Universiteit Leiden

nl en

Gezondheid & veiligheid

Lees voordat je gaat alle informatie over noodgevallen, reizigersadvies, vaccinaties, registratie Buitenlandse Zaken en andere maatregelen. In noodgevallen tijdens je buitenlandverblijf kun je bellen met het noodnummer van de Universiteit Leiden: +31 71 527 6666.

Noodnummer

In noodgevallen tijdens je buitenlandverblijf, ook buiten je studie om, kun je altijd bellen met het noodnummer van de Universiteit Leiden voor hulp en advies: 

+31 71 527 6666

Als je ten tijde van je studieperiode in het buitenland vragen hebt, dan kun je altijd een e-mail sturen aan studyabroad@sea.leidenuniv.nl.

Download de 24/7 Travel app

De 24/7 BZ Reis-app van het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft informatie over de veiligheidssituatie in het buitenland. Je kunt zoeken op land en aangeven of je regelmatig updates wilt ontvangen. 

Negatief reisadvies

Als een land of regio oranje of rood gemarkeerd is, dan mag een student van de Universiteit Leiden daar niet naar toe in het kader van de studie.

Registreer je bij het ministerie van Buitenlandse Zaken

Het is in geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) belangrijk als je gegevens bij het ministerie van Buitenlandse Zaken bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan je in dat geval bereiken. Registreren is gratis. Als je daarna weer op reis gaat, of verhuist, hoef je alleen nog je gegevens te wijzigen. Helemaal opnieuw registreren is dan dus niet meer nodig.

Maak een afspraak voor een VGM-reizigersadvies

De afdeling Veiligheid, Gezondheid & Milieu (VGM) van de Universiteit Leiden kan een reizigersadvies verzorgen. Dat is een individueel gezondheidsadvies door gespecialiseerde verpleegkundigen, voor als je naar het buitenland gaat. Afhankelijk van je reisbestemming, de verblijfsduur, het soort reis, de activiteiten die je in het buitenland gaat ondernemen en je huidige gezondheid, wordt bepaald welke adviezen, vaccinaties of malariarecepten nodig zijn.

Twee gespecialiseerde verpleegkundigen van de afdeling VGM verzorgen het advies en dienen de vaccinaties toe. De eindverantwoordelijke is een LCR-gecertificeerde bedrijfsarts (LCR staat voor Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvies). Voor bijzondere medische situaties en specifieke vaccinaties wordt samengewerkt met de vaccinatiepolikliniek van het LUMC.

Het inloopspreekuur is van maandag tot en met vrijdag, 8.30 tot 9.30 uur. Daarna alleen op afspraak. Afspraken vinden plaats van maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 16.00 uur op de derde verdieping van het Poortgebouw-Zuid. Maak een afspraak via +31 (0) 71 - 526 36 43.

Vaccinaties

Voor bepaalde landen heb je vaccinaties nodig. Voor vragen kun je bij VGM terecht. Alle vaccinaties worden vastgelegd in een vaccinatieboekje, een internationaal bewijs van inenting. Als je al een vaccinatieboekje hebt is het praktisch om deze mee te brengen naar je afspraak.

Kosten via VGM

Als je het reizigersadvies en/of de vaccinaties door VGM laat regelen, dan zijn dit de kosten:

Consult  € 18,50
Vaccinatieboekje * € 6,00
Duplicatie vaccinatieboekje € 9,00
Vaccinatie: DTP *  € 16,00
Vaccinatie: Hepatitis A € 49,00
Vaccinatie: Hepatitis B € 26,00
Vaccinatie: Twinrix € 51,00
Vaccinatie: Thyphim € 22,50

* Het vaccinatieboekje en de DTP-vaccinatie zijn voor LUMC-studenten gratis.

Je dient het bedrag ter plekke te voldoen.

Regel een reis- en annuleringsverzekering

Als je een reis- en annuleringsverzekering afsluit, zorg er dan voor dat de verzekering geldt voor een training of studieperiode in het buitenland, en dat je verzekerd bent voor de gehele duur van je buitenlandverblijf. De verzekering moet ziektekosten, repatriëring, rechtsbijstand, aansprakelijkheid, bagage etc. vergoeden. Kijk bijvoorbeeld eens bij AON Student Insurance.

Geef je buitenlandse contactgegevens door

Het is belangrijk dat de Universiteit Leiden de contactgegevens heeft van je verblijf in het buitenland (adres, telefoonnummer, lokale contactpersoon). Ga je via een uitwisselingprogramma, upload deze informatie dan samen met je aanvraag in het online aanvraagsysteem. Loopt je aanmelding niet via dit online systeem, stuur de gegevens dan via e-mail naar je buitenlandcoördinator.

Ook nog regelen

Ten slotte zijn er nog andere zaken die je kunt regelen om je veiligheid in het buitenland te vergroten:

  • Bezoek de Pre-departure meeting van je opleiding, als die er is;
  • Vul een Emergency Contact Card in Deze kun je ophalen bij Plexus of bij je buitenlandcoördinator;
  • Koop een vliegticket waarvan je de reisdagen later nog kunt aanpassen; 
  • Scan alle belangrijke documenten, zoals je paspoort, vliegtickets, verzekeringspasjes, credit card en pinpas en stuur die in een e-mail aan jezelf, inclusief de telefoonnummers die je nodig hebt om je passen te kunnen blokkeren.

Voor vertrek kun je met vragen altijd langskomen op het open spreekuur van Study Abroad. Heb je ten tijde van je studieperiode in het buitenland vragen? Stuur dan een e-mail aan studyabroad@sea.leidenuniv.nl.

Veiligheid

De faculteit hecht bijzonder veel waarde aan veiligheid tijdens studeren of stagelopen in het buitenland. Daarom worden de reisadviezen op de website van het Ministerie van Buitenlandse zaken opgevolgd. Lees de universitaire brochures Regeling studeren in het buitenland en Risico's van werken in het buitenland  goed door. Het is niet toegestaan stage te lopen of te studeren in gebieden waarvoor het Ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies afgeeft (kleurcodes oranje en rood).

Voordat je start met het zoeken naar een stageplek in het buitenland, moet je de bestemming eerst nakijken op veiligheid op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het is enkel toegestaan om naar een veilig gebied af te reizen en stage te lopen.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie