Universiteit Leiden

nl en

Afstemmen en aanmelden

Coronamaatregelen

De Universiteit Leiden volgt de richtlijnen van de Nederlandse overheid en het RIVM. De coronamaatregelen kunnen van invloed zijn op je reisplannen. Lees er meer over op de website Studeren in tijden van corona.

Check eerst welk soort uitwisseling je gaat doen!

Welke deadlines en procedures er gelden, hangt ervan af via welk soort uitwisselingsprogramma je naar het buitenland gaat: een universiteitsbreed uitwisselingsprogramma, een facultair uitwisselingsprogramma, of een speciaal uitwisselingsprogramma waar studenten van jouw opleiding toegang toe hebben. 

 • Voor universiteitsbrede uitwisseling: volg de instructies en deadlines hieronder, op het algemene tabblad.
 • Voor facultaire uitwisseling of een uitwisselingsprogramma voor studenten van jouw opleiding: volg de instructies en deadlines op het tabblad van je faculteit of opleiding.

Universiteitsbrede uitwisseling

Deadline

De eerstvolgende mogelijkheid voor universiteitsbrede uitwisseling is in het najaar van 2022 of het voorjaar van 2023. Je kunt je hiervoor aanmelden vanaf half oktober 2021 tot uiterlijk 1 december 2021 23.59 uur.

Let op: voor facultaire uitwisselingen gelden andere deadlines. Bekijk het tabblad van je faculteit of opleiding voor meer informatie.

Doe het op tijd

Je aanmelding moet compleet en op tijd zijn. Te laat ingediende aanmeldingen worden niet in behandeling genomen.

Eisen

Om je aan te melden voor een universiteitsbrede uitwisseling moet je voldoen aan de volgende eisen:

 • Je staat ingeschreven als student aan de Universiteit Leiden;
 • Je hebt 60 EC behaald in je bachelor;
 • Je cijfergemiddelde is 7 of hoger*;
 • Je voldoet aan de eventuele aanvullende eisen van je faculteit of opleiding (die vind je op de tabbladen van je faculteit en opleiding.)

*Uitzondering: voor het ISEP-programma moet je gemiddelde 6.5 of hoger zijn.

Stappenplan

Bekijk de mogelijkheden en stel een lijst op van maximaal tien universiteiten waar je zou willen studeren, op volgorde van je voorkeur.

Veel studenten willen op uitwisseling, en de plaatsen zijn beperkt. We raden je daarom aan om minimaal vijf universiteiten te kiezen.

Motivatiebrief

Schrijf een motivatiebrief. Beschrijf hierin waarom je bij de eerste drie universiteiten van je lijst zou willen studeren. Er is geen format voor de brief; je bent vrij om hier zelf invulling aan te geven. De brief moet wel aan de volgende eisen voldoen

 • Engelstalig
 • Maximaal 500 woorden
 • In pdf-formaat

Tweede semester als alternatief

Meld je je aan voor het eerste semester, maar kun je eventueel ook in het tweede semester naar het buitenland? Geef dit aan in je brief. Als je dan in het eerste semester niet bij een universiteit van je voorkeur terechtkunt, kan je buitenlandcoördinator je in sommige gevallen direct een plek aanbieden in het tweede semester. Stem het van tevoren wel af met je studieadviseur en ga na of je opleiding de mogelijkheid biedt om in het tweede semester op uitwisseling te gaan.

Cijferlijst: alleen voor LUC en andere universiteiten

In je online aanmelding vragen we je om toestemming om je cijfers in uSis te bekijken. Je hoeft daarom geen cijferlijst te uploaden, behalve in de volgende gevallen:

 • Leiden University College (LUC): studeer(de) je aan het LUC? Vraag een officiële cijferlijst met GPA bij de onderwijsadministratie van LUC en upload deze bij je aanmelding.
 • Opleiding aan andere universiteiten: heb je ook gestudeerd aan een andere universiteit dan Leiden? Upload dan je cijferlijst van dat instituut.

Meld je aan in het study-abroad portaal in uSis: 

 • Log in bij uSis > klik op de tegel Study Abroad > kies ‘I want to study at a partner university via an exchange programme’.
 • Vul de gevraagde gegevens in en upload de benodigde documenten.
 • Selecteer maximaal 10 uitwisselingsbestemmingen, op volgorde van je voorkeur.
 • Verstuur je aanmelding.

Als je meer uitleg nodig hebt, raadpleeg de handleiding Applying for Exchange via uSis (in het engels).

Je buitenlandcoördinator legt je aanmelding ter goedkeuring voor aan je opleiding. Je kunt namelijk alleen op uitwisseling gaan als je opleiding daar toestemming voor geeft.

Nadat je opleiding goedkeuring heeft gegeven, doe je mee in het selectieproces. De uitslag hiervan krijg je via e-mail. Als je een plek aangeboden krijgt, word je uitgenodigd om in het study abroad-portaal in uSis de details van het aanbod te bekijken. Lees alle informatie en de voorwaarden van het aanbod goed door.

Als je een plek aangeboden hebt gekregen, moet je deze binnen 7 dagen accepteren of afwijzen in het study abroad-portaal in uSis. Als je dit niet op tijd doet, wordt het aanbod ingetrokken.

Om het aanbod te kunnen accepteren, moet je akkoord gaan met de Regeling Studeren in het buitenland. Lees hem nu alvast goed door. Heb je er vragen over? Neem contact op met je buitenlandcoördinator.

Als je de aangeboden plek hebt geaccepteerd, draagt de Universiteit Leiden je voor bij de gastuniversiteit. Je buitenlandcoördinator of de gastuniversiteit zelf zal je vervolgens laten weten hoe en wanneer je je moet aanmelden bij de gastuniversiteit. 

Foto: Ruth Kiers
Foto: Ruth Kiers

Als je een plek gevonden hebt

Heb je een plek in het buitenland gevonden waar je terecht kunt? Dan ben je er nog niet. Je moet namelijk nog toestemming binnen het LUMC aanvragen en enkele praktische zaken regelen. Loop de stappen hieronder door om niets te missen.

Vraag eerst toestemming van de betreffende coördinator of commissie binnen het LUMC (afhankelijk van welk studie onderdeel je in het buitenland wilt doen) voordat je tickets en andere praktische zaken regelt. Enkele studenten regelen eerst de praktische zaken voor hun buitenland verblijf voordat ze toestemming aan de betreffende persoon in het LUMC vragen. Helaas heeft dit soms als gevolg dat een student met veel gemaakte kosten zit, maar niet naar het buitenland kan afreizen.

Iedere student die een onderdeel van zijn of haar studie in het buitenland doet, moet de verklaring studie en stage in het buitenland ondertekenen en inleveren bij Internationalisering. Als dit niet gebeurt, kunnen er geen studiepunten worden gegeven aan de buitenlandse activiteit. 

Download de Verklaring studie en stage in het buitenland

Je kunt pas beurzen aanvragen als je toestemming hebt vanuit het LUMC om naar het buitenland te gaan. Je kunt je wel alvast voorbereiden op de beursaanvragen. De meeste beurzen vragen min of meer dezelfde bijlagen. Het kost wat tijd om de eerste beursaanvraag rond te hebben, maar als je eenmaal over alle documenten beschikt is het vrij makkelijk om meerdere beurzen aan te vragen. Kijk hier voor meer informatie over beurzen. Heb je een handtekening nodig voor een beursaanvraag? Deze kan je aanvragen via intoff@lumc.nl.

Als je naar het buitenland gaat moet je aan veel dingen denken. Misschien heb je bepaalde vaccinaties nodig, wil je een taalcursus doen of moet je nog huisvesting regelen. Op de pagina regelen voor vertrek hebben we een overzicht gemaakt van zaken die je moet regelen voor je op het vliegtuig stapt. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.