Universiteit Leiden

nl en

Gezondheid en veiligheid

Coronamaatregelen

De Universiteit Leiden volgt de richtlijnen van de Nederlandse overheid en het RIVM. De coronamaatregelen kunnen van invloed zijn op je reisplannen. Lees er meer over op de website Studeren in tijden van corona.

Voorlichtingsbijeenkomst

Kom naar de speciale voorlichtingsbijeenkomst over veiligheid en gezondheid tijdens je buitenlandverblijf. Hier krijg je tips om je goed voor te bereiden en veilig op reis te gaan.

Meer informatie & aanmelden

Noodgevallen

Noodnummer universiteit

Bel in geval van nood tijdens je buitenlandverblijf het noodnummer van de universiteit:

+31 71 527 6666

Dit nummer is 24 uur per dag bereikbaar.

Check het reisadvies van Buitenlandse Zaken

Je mag niet op uitwisseling naar een land waarvoor een negatief reisadvies geldt. Als je ondanks een negatief reisadvies toch gaat, krijgt je geen studiepunten, financiering of erkenning op je diploma voor je activiteit in het buitenland.

 • Check ruim voor je vertrek of je bestemming veilig is volgens het reisadvies van de Nederlandse overheid. In de kaart van het land staat een kleurcode. Als je bestemming code rood of oranje heeft, mag je er niet naartoe.
 • Houd tot op de dag van je vertrek goed in de gaten of het reisadvies wijzigt. Download ook de 24/7 BZ Reis-app van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Je kunt hierin instellen dat je een melding ontvangt als de veiligheidssituatie van jouw bestemming verandert.
 • Als je bestemming code oranje heeft, kan de universiteit in twee gevallen een uitzondering maken:

  • De bestemming heeft alleen code oranje omdat er quarantainemaatregelen gelden voor inkomende reizigers - dus niet vanwege andere onveilige omstandigheden. (Dit moet blijken uit de letterlijke tekst van het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.)
  • De bestemming is je thuisland en je bent daar al (dit kan niet als je een uitwisseling wilt doen).

Je moet hiervoor vooraf toestemming vragen bij het Internationaal Incidententeam (IIT) van de Universiteit Leiden. Ga niet op reis zonder toestemming!

 • De situatie op je bestemming kan ook onveilig worden nadat je toestemming hebt gekregen. Als je uitwisseling wordt geannuleerd, hoor je dit van je buitenlandcoördinator, ongeacht of het de Universiteit Leiden of de gastuniversiteit is die hiertoe besluit. Als de Universiteit Leiden besluit de uitwisseling te annuleren, brengt de buitenlandcoördinator ook de gastuniversiteit daarvan op de hoogte.
 • Als je bestemming onveilig wordt terwijl je daar al bent, moet je direct terugkomen naar Nederland. De Universiteit Leiden neemt ook contact met je op om je te laten weten dat je terug moet komen. Volg tot je vertrek alle richtlijnen op die gelden op je bestemming. Maak je je zorgen, heb je problemen of voel je je onveilig? Bel het alarmnummer van de Universiteit Leiden: 0031-71-527 6666 (24/7 beschikbaar).
 • Koop een vliegticket met een flexibele vertrekdatum of sluit een annuleringsverzekering af. Dan kom je niet in de problemen als je je plannen moet aanpassen.

Geef je contactgegevens door

Het is belangrijk dat de universiteit weet waar je verblijft en hoe je te bereiken bent. Geef daarom na je aankomst in het buitenland je contactgegevens door. Als je op uitwisseling gaat, doe je dit al bij je online aanmelding. In andere gevallen moet je zelf je gegevens doorgeven aan je studieadviseur of buitenlandcoördinator.

Registreer je bij het ministerie van Buitenlandse Zaken

Registreer je voor vertrek voor de informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken. In crisissituaties (zoals een natuurramp of politieke onrust) kan de ambassade je dan bereiken en zo nodig hulp sturen. Registreren is gratis.

Download de app

Download ook de 24/7 BZ Reis-app van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Je kunt hierin de veiligheidssituatie per land bekijken en een melding ontvangen als hierin iets verandert.

Vaccinaties, medicatie en advies

Afdeling Veiligheid, Gezondheid & Milieu (VGM)

Als je vaccinaties of medicatie nodig hebt (tegen malaria bijvoorbeeld), kun je terecht bij de afdeling Veiligheid, Gezondheid & Milieu (VGM). Hier kun je ook gezondheidsadvies op maat krijgen.

Medicijnen
Gebruik je medicijnen? Vraag dan bij het VGM na of je die op je bestemming mag gebruiken en of ze daar verkrijgbaar zijn.

Bekijk het blok met contactgegevens hier rechts (of, op mobiel: hieronder) om te zien waar een wanneer je bij het VGM terechtkunt.

WHO

Op de website van de World Health Organisation vind je gezondheidsadvies per bestemming.

Gezondheidsverklaring

In sommige landen heb je een gezondheidsverklaring nodig. Je kunt zo’n verklaring opvragen via:

Psychische gezondheid

Heb je vanwege psychische problemen medicatie, therapie of andere ondersteuning nodig tijdens je verblijf in het buitenland? Regel dat dan op tijd. Maak een plan en bespreek het met je buitenlandcoördinator.

Verzekeringen

Er zijn speciale verzekeringspakketten voor studenten, bijvoorbeeld bij AON.

Sluit een verzekering af die dekking biedt voor:

 • Medische kosten 
 • Annulering
 • Kosten veroorzaakt door invaliditeit als gevolg van een ongeluk
 • Repatriëring (in geval van ziekte, overlijden en familieomstandigheden)
 • Juridische bijstand
 • Wettelijke aansprakelijkheid
 • Zoekgeraakte of gestolen bagage

Lees de kleine lettertjes goed!

Overige aandachtspunten

 • Ga na of je je buitenlandverblijf moet melden bij je zorgverzekeraar.
 • Zorg dat je weet hoe je je (zorg)kosten kunt declareren bij je verzekeraar en neem declaratieformulieren mee.
 • Neem je verzekeringsbewijzen mee op reis.

Belangrijke documenten en telefoonnummers

Scan belangrijke documenten in en mail ze naar jezelf. Denk aan:

 • Paspoort/Identiteitsbewijs
 • Visum
 • Vliegtickets
 • Verzekeringspasjes
 • Creditcard
 • Pinpas

Sla belangrijke telefoonnummers op in je telefoon. Denk aan:

 • Het noodnummer van de universiteit: +31 71 527 6666 (24/7 bereikbaar)
 • Het noodnummer van je zorgverzekeraar
 • De telefoonnummers om je creditcard, pinpas en telefoon te blokkeren
 • Het telefoonnummer van de ambassade of het consulaat

Veilig online

Veilig op openbare wifi: eduVPN

Als je een openbaar wifinetwerk gebruikt, bijvoorbeeld in de trein of in een café, zijn je gegevens vaak niet veilig. Ze kunnen gestolen en misbruikt worden. eduVPN beschermt je hiertegen en maakt het ook mogelijk om buiten het netwerk van de Universiteit Leiden om toegang te krijgen tot afgeschermde diensten.

Lees meer en download eduVPN

Wetten en regels
In sommige landen is internetgebruik aan strenge regels gebonden. Als je je daar niet aan houdt, kun je zelfs in de cel belanden. Zorg er daarom voor dat je goed op de hoogte bent van de wetten en regels op jouw bestemming.

Functiebeperking

Een verblijf in het buitenland is vaak ook mogelijk als je een functiebeperking hebt. Net als de rest van je studie kost het mogelijk iets meer planning, en heb je misschien ondersteuning of aanpassingen nodig.

Advies

Bespreek je plannen met je buitenlandcoördinator en een medewerker van het Fenestra Disability Centre. Zij kunnen je ondersteunen bij het plannen van je verblijf. Ze kunnen bijvoorbeeld nagaan of jouw bestemming alle voorzieningen biedt die je nodig hebt, en daar zo nodig afspraken over maken met de gastuniversiteit.

Financiële ondersteuning

Als je buitenlandverblijf extra kosten met zich meebrengt doordat je een functiebeperking hebt, kun je extra financiering aanvragen.

Begin op tijd

Start zo vroeg mogelijk met het plannen van je verblijf. De deadlines voor aanmelding zijn vaak ver voor de start van je periode in het buitenland. En als je ondersteuning of aanpassingen nodig hebt vanwege je functiebeperking, kan dat extra tijd kosten. Begin dus op tijd, dan kun je alles goed voorbereiden.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Checklist

Download de checklist Gezondheid en Veiligheid en ga na of je goed voorbereid bent.

Bekijk ook de presentatie met handige tips.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.