Universiteit Leiden

nl en

Afstemmen en aanmelden

Universiteitsbrede uitwisseling

Deadline

Als je wilt starten in het najaar van 2020 of het voorjaar van 2021 kun je je aanmelden tot 1 december 2019 23:59 uur.

Doe het op tijd

Je aanmelding moet compleet en op tijd zijn. Als je zorgt dat je aanmelding uiterlijk 20 november binnen is, krijg je voor 25 november bericht als er informatie ontbreekt of onjuist is. Je kunt het dan nog aanpassen vóór de officiële deadline.

Eisen

Om je aan te melden voor een universiteitsbrede uitwisseling moet je voldoen aan de volgende eisen:

 • Je staat ingeschreven als student aan de Universiteit Leiden;
 • Je hebt 60 EC behaald in je bachelor;
 • Je cijfergemiddelde is 7 of hoger*;
 • Je voldoet aan de eventuele aanvullende eisen van je faculteit of opleiding (die vind je op de tabbladen van je faculteit en opleiding.)

*Uitzondering: voor het ISEP-programma moet je gemiddelde 6.5 of hoger zijn.

Stappenplan

Stem je plannen af met je opleiding. Maak hiervoor een afspraak met je studieadviseur.

Stel een lijst op van maximaal tien universiteiten waar je zou willen studeren, op volgorde van je voorkeur.

Veel studenten willen op uitwisseling, en de plaatsen zijn beperkt. We raden je daarom aan om minimaal vijf universiteiten te kiezen.

Je hebt een recente cijferlijst nodig. Die moet voldoen aan een aantal eisen:

 • Het moet een officiële lijst zijn (een schermafbeelding uit uSis is niet geldig)
 • Je cijfergemiddelde staat erop als GPA (Grade Point Average)
 • Engelstalig

Je kunt de lijst aanvragen bij de onderwijsadministratie van je faculteit.
Rechtenstudenten vragen hem aan via de facultaire buitenlandcoördinator.

Schrijf een motivatiebrief. Beschrijf hierin waarom je bij de eerste drie universiteiten van je lijst zou willen studeren. Er is geen format voor de brief; je bent vrij om hier zelf invulling aan te geven. De brief moet wel aan de volgende eisen voldoen:

 • Engelstalig
 • Maximaal 500 woorden
 • Worddocument of pdf

Tweede semester als alternatief

Meld je je aan voor het eerste semester, maar kun je eventueel ook in het tweede semester naar het buitenland? Geef dit aan in je brief. Als je dan in het eerste semester niet bij een universiteit van je voorkeur terechtkunt, kan je buitenlandcoördinator je in sommige gevallen direct een plek aanbieden in het tweede semester. Stem het van tevoren wel af met je studieadviseur.

 

Vul het online aanmeldformulier in. Hierbij upload je ook je motivatiebrief en cijferlijst.

Je buitenlandcoördinator legt je aanmelding ter goedkeuring voor aan je opleiding. Je kunt namelijk alleen op uitwisseling gaan als je opleiding daar toestemming voor geeft.

Als je door de selectie komt, biedt de buitenlandcoördinator je een uitwisselingsplek aan. Je hebt dan kort de tijd om het aanbod te accepteren of af te slaan.

Als je het aanbod hebt geaccepteerd, meld je je daarna aan bij de gastuniversiteit. Je buitenlandcoördinator legt uit hoe dat in zijn werk gaat.

Uitwisseling via faculteit of opleiding

De eisen, deadlines en stappen voor aanmelden vind je op het tabblad van de faculteit of opleiding die het uitwisselingsprogramma aanbiedt.

Foto: Ruth Kiers
Foto: Ruth Kiers

Faculteitsbrede uitwisseling

Deadline

Als je wilt starten met je buitenlandse studie in het najaar van 2020 of het voorjaar van 2021 dan kun je je aanmelden tot 1 februari 2020 23:59 uur.

Wil je graag nog weg in het jaar 2019-2020 maar heb je de eerdere deadline gemist? Dan kan je nu nog meedoen met de tweede ronde! Let wel op, er zijn alleen nog maar plekken beschikbaar voor het tweede semester. Er wordt gewerkt op een first come, first served basis, dus wees er snel bij. Uiterste deadline voor aanmelding is 1 juli 2019.

Doe het op tijd

Je aanmelding moet compleet en op tijd zijn. Als je zorgt dat je aanmelding op 1 februari bij ons binnen is, krijg je ongeveer een maand na aanmelding de uitslag te horen.

Zie hieronder het stappenplan hoe je je kunt aanmelden.

Voordat je je aanmeldt is het handig om te checken of je aan onze voorwaarden voldoet:

 • Uitwisseling is mogelijk vanaf het 3e jaar van de Bachelorfase en in de Masterfase

 • Je hebt tenminste 90 EC (en je propedeuse) gehaald op het moment van aanmelding  en minstens 120 ects vóor vertrek (en als rechtenstudent bij voorkeur de volgende vakken reeds behaald: Verbintenissenrecht, Staats- en Bestuursrecht, Straf- en Strafprocesrecht, Goederenrecht)
 • Je hebt een goede motivatie voor een buitenlands studieverblijf;
 • Tijdens je buitenlandverblijf dien je ingeschreven te staan aan de Universiteit Leiden. Je betaalt collegegeld aan de Universiteit Leiden en kan daardoor vrijgesteld worden van collegegeldbetaling aan de buitenlandse partneruniversteit
 • Je dient aan te tonen dat je over voldoende taalkennis beschikt van de taal waarin de vakken bij de partneruniversiteit gedoceerd wordt. (heb je geen idee wat je huidige taalniveau is: studenten die voor studie of stage naar het buitenland gaan, kunnen bij het ATC een niveautoets afleggen voor Frans, Spaans (Dialang) en Engels (Quick Placement Test). Je ontvangt na afloop een verklaring. Het taalniveau wordt uitgedrukt in de niveauaanduidingen van het Common European Framework of Reference. De kosten bedragen € 25. Studenten kunnen voor deze toets een afspraak maken bij het ATC. Wanneer je aansluitend een cursus bij het ATC gaat volgen dan wordt de € 25  verrekend met de cursusprijs.)
  Let op: sommige buitenlandse universiteiten hebben extra (taal)vereisten. Je kan de exacte taalvereisten zien op de lijst die op Blackboard “Studeren in het Buitenland” is gepubliceerd.

Check goed of er aanvullende eisen zijn van de partneruniversiteit. De aanvullende eisen zijn te vinden in de partnerlijst die gepubliceerd is op Blackboard ‘Studeren in het Buitenland’. Sommige partners stellen een TOEFL of IELTS test met een bepaalde minimum score verplicht als voorwaarde om toegelaten te worden tot hun uitwisselingsprogramma. Let op: de TOEFL/IELTS test hoeft pas na acceptatie te worden afgenomen, plan deze wel zo snel mogelijk in nadat je de uitslag van de selectie hebt ontvangen. Andere partners vereisen een verklaring van de universiteit omtrent de taalvaardigheid en sommige partners vereisen geen verklaringen of toetsen maar gaan er wel vanuit dat je taalvaardigheid in orde is. De minimale taalvaardigheid die meestal vereist wordt is B2 binnen het Common European Framework of References for Languages bij universiteiten in landen waar Engels niet de moedertaal is.

Aanmelden gaat via een centrale aanmeldingsdatabase. Bij je online aanmelding moet je een de volgende documenten uploaden: 

 • Motivatiebrief (Nederlands of Engels, max 2 pagina's, 1 alinea per buitenlandse universiteit) waarin je duidelijk beargumenteert waarom je naar de 3 universiteiten van je keuze zou willen. LET OP: bij aanmelding wordt gevraagd om bij je top 3 ook 3 verschillende motivatiebrieven up te loaden; dit is niet nodig. Je hoeft maar één motivatiebrief te schrijven met daarin een top 3 van je meest favoriete universiteiten. In deze brief licht je per bestemming je motivatie toe waarom je specifiek bij deze buitenlandse universiteit wilt gaan studeren. Je kunt dus maar één en dezelfde motivatiebrief te uploaden, die geldt dan voor alle drie de bestemmingen. Schrijf ongeveer een alinea per buitenlandse universiteit.

 • Je wordt gevraagd om een GPA in te vullen, hiermee wordt je Nederlandse cijfergemiddelde bedoeld. Je kunt dit cijfergemiddelde opvragen door in te loggen via de mobile website of app.

 • Een cijferlijst. LET OP: je hoeft zelf geen cijferlijst up te loaden en/of aan te vragen. Wel dien je in plaats hiervan een formulier up te loaden waarmee je Bureau Internationaal Onderwijs toestemming geeft om jouw cijferlijst op te vragen uit uSis. Gebruik bijgaand formulier om toestemming te verlenen.

 • Curriculum vitae, met vermelding van volledig adres, telefoonnummer, e-mailadres en collegekaartnummer

 • Aantoonbare kennis van de taal waarin wordt gedoceerd (kopie van je VWO-diploma of andere certificaten van gevolgde talencursussen). In onze lijst met partners vind je in welke taal gedoceerd wordt. De minimale Engelse taaleis voor alle facultaire uitwisselingen is B2. Dit staat gelijk aan een 7 op het VWO-eindexamen. Mocht je dit niet behaald hebben, kan je een quick placement-test doen bij het Academisch Talencentrum (de kosten hiervoor bedragen 25 euro).

Start hier je Online aanmelding

Na je aanmelding ontvang je automatisch een bevestiging van ontvangst.

Ongeveer binnen een maand na aanmelding ontvang je bericht van het Bureau Internationaal Onderwijs met daarin - indien geaccepteerd - een aanbod voor een studieplek aan een buitenlandse universiteit.

Je hebt dan vervolgens een week de tijd om het aanbod te accepteren. Wij zullen je daarna nomineren bij de partneruniversiteit en vervolgens ontvang je verdere informatie zoals hoe je je kunt aanmelden bij de buitenlandse universiteit en welke documenten je daar moet aanleveren, beursinformatie, verzekeringen, vergoeding ov verklaring en nog veel meer.

Hebben we je helaas niet kunnen plaatsen aan de hand van je top 3? Graag nodigen we je als eerste uit voor de 2e selectieronde. Nieuwsgierig naar de open studie plekken? Ga dan naar onze Blackboard omgeving “Studeren in het Buitenland (BIO)”

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie