Universiteit Leiden

nl en

Uitwisseling

Een makkelijke manier om in het buitenland te studeren, is via een uitwisselingsprogramma. Je studeert dan aan een universiteit waar de Universiteit Leiden afspraken mee heeft. In ruil daarvoor komt een student van de buitenlandse universiteit hier studeren.

Coronamaatregelen

De Universiteit Leiden volgt de richtlijnen van de Nederlandse overheid en het RIVM. De coronamaatregelen kunnen van invloed zijn op je reisplannen. Lees er meer over op de website Studeren in tijden van corona.

De kenmerken van uitwisseling

 • Je meldt je aan via de Universiteit Leiden. Je moet hiervoor aan bepaalde voorwaarden voldoen.
 • De plaatsen zijn beperkt; je kunt dus niet gegarandeerd op uitwisseling gaan. De Universiteit Leiden selecteert studenten op basis van hun cijfers en motivatie.
 • Uitwisseling is voordelig, omdat je blijft ingeschreven als student aan de Universiteit Leiden. Je hoeft geen collegegeld te betalen aan de gastuniversiteit.
 • Je kunt de studiepunten die je haalt mee laten tellen voor je studie. Daarvoor heb je wel toestemming van de examencommissie nodig.

Twee soorten uitwisseling

Er zijn twee soorten uitwisselingsprogramma’s:
1.    Universiteitsbreed
2.    Via faculteit of opleiding

Kenmerken universiteitsbrede uitwisseling

 • In principe voor studenten van alle opleidingen. Er kunnen beperkingen gelden.
 • Je kunt bij de gastuniversiteit over het algemeen vakken volgen bij alle faculteiten en opleidingen.
 • Alle bestemmingen zijn buiten Europa.
 • Het programma wordt georganiseerd door de buitenlandcoördinatoren voor universiteitsbrede uitwisseling. Voor vragen kun je bij hen terecht.

Kenmerken uitwisseling via faculteit of opleiding

 • Alleen voor studenten van een bepaalde faculteit of opleiding.
 • Je kunt bij de gastuniversiteit alleen vakken volgen bij specifieke faculteiten of opleidingen.
 • Bestemmingen binnen Europa (Erasmus+) en buiten Europa.
 • Het programma wordt georganiseerd door de buitenlandcoördinator van de faculteit of opleiding. Met vragen kun je bij hen terecht.
Uitwisseling in Zuid-Korea. Foto: Anna Hommel
Uitwisseling in Zuid-Korea. Foto: Anna Hommel

Erasmus uitwisseling

Bestuurskunde heeft een uitwisselingscontract met andere universiteit, het overzicht vind je hier. De meesten van hen hebben aparte webpagina’s voor inkomende Erasmusstudenten.

Welke andere mogelijkheden zijn er?

De Universiteit Leiden heeft een groot aantal universiteiten binnen en buiten Europa. Je kunt bijvoorbeeld via een universiteitsbrede uitwisseling naar Stellenbosch University (Zuid-Afrika) of de University of British Colombia (Canada). Voor de meeste universiteiten buiten Europa dien je een gemiddelde van minimaal 7 te hebben op het moment van aanmelding. Kijk voor een overzicht van de universiteiten en aanvullende informatie op de site van Studenten- en Onderwijszaken (SSS). De buitenlandcoördinator van de universiteit (SSS) kan jouw vragen beantwoorden over universiteitsbrede uitwisselingen of jou adviseren over hoe je bijvoorbeeld zelfstandig een studieverblijf in het buitenland regelt.

Daarnaast is er het ISEP-uitwisselingsprogramma dat ook mogelijkheden biedt om te studeren aan universiteiten buiten Europa. Zo'n 150 universiteiten doen mee aan dit uitwisselingsprogramma (o.a. in de VS, Canada, Mexico, Zuid-Amerika en Australië). Aan een uitwisseling via het ISEP programma zijn andere voorwaarden verbonden. De buitenlandcoördinator van de universiteit (SSS) kan jouw vragen beantwoorden over ISEP.

Oriënteer je tijdig en let daarbij ook op de gestelde deadlines!

Wil je weg?

 • 1 december voor een universiteitsbrede uitwisseling
 • 7 november voor een uitwisseling van Erasmus van Bestuurskunde.

In het online aanmeldsysteem kun je twee aanmeldingen indienen; één aanmelding voor de universiteitsbrede uitwisseling en één voor de uitwisseling van Bestuurskunde. In elke aanmelding kun je maximaal drie keuzes aangeven.

Selectie

Studenten mogen maximaal één plek accepteren. Als je twee plekken aangeboden krijgt –een voor de universiteitsbrede overeenkomsten en een van Bestuurskunde- dien je een keuze te maken. Dit kun je doen door het acceptance formulier in te vullen en terug te sturen. Je geeft hiermee aan dat je een bepaalde plek kiest en dat je andere plekken afwijst.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.