Universiteit Leiden

nl en

Uitwisseling

Een makkelijke manier om in het buitenland te studeren, is via een uitwisselingsprogramma. Je studeert dan aan een universiteit waar de Universiteit Leiden afspraken mee heeft. In ruil daarvoor komt een student van de buitenlandse universiteit hier studeren.

Corona

De coronapandemie zorgt voor onzekerheid als je een verblijf in het buitenland plant. Door de adviezen en richtlijnen over Gezondheid en Veiligheid op te volgen, voorkom je (financiële) risico’s zoveel mogelijk. Twijfel je of het verstandig is om in deze tijd voor je studie naar het buitenland te gaan? Lees het advies van de universiteit.

Bekijk ook de andere veelgestelde vragen over studeren in het buitenland & corona.

De kenmerken van uitwisseling

 • Je meldt je aan via de Universiteit Leiden. Je moet hiervoor aan bepaalde voorwaarden voldoen.
 • De plaatsen zijn beperkt; je kunt dus niet gegarandeerd op uitwisseling gaan. De Universiteit Leiden selecteert studenten op basis van hun cijfers en motivatie.
 • Je blijft ingeschreven als student aan de Universiteit Leiden dus je hoeft geen collegegeld te betalen aan de gastuniversiteit.
 • Je kunt de studiepunten die je haalt mee laten tellen voor je studie. Daarvoor heb je wel toestemming van de examencommissie nodig.

Twee soorten uitwisseling

Er zijn twee soorten uitwisselingsprogramma’s:
1.    Universiteitsbreed
2.    Via faculteit of opleiding

Kenmerken universiteitsbrede uitwisseling

 • In principe voor studenten van alle opleidingen. Er kunnen beperkingen gelden. 
 • Ook open voor masterstudenten, hoewel er meestal beperkingen gelden aan zowel de Universiteit Leiden als de partneruniversiteit. 
 • Je kunt bij de gastuniversiteit over het algemeen vakken volgen bij alle faculteiten en opleidingen.
 • Alle bestemmingen zijn buiten Europa.
 • Het programma wordt georganiseerd door de buitenlandcoördinatoren voor universiteitsbrede uitwisseling. Voor vragen kun je bij hen terecht.

Kenmerken uitwisseling via faculteit of opleiding

 • Alleen voor studenten van een bepaalde faculteit of opleiding.
 • Je kunt bij de gastuniversiteit alleen vakken volgen bij specifieke faculteiten of opleidingen.
 • Bestemmingen binnen Europa (Erasmus+) en buiten Europa.
 • Het programma wordt georganiseerd door de buitenlandcoördinator van de faculteit of opleiding. Met vragen kun je bij hen terecht.
Uitwisseling in Zuid-Korea. Foto: Anna Hommel
Uitwisseling in Zuid-Korea. Foto: Anna Hommel

Naar het buitenland

Tijdens je BSc kun je studeren in het buitenland. Dat gebeurt meestal in het derde jaar van je bachelor. Aan een buitenlandse universiteit volg je dan maximaal 30 ECTS aan vakken die van tevoren zijn goedgekeurd door de examencommissie. Na je terugkomst worden deze vakken en de punten en cijfers die je hebt behaald, toegevoegd in Usis aan de keuzeruimte van je derde jaar.

Voor studie in het buitenland kun je terecht in een Europees land of buiten Europa.

Studeren binnen Europa

Het Instituut Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie heeft in het kader van het ERASMUS uitwisselingsprogramma van de Europese Unie (EU) over­eenkom­sten afgesloten met antropologie-departementen aan de volgende univer­sitei­ten:

Aanmelden

Om in aanmerking te komen voor deelname aan een Erasmus uitwisseling en een Erasmus studiebeurs, moet je je eerst online aanmelden bij de Universiteit Leiden via het Study Abroad Application System. Je voldoet aan deze voorwaarden:

 • je hebt je propedeuse afgerond;

 • (in geval van Franse en Duitse universiteiten) je beheerst de Franse of Duitse taal;

 • je meldt je tijdig aan:
  vóór 15 februari van het 2e studiejaar, als je in het eerste semester van het 3e jaar naar het buitenland wilt; of
  vóór 15 september van het 3e studiejaar, als je in het tweede semester van het 3e jaar naar het buitenland wilt

Na de nominatie door Universiteit Leiden moeten studenten zichzelf aanmelden aan de buitenlandse universiteit. De deadlines verschillen per universiteit. Check daarvoor de website van de betreffende universiteit via bovenstaande links.

Studeren buiten Europa

Het is ook mogelijk om een studieperiode door te brengen aan een universiteit buiten Europa, waarmee de Universiteit Leiden als geheel een overeenkomst heeft. Denk aan Australië, Hong Kong, Zuid-Afrika, Canada of de VS. 

Aanmelden

De deadline voor de aanmelding van de uitwisselingsprogramma's buiten Europa is heel vroeg: 1 december. Dat is al in het eerste semester van je tweede studiejaar. Selectie is veel strenger dan voor studieprogramma’s via Erasmus en er wordt gekeken naar je gemiddelde cijfer tijdens de propedeuse. Ook is het belangrijk dat je een goede motivatiebrief schrijft.

Pas als je door de interne aanmeldingsronde heen bent, kun je je gaan aanmelden bij de buitenlandse universiteit.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.