Universiteit Leiden

nl en

Wanneer en waarheen?

Om te beginnen zet je op een rijtje wat je wilt. Iedere keuze is namelijk verbonden aan specifieke eisen. Je moet je goed oriënteren, veel regelen en er in je studieplanning rekening mee houden.

Wanneer?

Naar het buitenland gaan kan tijdens je bacheloropleiding, masteropleiding, of na afronden van je studie. De mogelijkheden op een rij:

Tijdens de bacheloropleiding

De meest voor de hand liggende periode om naar het buitenland te gaan is tijdens de bacheloropleiding. In de vrije keuzeruimte ben je tamelijk vrij in de vakken die je kunt volgen en de studiepunten die je in het buitenland haalt tellen bijna altijd mee voor je studie in Leiden. 

Tijdens de masteropleiding 

Met name studenten die een (research) master van twee jaar doen wordt geadviseerd om naar het buitenland te gaan. Tijdens je master verdiep je je meer in het onderwerp van je studie en is een buitenlandverblijf dus erg waardevol. Ook studenten die een masteropleiding van één jaar doen, kunnen naar het buitenland. Dit is wel iets lastiger. Als je niet weet wanneer je het beste weg kunt, neem dan contact op met je studieadviseur

Na je studie 

Je kunt er ook voor kiezen om na je studie naar het buitenland te gaan om bijvoorbeeld een (extra) masterprogramma te doen. Hier zitten wel wat haken en ogen aan. Lees daarom de informatie over een volledige masteropleiding in het buitenland goed door.

Waarheen?

Als je in Europa wilt blijven, dan gelden er in de regel andere procedures dan als je naar een land buiten Europa wilt. Dit geldt met name voor uitwisselingsprogramma's.

De website van het EP Nuffic is erg handig om breed te zoeken naar mogelijke bestemmingen. Als je een bepaald land in gedachten hebt kun je gerichter zoeken.  
   
Je kunt ook zoeken naar alle uitwisselingsprogramma’s van de Universiteit Leiden.

Veilige bestemming
Je mag niet voor je studie naar of door een regio reizen die van het ministerie van Buitenlandse Zaken een code oranje of rood heeft gekregen. Check altijd het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken om te kijken of het land waar je naartoe wilt gaan veilig is.

Verder oriënteren

Een goede voorbereiding begint met een bezoek aan het jaarlijkse Study Abroad Festival. Ieder najaar organiseert de Universiteit Leiden deze bijeenkomst. Je ontvangt informatie over de mogelijkheden, procedures, deadlines en praktische zaken die bij een studie in het buitenland komen kijken. Je ontmoet studenten die net terug zijn van hun buitenlandavontuur en die je alles over hun ervaringen kunnen vertellen. Zo kun je je goed voorbereiden op een periode in het buitenland.

Op de studentenwebsite van de Universiteit Leiden vind je meer informatie over het financiële plaatje. Verder zijn er veel websites waarop je informatie kunt vinden over alles wat met studeren in het buitenland te maken heeft:

  • EP Nuffic: hier vind je veel informatie over stage, beurzen en landen;
  • Fulbright Center: speciaal voor studenten die in de Verenigde Staten willen studeren of onderzoek doen;
  • AIESEC: een organisatie die je ondersteuning kan bieden bij het vinden van een stage;
  • Wilweg.nl: een verzamelwebsite die laat zien welke mogelijkheden er allemaal zijn voor een periode in het buitenland.

​Op de facultaire tabbladen vind je opleidingsspecifieke informatie. 

Photo credits: Kevin Wallace - Madagascar

De informatie op deze pagina is alleen beschikbaar in het Engels.

Klik hier om daar de Engelstalige pagina te  gaan. 

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie