Universiteit Leiden

nl en

Wanneer en waarheen?

Om te beginnen zet je op een rijtje wat je wilt. Iedere keuze is namelijk verbonden aan specifieke eisen. Je moet je goed oriënteren, veel regelen en er in je studieplanning rekening mee houden.

Wanneer?

Naar het buitenland gaan kan tijdens je bacheloropleiding, masteropleiding, of na afronden van je studie. De mogelijkheden op een rij:

Tijdens de bacheloropleiding

De meest voor de hand liggende periode om naar het buitenland te gaan is tijdens de bacheloropleiding. In de vrije keuzeruimte ben je tamelijk vrij in de vakken die je kunt volgen en de studiepunten die je in het buitenland haalt tellen bijna altijd mee voor je studie in Leiden. 

Tijdens de masteropleiding 

Met name studenten die een (research) master van twee jaar doen wordt geadviseerd om naar het buitenland te gaan. Tijdens je master verdiep je je meer in het onderwerp van je studie en is een buitenlandverblijf dus erg waardevol. Ook studenten die een masteropleiding van één jaar doen, kunnen naar het buitenland. Dit is wel iets lastiger. Als je niet weet wanneer je het beste weg kunt, neem dan contact op met je studieadviseur

Na je studie 

Je kunt er ook voor kiezen om na je studie naar het buitenland te gaan om bijvoorbeeld een (extra) masterprogramma te doen. Hier zitten wel wat haken en ogen aan. Lees daarom de informatie over een volledige masteropleiding in het buitenland goed door.

Waarheen?

Als je in Europa wilt blijven, dan gelden er in de regel andere procedures dan als je naar een land buiten Europa wilt. Dit geldt met name voor uitwisselingsprogramma's.

De website van het EP Nuffic is erg handig om breed te zoeken naar mogelijke bestemmingen. Als je een bepaald land in gedachten hebt kun je gerichter zoeken.  
   
Je kunt ook zoeken naar alle uitwisselingsprogramma’s van de Universiteit Leiden.

Veilige bestemming
Je mag niet voor je studie naar of door een regio reizen die van het ministerie van Buitenlandse Zaken een code oranje of rood heeft gekregen. Check altijd het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken om te kijken of het land waar je naartoe wilt gaan veilig is.

Verder oriënteren

Een goede voorbereiding begint met een bezoek aan het jaarlijkse Study Abroad Festival. Ieder najaar organiseert de Universiteit Leiden deze bijeenkomst. Je ontvangt informatie over de mogelijkheden, procedures, deadlines en praktische zaken die bij een studie in het buitenland komen kijken. Je ontmoet studenten die net terug zijn van hun buitenlandavontuur en die je alles over hun ervaringen kunnen vertellen. Zo kun je je goed voorbereiden op een periode in het buitenland.

Op de studentenwebsite van de Universiteit Leiden vind je meer informatie over het financiële plaatje. Verder zijn er veel websites waarop je informatie kunt vinden over alles wat met studeren in het buitenland te maken heeft:

 • EP Nuffic: hier vind je veel informatie over stage, beurzen en landen;
 • Fulbright Center: speciaal voor studenten die in de Verenigde Staten willen studeren of onderzoek doen;
 • AIESEC: een organisatie die je ondersteuning kan bieden bij het vinden van een stage;
 • Wilweg.nl: een verzamelwebsite die laat zien welke mogelijkheden er allemaal zijn voor een periode in het buitenland.

​Op de facultaire tabbladen vind je opleidingsspecifieke informatie. 

Altijd al willen werken of studeren in het buitenland? Speciaal voor jou heeft het LUMC in kaart gebracht bij welke universiteiten, ziekenhuizen en andere wetenschappelijke locaties jij in korte tijd extra medische of wetenschappelijke ervaring op kunt doen.  Bekijk snel het overzicht op deze pagina.

Studie-, stage- en werkplekken in het buitenland

Het is belangrijk dat je naar een plek gaat die bij jou past. Daarom heeft het LUMC over de hele wereld samenwerkingsverbanden. De kwaliteit van de plekken, veiligheid en de begeleiding door de buitenlandse instelling en het LUMC zijn gewaarborgd. Wel moet je zelf nog contact leggen met buitenlandse universiteiten. Maak hierbij vooral gebruik van de overeenkomsten die het LUMC al heeft met onderstaande buitenlandse samenwerkingspartners zoals de Ivy League, de LERU (League of European Research Universities) en Eurolife

Waar kun je naartoe?

De samenwerkingsverbanden die het LUMC met universiteiten, ziekenhuizen en andere medische werkplekken is aangegaan kunnen verschillen. Om te zorgen dat het duidelijk is welke plekken voor jou beschikbaar zijn, worden alle samenwerkingsverbanden hieronder apart behandeld. Lees bij iedere categorie daarom goed de omschrijving en vind de plek die bij jou past.

Wil je graag voor onderzoek naar de Verenigde Staten? Kies dan voor een van de universiteiten van de Ivy League.

Het LUMC is officieel geen partner met de universiteiten binnen de Ivy League. Wel is onderzoek icidenteel mogelijk. Voor meer informatie kom naar het wekelijkse inloopspreekuur  op woensdag van 14.00-15.00 uur in het rode kantoortje naast het Anatomisch Museum, begane grond Gebouw 3 

Universiteiten binnen de Ivy League zijn:

Het LUMC zit in de LERU (League of European Research Universities). Alle universiteiten die daarbij aangesloten zijn, zijn geschikt voor een studie, stage of werkplek.

Het LUMC heeft slechts met een aantal LERU-universiteiten een overeenkomst. Wel is onderzoek icidenteel mogelijk. Voor meer informatie neem contact op met de coördinator Internationalisering

Universiteiten binnen de LERU zijn:

Eurolife is een belangrijk consortium waar het LUMC ook in zit. Het wordt sterk aanbevolen om een onderzoekstage daar te doen.

Binnen het Eurolife-consortium zijn goede afspraken gemaakt. Wil je graag een studieonderdeel doen bij een Eurolife-partner, neem dan contact op met de coördinator Internationalisering. In het onderstaande overzicht zie je precies welk onderdeel jij kunt volgen bij welke buitenlandse universiteit.

Universiteiten binnen Eurolife zijn:

Karolinska Institutet

Het Karolinska Institutet in Zweden is een wereldwijd gerespecteerde medische universiteit, die bekend staat om haar passie voor onderzoek en en flink bijdraagt aan het verbeteren van de menselijke gezondheid. Als een KI student maak je actief deel uit van die missie. 

 • Biomedische wetenschappen
  bachelor jaar 2: uitwisseling beide semesters 
  bachelor jaar 3: bachelor stage 
  master: Frontier of Science courses, JRP1 of JRP 2
 • Geneeskunde 
  master: wetenschapsstage
 • Vitality and Ageing
  onderzoekstage
 • Farmacie
  wetenschapsstage

Universitat de Barcelona 

De universiteit van Barcelona in Spanje is een fantastisch publiekelijk instituut voor hoger onderwijs in Catalonië. Deze universiteit is het epicentrum van universitair onderzoek in Spanje, 

De geschiedenis van universiteit is direct verbonden met die van Barcelona en Catalonië. De universiteit combineert de waarden van traditie met haar positie als wetenschappelijk instituut.

 • Biomedische wetenschappen
  bachelor jaar 3: bachelor stage
  master: JRP 1 of 2
 • Geneeskunde
  master: wetenschapsstage
 • Vitality and Ageing
  onderzoekstage
 • Farmacie
  wetenschapsstage

University of Edinburgh

Kom studeren in Edinburgh en investeer in een succesvolle toekomst. Je ervaart in Schotland het beste onderwijs in combinatie met hoogstaand onderzoek.   

Het flexibele programma, de fantastische faciliteiten en prijswinnende ondersteunende diensten zorgen ervoor dat je  een unieke ervaring hebt in Edinburgh. Je woont in een levendige en historische hoofdstad met wereldberoemde culturele festivals, met de bergen en de stranden van Schotland op korte reisafstand.

 • Biomedische wetenschappen
  bachelor jaar 3: halve minor
  bachelor jaar 3: bachelor stage
  master: JRP 1 of 2
 • Geneeskunde
  bachelor jaar 3: halve minor
  master: wetenschapsstage, coschappen
 • Vitality and Ageing
  onderzoekstage
 • Farmacie 
  wetenschapsstage

Trinity College Dublin

Het Ierse Trinity College Dublin is naast een universiteit voor academische excellentie ook een geweldige ervaring voor studenten.

De historische campus is gelegen in het hart van Dublin, bij het knooppunt van verkoop- en culturele districten. Met een onderwijs traditie van meer dan vier eeuwen oud is Trinity is geschikt voor getalenteerde en onderzoekende geesten die deel willen nemen aan grensverleggend onderzoek.

 • Biomedische wetenschappen
  bachelor jaar 3: bachelor stage
  master: JRP 1 of 2
 • Geneeskunde
  master: wetenschapsstage
 • Vitality and Ageing
  onderzoekstage
 • Farmacie 
  wetenschapsstage

Medizinische Universität Innsbruck

De Medische Universiteit van Innsbruck boekt uitmuntende prestaties op het gebied van onderzoek, educatie en patiëntzorg. Samen met het academisch ziekenhuis in Innsbruck is de universiteit het epicentrum van medicijnonderzoek in het westen van Oostenrijk.

De universiteit focust zich op internationaal en innovatief onderzoek in de velden oncologie, neurowetenschappen, immunologie en infectiologie. 

 • Biomedische wetenschappen
  bachelor jaar 3: bachelor stage
  master: JRP 1 of 2
 • Geneeskunde 
  master: wetenschapsstage
 • Vitality and Ageing
  onderzoekstage
 • Farmacie
  wetenschapsstage

Universitätsmedizin Göttingen

De faculteit der Medicijnen aan de Georg August Universiteit van Göttingen is een van de grootste medische scholen in Duitsland. 

Het lesgevende orgaan bestaat uit 105 professoren en ongeveer 100 privé docenten. In totaal zijn er 3600 studenten actief in de Menselijke Geneeskunde en ongeveer 500 studenten in Tandheelkunde. Ongeveer tien procent van de studenten komt uit het buitenland.

 • Biomedische wetenschappen
  bachelor jaar 3: bachelor stage
  master: JRP 1 of 2
 • Geneeskunde
  master: wetenschapsstage
 • Vitality and Ageing
  onderzoekstage
 • Farmacie
  wetenschapsstage

Semmelweis University

Semmelweis University is een gerenommeerd instituut voor hoger Onderwijs in Hongarije en in de Centraal Europese regio op het gebied van geneeskunde en gezondheidzorg. De lesprogramma’s worden in 3 talen aangeboden (Hongaars, Engels, Duits).

Naast onderwijs biedt Semmelweis University een breed palet aan health care services. Met bijna 40 patiëntzorg units is het één va de grootste gezondheidscentra in Hongarije.

Semmelweis University ontving de prestigieuze Research University titel voor de tweede keer in 2013.

 • Biomedische wetenschappen
  bachelor jaar 3: bachelor stage
  master: JRP 1 of 2
 • Geneeskunde
  master: wetenschapsstage
 • Vitality and Ageing 
  onderzoekstage
 • Farmacie
  wetenschapsstage

Université de Strasbourg

De universiteit van Strasbourg is constant bezig met het verbeteren van het curriculum en het opnemen van nieuwe faciliteiten. Dit om het niveau van educatie en onderzoek hoog te houden. 

 • Biomedische wetenschappen
  bachelor jaar 3: bachelor stage
  master: JRP 1 of 2
 • Geneeskunde 
  master: wetenschapsstage
 • Vitality and Ageing 
  onderzoekstage
 • Farmacie 
  wetenschapsstage  

In dit overzicht vind je de universiteiten waarmee het LUMC losse overeenkomsten heeft afgesloten. Je ziet hier ook direct wat je er precies kan volgen.

Universität Heidelberg

 • Biomedische wetenschappen
  bachelor jaar 3: bachelor stage
  master: JRP 1 of 2
 • Geneeskunde
  master:  wetenschapsstage
 • Vitality and Ageing
  onderzoekstage
 • Farmacie
  wetenschapsstage

KU Leuven

 • Biomedische wetenschappen
  bachelor jaar 3: bachelor stage
  master: JRP 1 of 2
 • Geneeskunde 
  bachelor jaar 2: 10 weken vakken
  master: wetenschapsstage en coschappen
 • Vitality and Ageing
  onderzoekstage
 • Farmacie 
  wetenschapsstage

University Sydney

 • Biomedische wetenschappen
  master: JRP 1 of 2
 •  Geneeskunde
  master: wetenschapsstage en coschappen
 • Vitality and Ageing 
  onderzoekstage
 • Farmacie 
  wetenschapsstage

University of Melbourne

 • Biomedische wetenschappen
  master: JRP 1 of 2
 •  Geneeskunde
  master: wetenschapsstage en coschappen
 • Vitality and Ageing
  onderzoekstage
 • Farmacie 
  wetenschapsstage

University of Adelaide

 • Farmacie
  onderzoekstage

Universidad de Ciencias Medicas de la Havana

 • Geneeskunde
  bachelor: halve minor
  master: wetenschapsstage, coschap huisartsgeneeskunde

St-Georges, University of London

 • Biomedische wetenschappen
  master: JRP 1 of 2
 •  Geneeskunde
  master: wetenschapsstage 
 • Vitality and Ageing 
  onderzoekstage
 • Farmacie 
  wetenschapsstage

University of Portsmouth

 • Biomedische wetenschappen
  bachelor: stage
  master: JRP 1 of 2

Newcastle University

 • Biomedische wetenschappen
  bachelor: stage
  master: JRP 1 of 2

National University of Ireland, Galway

 • Biomedische wetenschappen
  bachelor: stage
  master: JRP 1 of 2

Universitas Indonesia

 • Biomedische wetenschappen
  master: JRP 1 of 2
 • Geneeskunde
  bachelor jaar 3: halve minor
  master: wetenschapsstage

Ahmad Dahlan University

 • Geneeskunde
  master: wetenschapsstage

Universitas Hasanuddin

 • Geneeskunde
  master: wetenschapsstage

Nagasaki University

 • Biomedische wetenschappen
  master: JRP 1 of 2
 •  Geneeskunde
  master: wetenschapsstage en coschappen
 • Vitality and Ageing
  onderzoekstage
 • Farmacie 
  wetenschapsstage

National University Singapore

 • Biomedische wetenschappen
  master: JRP 1 of 2
 •  Geneeskunde
  master: wetenschapsstage en coschappen
 • Vitality and Ageing 
  onderzoekstage
 • Farmacie 
  wetenschapsstage

Andere universiteiten en instituten waar wel samenwerkingsovereenkomsten mee gesloten zijn maar waar niet veel gebeurd op studentenmobiliteit:

Als je een plek gevonden hebt

Heb je een plek in het buitenland gevonden waar je terecht kunt? Dan ben je er nog niet. Je moet namelijk nog toestemming binnen het LUMC aanvragen en enkele praktische zaken regelen. Loop de stappen hieronder door om niets te missen.

Vraag eerst toestemming van de betreffende coördinator of commissie binnen het LUMC (afhankelijk van welk studie onderdeel je in het buitenland wilt doen) voordat je tickets en andere praktische zaken regelt. Enkele studenten regelen eerst de praktische zaken voor hun buitenland verblijf voordat ze toestemming aan de betreffende persoon in het LUMC vragen. Helaas heeft dit soms als gevolg dat een student met veel gemaakte kosten zit, maar niet naar het buitenland kan afreizen.

Iedere student die een onderdeel van zijn of haar studie in het buitenland doet, moet de verklaring studie en stage in het buitenland ondertekenen en inleveren bij Internationalisering. Als dit niet gebeurt, kunnen er geen studiepunten worden gegeven aan de buitenlandse activiteit. Je vindt de verklaring hier en in de rechterkolom op deze pagina.

Je kunt pas beurzen aanvragen als je toestemming hebt vanuit het LUMC om naar het buitenland te gaan. Je kunt je wel alvast voorbereiden op de beursaanvragen. De meeste beurzen vragen min of meer dezelfde bijlagen. Het kost wat tijd om de eerste beursaanvraag rond te hebben, maar als je eenmaal over alle documenten beschikt is het vrij makkelijk om meerdere beurzen aan te vragen. Kijk hier voor meer informatie over beurzen. Heb je een handtekening nodig voor een beursaanvraag? Deze kan je aanvragen via intoff@lumc.nl.

Als je naar het buitenland gaat moet je aan veel dingen denken. Misschien heb je bepaalde vaccinaties nodig, wil je een taalcursus doen of moet je nog huisvesting regelen. Meer informatie over voorbereid naar je bestemming gaan en gezondheid en veiligheid vind je op de website. 

Reisadvies

Het LUMC volgt het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit advies bestaat uit 4 kleurcodes (rood, oranje, geel en groen). Bij rood en oranje krijgt de student geen toestemming om naar het buitenland te gaan. Het LUMC volgt hierin de regels van de Universiteit.

Beursaanvragen en studieverklaringen

Heb je een handtekening nodig voor een beursaanvraag? Deze kan je aanvragen via intoff@lumc.nl. Een studieverklaring kun je zowel digitaal als bij het LUMC-Onderwijsservicepunt aanvragen. Een beursaanvraag-formulier krijg je binnen 5 werkdagen terug. Meer informatie over beurzen vind je op de pagina beurzen tijdens je studie.

Vragen en advies over studeren in het buitenland

Voor algemene vragen kun je terecht bij het LUMC-Onderwijsservicepunt. Specifiekere vragen kun je mailen naar  de coördinator internationalisering (Evelien Hack) via intoff@lumc.nl.  Je kunt natuurlijk ook langskomen bij het inloopspreekuur. Dit is elke week op woensdag van 14.00-15.00 uur in het rode kantoortje naast het Anatomisch Museum, begane grond Gebouw 3.

Naar het buitenland

De wetenschap is een sterk internationaal vakgebied en we vinden het belangrijk dat je al tijdens je studie leert om hiermee om te gaan. Door voor je studie naar het buitenland te gaan, werk of studeer je in een andere cultuur en doe je belangrijke ervaringen op. Deze verrijking van je persoonlijke ontwikkeling komt goed van pas in de rest van je carrière.

Semester in Zweden

Tijdens de bachelor biomedische wetenschappen kun je gedurende het tweede jaar vakken volgen aan het Karolinska Institutet in Zweden. De vakken die in Zweden gegeven worden zijn gelijkwaardig en gelijktijdig met de tweedejaars blokken in Leiden en worden in het Engels gegeven. Zo loop je geen studievertraging op. Als je graag naar Karolinska wil voor de uitwisseling, dan moet je, onder andere, laten zien:

 • Met welke resultaten je alle vakken tot dan toe gehaald hebt’
 • Dat je je, naast de studie, voldoende ontwikkeld hebt. Hierbij kun je denken aan hobby's, bijbaantjes of activiteiten bij een studentenvereniging.

Op basis van deze gegevens worden maximaal 10 Karolinska-gangers geselecteerd. Eind januari/begin februari ontvangen eerstejaars studenten BW een e-mail, waarin een informatiebijeenkomst over de uitwisseling aangekondigd wordt en de voorwaarden voor inschrijving verteld worden. Tijdens de informatiebijeenkomst wordt meer uitleg gegeven over de uitwisseling en de procedures en vertellen studenten die al in Karolinska geweest zijn over hun ervaringen.

Stage

In jaar 3 van de bachelor biomedische wetenschappen is het ook mogelijk om de bachelor stage in het buitenland te doen. Het wordt aangeraden om deze stage in Europa te doen omdat het de eerste stage is. Ook kun je in jaar 3 van de bachelor binnen sommige halve minoren naar landen als Frankrijk, Indonesië en Cuba. Ook kun je voor een heel semester naar Edinburgh. Je mag ook zelf een alternatieve minor zoeken die moet voldoen aan de eisen van de minor (zie blackboard: half minors 2017-2018). Alle keuzemogelijkheden zijn terug te vinden op de facultaire pagina.

Wil je op een ander moment naar het buitenland? Neem dan contact op met de coördinator internationalisering via intoff@lumc.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie