Universiteit Leiden

nl en

Stage, onderzoek en veldwerk

Alle faculteiten, en sommige opleidingen, hebben hun eigen richtlijnen en procedures rondom stage, onderzoek en veldwerk in het buitenland. Bekijk het tabblad van je faculteit en opleiding voor meer informatie of bespreek het met de facultaire buitenlandcoördinator.

Waarheen?

Student Research Mobility Programme

Een mogelijkheid om in het buitenland onderzoek te doen, is via STREAM (Student Research Mobility Programme). Dit is een uitwisselingsprogramma tussen de Universiteit Leiden en zes Europese universiteiten uit de LERU (League of European Research Universities).

Negatief reisadvies? Check je bestemming

Je kunt voor stage, onderzoek of veldwerk niet naar een land waarvoor een negatief reisadvies geldt. Check hier of je bestemming veilig is. In de kaart van het land staat een kleurcode. Als je bestemming code rood of oranje heeft, mag je er niet naartoe.

Meer informatie

Lees meer over een stage, onderzoek of veldwerk in het buitenland.

Foto: Harriët Meiborg

Stage, onderzoek en veldwerk

In je masteropleiding kun je je stage en/of scriptie in buitenland doen. 

Zelf regelen

Je zult zelf in overleg met de stage- of scriptie coördinator van je masterspecialisatie de volgende zaken moeten regelen:

 • een stage- of scriptieplek
 • goedkeuring binnen je masteropleiding
 • de geschikte (buitenlandse) begeleiding

Stappenplan

 1. Zoek in overleg met je stage-/scriptie coördinator een stage- of scriptieplek in het buitenland.
 2. Zorg dat je tijdens je stage of onderzoek in het buitenland een begeleid wordt door een buitenlandse begeleider.
 3. Vraag de stage-/scriptie coördinator van je masterspecialisatie goedkeuring voor de stage of scriptieonderzoek in het buitenland.
 4. Bespreek met alle partijen wat er van je verwacht wordt en hoeveel studiepunten na terugkomst erkend kunnen worden. Let ook goed op of je door de gastinstelling verzekerd wordt of dat je dit zelf moet regelen.
 5. Meldt je buitenlandperiode bij de buitenlandcoördinator door een Responsibility Agreement op te sturen naar exchange@fsw.leidenuniv.nl. Dit moet ondertekend worden door je stage-/scriptie coördinator.
 6. Vraag op tijd een beurs aan. De buitenlandcoördinator kan een beursaanvraag (grant agreement) en een learning agreement voor je ondertekenen. Dit kan alleen met goedkeuring van je stage/scriptie coördinator. Zorg daarom dat je het Responsibility Agreement (stap 5) door je begeleider hebt laten ondertekenen.
 7. Meld je aan voor een voorlichtingsbijeenkomst over veiligheid en gezondheid tijdens je buitenland verblijf. Hier krijg je tips om je goed voor te bereiden en veilig op reis te gaan. De bijeenkomsten vinden maandelijks plaats. Zorg ervoor dat je deze bijeenkomst voor vertrek bijwoont.
 8. Na terugkomst worden de cijfers en studiepunten die je in het buitenland behaalt hebt door je stage-/scriptie coördinator van je masterspecialisatie verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie