Scholarshipportal EU

Canada

Beurzen in Canada

China

China Scholarship Council

Duitsland

German Academic Exchange Studies (DAAD)

Italië

Study in Italy

Japan

Study in Japan
Japan Study Support
Japan Student Service Organization

Taiwan

Study in Taiwan
Taiwan Embassy Taiwan

Verenigd Koninkrijk

British Council

Verenigde Staten

Fulbright

Er zijn ook particuliere fondsen. De studentendecanen kunnen je hiermee verder helpen of je kunt het fondsenboek raadplegen in de Universitaire Bibliotheek.

Financiering bij functiebeperking

Als je buitenlandverblijf extra kosten met zich meebrengt doordat je een functiebeperking hebt, kun je extra financiering aanvragen.

Geen financiering voor activiteiten zonder toestemming

Je komt alleen in aanmerking voor financiering als de universiteit je verblijf in het buitenland vooraf heeft goedgekeurd. Dat wil zeggen dat je voldoet aan de volgende voorwaarden:

 • Je  opleiding of faculteit heeft je activiteit goedgekeurd in het kader van je studie.
 • Je activiteit is geregistreerd en goedgekeurd in het Study Abroad-portaal.
 • Je gaat naar een bestemming die is toegestaan volgens het reisbeleid van de Universiteit Leiden.

Hoe je goedkeuring krijg van je opleiding of faculteit en hoe je je activiteit registreert in het Study Abroad-portaal, lees je op de pagina’s over uitwisseling, zelfstandig studeren in het buitenland en andere activiteiten in het buitenland.

Ga niet zonder toestemming

Als je niet voldoet aan de voorwaarden voor financiering en toch voor een studiegerelateerde activiteit naar het buitenland gaat, krijg je geen beurs of andere vorm van financiering via de Universiteit Leiden. Als je al een beurs of andere vormen van financiering hebt ontvangen via de Universiteit Leiden, moet je die terugbetalen. Als het om een uitwisseling gaat, moet je mogelijk ook collegegeld betalen aan je gastinstelling.

Internationale kortingskaart

Met een International Student Identity Card (ISIC-kaart) krijg je in meer dan 130 landen voordelen en korting op allerlei producten en diensten, waaronder vliegtickets. Je koopt hem bij ISIC Nederland.

Foto: Lana Liem

Beursaanvragen en studieverklaringen

Heb je een handtekening nodig voor een beursaanvraag? Deze kan je aanvragen via intoff@lumc.nl. Een studieverklaring kun je zowel digitaal als bij het LUMC-Onderwijsservicepunt aanvragen. Een beursaanvraag-formulier krijg je binnen 5 werkdagen terug. 

Beurzen vanuit het LUMC

Het LUMC stelt een aantal beurzen beschikbaar voor studenten die naar het buitenland gaan. Om kans te maken op een van deze beurzen moet het onderzoek:

Het LUMC kent de volgende beurzen toe:

De beurs varieert van €250-500 euro en is afhankelijk van de duur van het studieonderdeel. De beursaanvraag kan op 4 momenten in het jaar ingediend worden; 1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober. Alle beurzen worden toegekend op basis van voorwaarden en beschikbaar budget. Het is belangrijk om te weten dat als je in aanmerking komt voor de Erasmusbeurs, je geen LUMC studentenbeurs kan aanvragen. 

Er zijn verschillende aanvraagmomenten. Er wordt gestuurd op gelijkmatig verdelen van de middelen over de verschillende aanvraagmomenten in een jaar. Na afloop van je buitenlandperiode moet je binnen vier weken na terugkomst een verslag en verslagformulier inleveren bij DOO-Internationalisering.

Bijbehorende documenten:

Om de stages binnen Eurolife partners aantrekkelijker te maken, heeft men per jaar 3 beurzen van € 500 elk beschikbaar gesteld voor uitgaande LUMC studenten. Een LUMC student die graag naar een Eurolife partner wil gaan voor een onderzoekstage komt voor deze beurs in aanmerking. Het is wel belangrijk dat je een goede en gemotiveerde student bent. Meer informatie is beschikbaar bij de Coordinator Internationalisering. 

Heb je je aantoonbaar ingezet voor (bio)medisch onderwijs, wil je je daarop verder oriënteren en wil je daarom deelnemen aan een congres, vergadering of wil je onderzoek doen naar medisch onderwijs (activiteiten kan zowel in binnenlands als in het buitenland)? Dat kan met hulp van deze beurs.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.