Universiteit Leiden

nl en

Volledige masteropleiding

Steeds meer studenten willen na hun Leidse bachelor- of masteropleiding een (aanvullende) masteropleiding bij een universiteit in het buitenland doen. 

Een volledige masteropleiding in het buitenland doen brengt de volgende consequenties met zich mee:

  • je bent geen student meer van de Universiteit Leiden, maar van de buitenlandse universiteit;
  • dit betekent dat je je daar moet inschrijven en altijd het collegegeld van de buitenlandse universiteit betaalt;
  • je bent zelf verantwoordelijk voor je aanmelding;
  • het is niet vanzelfsprekend dat je wordt toegelaten. Je moet voldoen aan de voorwaarden die de buitenlandse universiteit stelt. 

Voor de duidelijkheid: een volledige masteropleiding kun je nooit via een uitwisselingsovereenkomst doen. Op de website van de universiteit van je keuze vind je informatie over de geldende toelatingseisen en aanmeldprocedure, inclusief het te gebruiken formulier of een online aanmeldmogelijkheid.

Begin op tijd

Omdat aanmeldprocedures voor een volledige opleiding veel tijd in beslag nemen, zijn de deadlines vaak ver vóór de start van een opleiding. Het is daarom belangrijk dat je je op tijd oriënteert. Een jaar van tevoren is geen overbodige luxe. Bovendien kan het zijn dat er aanvullende informatie wordt gevraagd. Zo moeten studenten die een masteropleiding in de Verenigde Staten willen volgen, voor de toelating vaak een GRE-test afleggen. Ook dit kost tijd. Studenten die een masteropleiding willen volgen in de Verenigde Staten, kunnen hierbij (financiële) ondersteuning krijgen van Fulbright Scholarship Pogram.  

Erkenning van het diploma

Een buitenlands masterdiploma moet, na terugkeer in Nederland, altijd worden gewaardeerd en erkend door DUO

Tegenwoordig bestaat de mogelijkheid om je studiefinanciering mee te nemen als je een masteropleiding in het buitenland volgt.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie