Universiteit Leiden

nl en

Afstemmen en aanmelden

Universiteitsbrede uitwisseling

Deadline

De eerstvolgende mogelijkheid voor universiteitsbrede uitwisseling is in het najaar van 2021 of het voorjaar van 2022. Je kunt je hiervoor aanmelden vanaf half oktober 2020 tot uiterlijk 1 december 2020 23.59 uur.  

Doe het op tijd

Je aanmelding moet compleet en op tijd zijn. Als je zorgt dat je aanmelding uiterlijk 20 november binnen is, krijg je voor 25 november bericht als er informatie ontbreekt of onjuist is. Je kunt het dan nog aanpassen vóór de officiële deadline.

Eisen

Om je aan te melden voor een universiteitsbrede uitwisseling moet je voldoen aan de volgende eisen:

 • Je staat ingeschreven als student aan de Universiteit Leiden;
 • Je hebt 60 EC behaald in je bachelor;
 • Je cijfergemiddelde is 7 of hoger*;
 • Je voldoet aan de eventuele aanvullende eisen van je faculteit of opleiding (die vind je op de tabbladen van je faculteit en opleiding.)

*Uitzondering: voor het ISEP-programma moet je gemiddelde 6.5 of hoger zijn.

Stappenplan

Stel een lijst op van maximaal tien universiteiten waar je zou willen studeren, op volgorde van je voorkeur.

Veel studenten willen op uitwisseling, en de plaatsen zijn beperkt. We raden je daarom aan om minimaal vijf universiteiten te kiezen.

Je hebt een recente cijferlijst nodig. Die moet voldoen aan een aantal eisen:

 • Het moet een officiële lijst zijn (een schermafbeelding uit uSis is niet geldig)
 • Je cijfergemiddelde staat erop als GPA (Grade Point Average)
 • Engelstalig

Je kunt de lijst aanvragen bij de onderwijsadministratie van je faculteit.
Rechtenstudenten vragen hem aan via de facultaire buitenlandcoördinator.

Schrijf een motivatiebrief. Beschrijf hierin waarom je bij de eerste drie universiteiten van je lijst zou willen studeren. Er is geen format voor de brief; je bent vrij om hier zelf invulling aan te geven. De brief moet wel aan de volgende eisen voldoen:

 • Engelstalig
 • Maximaal 500 woorden
 • Worddocument of pdf

Tweede semester als alternatief

Meld je je aan voor het eerste semester, maar kun je eventueel ook in het tweede semester naar het buitenland? Geef dit aan in je brief. Als je dan in het eerste semester niet bij een universiteit van je voorkeur terechtkunt, kan je buitenlandcoördinator je in sommige gevallen direct een plek aanbieden in het tweede semester. Stem het van tevoren wel af met je studieadviseur.

 

De aanmelding is op dit moment gesloten. Je kunt je hier vanaf half oktober 2020 weer aanmelden.

Je buitenlandcoördinator legt je aanmelding ter goedkeuring voor aan je opleiding. Je kunt namelijk alleen op uitwisseling gaan als je opleiding daar toestemming voor geeft.

Als je door de selectie komt, biedt de buitenlandcoördinator je een uitwisselingsplek aan. Je hebt dan kort de tijd om het aanbod te accepteren of af te slaan.

Om het aanbod te kunnen accepteren, moet je akkoord gaan met de Regeling Studeren in het buitenland. Lees hem nu alvast goed door. Heb je er vragen over? Neem contact op met je buitenlandcoördinator.

Als je het aanbod hebt geaccepteerd, meld je je daarna aan bij de gastuniversiteit. Je buitenlandcoördinator legt uit hoe dat in zijn werk gaat.

Uitwisseling via faculteit of opleiding

De eisen, deadlines en stappen voor aanmelden vind je op het tabblad van de faculteit of opleiding die het uitwisselingsprogramma aanbiedt.

Foto: Ruth Kiers
Foto: Ruth Kiers

De informatie op deze pagina is alleen beschikbaar in het Engels. Klik hier om naar de Engelstalige pagina te  gaan.

Voorwaarden

Voor succesvolle buitenlandervaring tijdens je studie Sterrenkunde is het noodzakelijk dat je een goed beeld hebt van de mogelijkheden en van de mogelijke gevolgen voor jouw individuele bachelorprogramma. Zorg dat je op tijd begint met je voorbereidingen. Om studievertraging te voorkomen, moet je aan de volgende eisen voldoen als je tijdens je bachelor Sterrenkunde naar het buitenland wilt:

 • Je hebt geen studievertraging opgelopen tot de start van je verblijf in het buitenland.
 • Je staat minimaal een 7.0 gemiddeld (gecombineerd over het eerste en tweede jaar).
 • Je hebt toestemming van de studieadviseur Sterrenkunde (vóór je een aanvraag start).
 • Je hebt formeel toestemming van de Examencommissie Sterrenkunde.
 • Je voldoet aan de eisen van de universiteit waar je heen wilt.
 • Je dient je aanvraag in voor de daarvoor geldende deadline.

Procedure

 1. Verzamel alle relevante informatie:
  • Lees alle beschikbare informatie van de Universiteit Leiden, Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen en de opleiding Sterrenkunde in de sectie Uitwisseling.
  • Ga naar het Study Abroad Festival in Oktober om informatie te verzamelen over de mogelijkheden, voorwaarden en gevolgen voor je studievoortgang.
  • Neem deel aan een informatiebijeenkomst van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen in oktober of maart.
  • Volg de Blackboard cursus Study & Internship Abroad - Faculty of Science (course ID 4ABROAD-0000FWN) voor regelmatige updates en verslagen van studenten die al naar het buitenland geweest zijn.
 2. Maak een afspraak met de studieadviseur Sterrenkunde om je plannen ruim voor de aanmeldingsdeadline te bespreken.
 3. Volg de volledige procedure zoals omschreven op de tab Wiskunde en Natuurwetenschappen op de pagina Afstemmen en aanmelden.

Vakbeschrijvingen

Als je vakken gaat volgen in het buitenland, dan wordt vaak gevraagd om een beschrijving van relevante vakken die je hier in Nederland gevolgd hebt. Deze zijn beschikbaar via de Studiegids.

Vragen?

Als je vragen hebt over naar het buitenland gaan tijdens je bachelor Sterrenkunde, neem dan altijd contact op met de studieadviseur Sterrenkunde.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.