Universiteit Leiden

nl en

Afstemmen en aanmelden

Corona

De coronapandemie zorgt voor onzekerheid als je een verblijf in het buitenland plant. Door de adviezen en richtlijnen over Gezondheid en Veiligheid op te volgen, voorkom je (financiële) risico’s zoveel mogelijk. Twijfel je of het verstandig is om in deze tijd voor je studie naar het buitenland te gaan? Lees het advies van de universiteit.

Bekijk ook de andere veelgestelde vragen over studeren in het buitenland & corona.

Check eerst welk soort uitwisseling je gaat doen!

Welke deadlines en procedures er gelden, hangt ervan af via welk soort uitwisselingsprogramma je naar het buitenland gaat: een universiteitsbreed uitwisselingsprogramma, een facultair uitwisselingsprogramma, of een speciaal uitwisselingsprogramma waar studenten van jouw opleiding toegang toe hebben. 

 • Voor universiteitsbrede uitwisseling: volg de instructies en deadlines hieronder, op het algemene tabblad.
 • Voor facultaire uitwisseling of een uitwisselingsprogramma voor studenten van jouw opleiding: volg de instructies en deadlines op het tabblad van je faculteit of opleiding.

Universiteitsbrede uitwisseling

Deadline

De eerstvolgende mogelijkheid voor universiteitsbrede uitwisseling is in het najaar van 2022 of het voorjaar van 2023. Je kunt je hiervoor aanmelden vanaf half oktober 2021 tot uiterlijk 1 december 2021 23.59 uur.

Let op: voor facultaire uitwisselingen gelden andere deadlines. Bekijk het tabblad van je faculteit of opleiding voor meer informatie.

Doe het op tijd

Je aanmelding moet compleet en op tijd zijn. Te laat ingediende aanmeldingen worden niet in behandeling genomen.

Eisen

Om je aan te melden voor een universiteitsbrede uitwisseling moet je voldoen aan de volgende eisen:

 • Je staat ingeschreven als student aan de Universiteit Leiden;
 • Je hebt 60 EC behaald in je bachelor;
 • Je cijfergemiddelde is 7 of hoger*;
 • Je voldoet aan de eventuele aanvullende eisen van je faculteit of opleiding (die vind je op de tabbladen van je faculteit en opleiding.)

*Uitzondering: voor het ISEP-programma moet je gemiddelde 6.5 of hoger zijn.

Stappenplan

Bekijk de mogelijkheden op de wereldkaart en stel een lijst op van maximaal tien universiteiten waar je zou willen studeren, op volgorde van je voorkeur.

Veel studenten willen op uitwisseling, en de plaatsen zijn beperkt. We raden je daarom aan om minimaal vijf universiteiten te kiezen.

Motivatiebrief

Schrijf een motivatiebrief. Beschrijf hierin waarom je bij de eerste drie universiteiten van je lijst zou willen studeren. Er is geen format voor de brief; je bent vrij om hier zelf invulling aan te geven. De brief moet wel aan de volgende eisen voldoen

 • Engelstalig
 • Maximaal 500 woorden
 • In pdf-formaat

Tweede semester als alternatief

Meld je je aan voor het eerste semester, maar kun je eventueel ook in het tweede semester naar het buitenland? Geef dit aan in je brief. Als je dan in het eerste semester niet bij een universiteit van je voorkeur terechtkunt, kan je buitenlandcoördinator je in sommige gevallen direct een plek aanbieden in het tweede semester. Stem het van tevoren wel af met je studieadviseur en ga na of je opleiding de mogelijkheid biedt om in het tweede semester op uitwisseling te gaan.

Cijferlijst: alleen voor LUC en andere universiteiten

In je online aanmelding vragen we je om toestemming om je cijfers in uSis te bekijken. Je hoeft daarom geen cijferlijst te uploaden, behalve in de volgende gevallen:

 • Leiden University College (LUC): studeer(de) je aan het LUC? Vraag een officiële cijferlijst met GPA bij de onderwijsadministratie van LUC en upload deze bij je aanmelding.
 • Opleiding aan andere universiteiten: heb je ook gestudeerd aan een andere universiteit dan Leiden? Upload dan je cijferlijst van dat instituut.

Meld je aan in het study-abroad portaal in uSis: 

 • Log in bij uSis > klik op de tegel Study Abroad > kies ‘I want to study at a partner university via an exchange programme’.
 • Vul de gevraagde gegevens in en upload de benodigde documenten.
 • Selecteer maximaal 10 uitwisselingsbestemmingen, op volgorde van je voorkeur.
 • Verstuur je aanmelding.

Als je meer uitleg nodig hebt, raadpleeg de handleiding Applying for Exchange via uSis (in het engels).

Je buitenlandcoördinator legt je aanmelding ter goedkeuring voor aan je opleiding. Je kunt namelijk alleen op uitwisseling gaan als je opleiding daar toestemming voor geeft.

Nadat je opleiding goedkeuring heeft gegeven, doe je mee in het selectieproces. De uitslag hiervan krijg je via e-mail. Als je een plek aangeboden krijgt, word je uitgenodigd om in het study abroad-portaal in uSis de details van het aanbod te bekijken. Lees alle informatie en de voorwaarden van het aanbod goed door.

Als je een plek aangeboden hebt gekregen, moet je deze binnen 7 dagen accepteren of afwijzen in het study abroad-portaal in uSis. Als je dit niet op tijd doet, wordt het aanbod ingetrokken.

Om het aanbod te kunnen accepteren, moet je akkoord gaan met de Regeling Studeren in het buitenland. Lees hem nu alvast goed door. Heb je er vragen over? Neem contact op met je buitenlandcoördinator.

Als je de aangeboden plek hebt geaccepteerd, draagt de Universiteit Leiden je voor bij de gastuniversiteit. Je buitenlandcoördinator of de gastuniversiteit zelf zal je vervolgens laten weten hoe en wanneer je je moet aanmelden bij de gastuniversiteit. 

Foto: Ruth Kiers
Foto: Ruth Kiers

De informatie op deze pagina is alleen beschikbaar in het Engels. Klik hier om naar de Engelstalige pagina te  gaan.

Voorwaarden

Voor succesvolle buitenlandervaring tijdens je studie Sterrenkunde is het noodzakelijk dat je een goed beeld hebt van de mogelijkheden en van de mogelijke gevolgen voor jouw individuele bachelorprogramma. Zorg dat je op tijd begint met je voorbereidingen. Om studievertraging te voorkomen, moet je aan de volgende eisen voldoen als je tijdens je bachelor Sterrenkunde naar het buitenland wilt:

 • Je hebt geen studievertraging opgelopen tot de start van je verblijf in het buitenland.
 • Je staat minimaal een 7.0 gemiddeld (gecombineerd over het eerste en tweede jaar).
 • Je hebt toestemming van de studieadviseur Sterrenkunde (vóór je een aanvraag start).
 • Je hebt formeel toestemming van de Examencommissie Sterrenkunde.
 • Je voldoet aan de eisen van de universiteit waar je heen wilt.
 • Je dient je aanvraag in voor de daarvoor geldende deadline.

Procedure

 1. Verzamel alle relevante informatie:
  • Lees alle beschikbare informatie van de Universiteit Leiden, Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen en de opleiding Sterrenkunde in de sectie Uitwisseling.
  • Ga naar het Study Abroad Festival in Oktober om informatie te verzamelen over de mogelijkheden, voorwaarden en gevolgen voor je studievoortgang.
  • Neem deel aan een informatiebijeenkomst van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen in oktober of maart.
  • Volg de Brightspace cursus Study & Internship Abroad - Faculty of Science (course ID 4ABROAD-0000FWN) voor regelmatige updates en verslagen van studenten die al naar het buitenland geweest zijn.
 2. Maak een afspraak met de studieadviseur Sterrenkunde om je plannen ruim voor de aanmeldingsdeadline te bespreken.
 3. Volg de volledige procedure zoals omschreven op de tab Wiskunde en Natuurwetenschappen op de pagina Afstemmen en aanmelden.

Vakbeschrijvingen

Als je vakken gaat volgen in het buitenland, dan wordt vaak gevraagd om een beschrijving van relevante vakken die je hier in Nederland gevolgd hebt. Deze zijn beschikbaar via de Studiegids.

Vragen?

Als je vragen hebt over naar het buitenland gaan tijdens je bachelor Sterrenkunde, neem dan altijd contact op met de studieadviseur Sterrenkunde.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.