Universiteit Leiden

nl en

Uitwisseling

Een makkelijke manier om in het buitenland te studeren, is via een uitwisselingsprogramma. Je studeert dan aan een universiteit waar de Universiteit Leiden afspraken mee heeft. In ruil daarvoor komt een student van de buitenlandse universiteit hier studeren.

Corona

De coronapandemie zorgt voor onzekerheid als je een verblijf in het buitenland plant. Door de adviezen en richtlijnen over Gezondheid en Veiligheid op te volgen, voorkom je (financiële) risico’s zoveel mogelijk. Twijfel je of het verstandig is om in deze tijd voor je studie naar het buitenland te gaan? Lees het advies van de universiteit.

Bekijk ook de andere veelgestelde vragen over studeren in het buitenland & corona.

De kenmerken van uitwisseling

 • Je meldt je aan via de Universiteit Leiden. Je moet hiervoor aan bepaalde voorwaarden voldoen.
 • De plaatsen zijn beperkt; je kunt dus niet gegarandeerd op uitwisseling gaan. De Universiteit Leiden selecteert studenten op basis van hun cijfers en motivatie.
 • Uitwisseling is voordelig, omdat je blijft ingeschreven als student aan de Universiteit Leiden. Je hoeft geen collegegeld te betalen aan de gastuniversiteit.
 • Je kunt de studiepunten die je haalt mee laten tellen voor je studie. Daarvoor heb je wel toestemming van de examencommissie nodig.

Twee soorten uitwisseling

Er zijn twee soorten uitwisselingsprogramma’s:
1.    Universiteitsbreed
2.    Via faculteit of opleiding

Kenmerken universiteitsbrede uitwisseling

 • In principe voor studenten van alle opleidingen. Er kunnen beperkingen gelden.
 • Je kunt bij de gastuniversiteit over het algemeen vakken volgen bij alle faculteiten en opleidingen.
 • Alle bestemmingen zijn buiten Europa.
 • Het programma wordt georganiseerd door de buitenlandcoördinatoren voor universiteitsbrede uitwisseling. Voor vragen kun je bij hen terecht.

Kenmerken uitwisseling via faculteit of opleiding

 • Alleen voor studenten van een bepaalde faculteit of opleiding.
 • Je kunt bij de gastuniversiteit alleen vakken volgen bij specifieke faculteiten of opleidingen.
 • Bestemmingen binnen Europa (Erasmus+) en buiten Europa.
 • Het programma wordt georganiseerd door de buitenlandcoördinator van de faculteit of opleiding. Met vragen kun je bij hen terecht.
Uitwisseling in Zuid-Korea. Foto: Anna Hommel
Uitwisseling in Zuid-Korea. Foto: Anna Hommel

Studeren in het buitenland – binnen of buiten Europa

Studenten van de bacheloropleiding Politicologie (inclusief de specialisaties Internationale Politiek en International Relations and Organisasions) kunnen in het derde studiejaar ervoor kiezen om te studeren in het buitenland als onderdeel van de vrije keuzeruimte (30 ECTS). Het is mogelijk om op een uitwisseling te gaan in het eerste of tweede semester van het derde jaar, afhankelijk van de opties van de gastuniversiteiten.

Uitwisselingsprogramma’s

Je kunt op uitwisseling gaan binnen of buiten Europa en je aanmelden voor:

De universiteitsbrede uitwisselingsovereenkomsten voor locaties buiten Europa, welke geregeld worden via het centrale International Relations Office van de Universiteit (zie onder het kopje “Algemeen” voor meer informatie).

De uitwisselingsovereenkomsten die geregeld worden via het instituut Politicologie. Dit betreft veelal Erasmus+ overeenkomsten die het instituut heeft afgesloten met departementen Politicologie bij partneruniversiteiten binnen Europa, inclusief Turkije en het VK. Het instituut heeft ook een gezamenlijke overeenkomst met de faculteit Geesteswetenschappen en de faculteit Governance and Global Affairs voor de locaties Pontificia Universidad de Chile in Santiago Chili en de University of Exeter in het VK.

Zie voor meer informatie over de verschillende typen overeenkomsten:

Studeren in het buitenland: waar?

Zelfstandig studeren in het buitenland

Het is ook mogelijk om een buitenlandverblijf te plannen bij een universiteit waarmee de Universiteit Leiden geen uitwisselingsovereenkomst heeft afgesloten. Studenten die zich zelfstandig aanmelden bij de universiteit van hun keuze worden aangeduid als “free movers” of “visiting students”. Zie voor meer informatie over deze optie deze pagina:

Zelfstandig studeren in het buitenland

Contactpersonen Instituut Politieke Wetenschap

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.