Universiteit Leiden

nl en

Voorbereid naar je bestemming

Voordat je naar je buitenlandbestemming gaat, is het handig om bepaalde dingen goed voor te bereiden. Denk bijvoorbeeld aan taalvoorbereiding, het regelen van je woonruimte, je reis, verzekeringen en de International Student Identity Card.

Taalvoorbereiding

Het is handig om al voor je vertrek de taal te beheersen van het land waar je naartoe gaat. Daar worden namelijk vaak eisen aan gesteld, evenals aan je Engelse taalvaardigheid. Bij sommige universiteiten moet je een taaltoets doen om aan te tonen dat je een bepaald taalniveau hebt. Dit kan de IELTS- of TOEFL-toets zijn. De buitenlandcoördinator van je opleiding kan je hier meer over vertellen.

Bij het Academisch Talencentrum kun je voorafgaand aan je reis een taalcursus of taaltraining op maat volgen. 

Woonruimte

Zoek van tevoren goed uit of de buitenlandse universiteit waar je naartoe gaat ook woonruimte voor je kan regelen. Je moet je daar sowieso voor aanmelden, dus wees op tijd. Universiteiten buiten Europa regelen vaak woonruimte voor je, binnen Europa is dit zeldzamer. In dat laatste geval moet je dus zelf op zoek naar een kamer. Informatie over woonruimte vind je op de website van de universiteit waar je naartoe gaat.

Kamer onderverhuren 

Om de kosten van een buitenlandverblijf te ondervangen, kun je ervoor kiezen je kamer in onderhuur te doen. Dat kan bijvoorbeeld via HousingAnywhere.com. Daar kun je gratis advertenties plaatsen en hierop reageren. Voor het plaatsen van een advertentie heb je je uMailadres nodig. Hiermee wordt voorkomen dat huisjesmelkers advertenties plaatsen en blijft de website puur student to student, zonder tussenpersonen en zonder extra kosten.

Reis regelen

Er zijn diverse organisaties die studenten tegen een gereduceerd tarief vliegtickets aanbieden. Eén daarvan is de International Student Travel Confederation. Bij Kilroy Travels is het bovendien mogelijk je vliegtickets in te wisselen en/of de datum van je al geboekte reis te veranderen. Informatie hierover vind je op de website van JoHo Company of het JoHo support office in Leiden (Stationsweg 2). 

Verzekeringen

Zorgverzekering

Voor je vertrek naar het buitenland kun je alvast diverse voorzorgsmaatregelen treffen. Ga bij je eigen zorgverzekeraar na of je ook verzekerd bent in het buitenland. Zo niet, dan kun je je zorgverzekering uitbreiden met de juiste buitenlanddekking, of een ziektekostenverzekering in het buitenland afsluiten. Dit laatste is in sommige landen ook verplicht, ongeacht of je al verzekerd bent in Nederland. Met dit fact sheet van Nuffic kun je controleren of je aan alles gedacht hebt rondom je zorgverzekering.

Check ook of je zorgverzekeraar een noodnummer heeft waar je naartoe kunt bellen als er iets in het buitenland gebeurt. De Universiteit Leiden heeft een eigen noodnummer voor studenten in het buitenland. Sla deze telefoonnummers op in je telefoon en/of schrijf ze goed op, zodat je die in het geval van nood direct kunt bellen.

Gezondheid 

In sommige landen is een ziektekostenverzekering alleen niet voldoende. Vaak moet je kunnen aantonen dat je gezond bent of je laten vaccineren tegen bepaalde ziektes. De universiteit waar je naartoe gaat zal je hier verder over informeren. Je leest meer over vaccinaties op de pagina gezondheid & veiligheid.

Overige verzekeringen 

Bedenk verder nog goed welke verzekeringen je moet of wilt aanvragen voor je buitenlandverblijf, bijvoorbeeld een reisverzekering, rechtsbijstands- en/of aansprakelijkheidsverzekering, mocht je iets overkomen in het buitenland. De keuze om jezelf voor iets te verzekeren hangt natuurlijk af van je eigen voorzichtigheid en of je datgene waar je je voor zou willen verzekeren eventueel zelf kunt betalen. 

International Student Identity Card

De International Student Identity Card (ISIC) biedt in meer dan honderd landen voordelen en korting op tal van producten en diensten, ook in Nederland. Je kunt deze kaart online aanschaffen op de website van ISIC Nederland.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie