Universiteit Leiden

nl en

Waarheen?

De Universiteit Leiden heeft uitwisselingsprogramma’s bij universiteiten over de hele wereld. Je kunt dus kiezen uit veel bestemmingen.

Doorzoek eenvoudig alle uitwisselingen en vind een bestemming die aansluit bij jouw opleiding en voorkeuren.

Vind je uitwisseling

Negatief reisadvies? Check je bestemming

Je kunt niet op uitwisseling naar een land waarvoor een negatief reisadvies geldt. Check hier of je bestemming veilig is. In de kaart van het land staat een kleurcode. Als je bestemming code rood of oranje heeft, mag je er niet naartoe.

Verder oriënteren

Blackboard

Op de Blackboardpagina Study Abroad Outside of Europe vind je veel informatie over universiteitsbrede uitwisselingen, waaronder factsheets en verslagen van studenten die je voorgingen. Om toegang te krijgen tot deze informatie log je in en klik je in het linkermenu op 'Enrol'.

Study Abroad Festival

Het jaarlijkse Study Abroad Festival is hét startpunt van je buitenlandavontuur. Je kunt je verdiepen in het land waar jij graag wilt studeren, in gesprek gaan met studenten naar het buitenland zijn geweest, infosessies van je faculteit bezoeken en meer.

Via faculteit of opleiding

Bekijk de tabbladen van je faculteit of opleiding voor meer informatie over bestemmingen waar je via je faculteit of opleiding naartoe kan.

Tips bij het kiezen van je bestemming

Wees flexibel

De plaatsen in de uitwisselingsprogramma’s zijn beperkt. Dat betekent dat je niet gegarandeerd naar de bestemming van je voorkeur kunt gaan. Bedenk dat een verblijf in het buitenland op heel veel plaatsen een fantastische ervaring kan zijn. We raden je aan om veel opties open te houden door niet teveel strikte eisen te stellen.

Waar moet je op letten?

 • De vakken die je wilt volgen: zijn ze voor uitwisselingsstudenten toegankelijk?
 • De voertaal en eventuele taaleisen: beheers je de taal voldoende? Of kun je het benodigde niveau met een taalcursus bereiken?
 • De kosten van het dagelijks leven: die kunnen sterk verschillen per bestemming, zelfs binnen een land. Kom je uit met je budget?
 • Heb je speciale behoeften vanwege een functiebeperking of ziekte? Ga na of je bestemming hierin kan voorzien. Bekijk ook de pagina Gezondheid en veiligheid.
 • De sfeer, cultuur en omgeving: kies je voor groot- of kleinschalig, een grote stad of landelijke plek, iets heel anders dan je gewend bent of juist iets herkenbaars?
 • De gelijke behandeling van verschillende genderidentiteiten en seksuele voorkeuren: hoe zit dat op jouw bestemming? Bekijk het op ILGA.org.

Voor universiteitsbrede bestemmingen vind je veel antwoorden op deze vragen in de factsheets op de Blackboardpagina Study Abroad Outside of Europe. Om toegang te krijgen tot deze informatie log je in en klik je in het linkermenu op 'Enrol'.

Bekijk de tabbladen van je faculteit of opleiding voor informatie over bestemmingen waar je via je faculteit of opleiding naartoe kan.

Foto: Joëlle Dekkers

Studeren in het buitenland als LUMC'er

Volg je een studie in het Leids Univeritair Medisch Centrum (LUMC) en wil je studeren, een stage lopen of werken in het buitenland? Dan is het belangrijk dat je naar een plek gaat die bij jou past. Daarom heeft het LUMC over de hele wereld samenwerkingsverbanden.

Leg zelf contact

De kwaliteit van de plekken, veiligheid en de begeleiding door de buitenlandse instelling en het LUMC zijn gewaarborgd. Wel moet je zelf nog contact leggen met buitenlandse universiteiten. Heb je een plek gevonden? Kijk dan onder afstemmen en aanmelden welke vervolgstappen je moet ondernemen.

Het LUMC volgt het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het LUMC volgt hierin de regels van de Universiteit. Deze zijn te lezen op de pagina gezondheid en veiligheid.

Waar kunnen LUMC'ers studeren in het buitenland?

De samenwerkingsverbanden die het LUMC met universiteiten, ziekenhuizen en andere medische werkplekken is aangegaan kunnen verschillen. Om te zorgen dat het duidelijk is welke plekken voor jou beschikbaar zijn, worden alle samenwerkingsverbanden hieronder apart behandeld. 

Wil je graag voor onderzoek naar de Verenigde Staten? Kies dan voor een van de universiteiten van de Ivy League.

Het LUMC is officieel geen partner met de universiteiten binnen de Ivy League. Wel is onderzoek incidenteel mogelijk. Voor meer informatie kom naar het wekelijkse inloopspreekuur op dinsdag van 15.00-16.00 uur of maak een afspraak voor het spreekuur op donderdag van 12.30-15.00 via het online afspraken systeem. Plan een afspraak in met adviseur Internationalisering.  
Beide spreekuren zijn in V4-16, Gebouw 3.

Universiteiten binnen de Ivy League zijn:

Het LUMC zit in de LERU (League of European Research Universities). Alle universiteiten die daarbij aangesloten zijn, zijn geschikt voor een studie, stage of werkplek.

Het LUMC heeft slechts met een aantal LERU-universiteiten een overeenkomst. Wel is onderzoek icidenteel mogelijk. Voor meer informatie neem contact op met de coördinator Internationalisering

Universiteiten binnen de LERU zijn:

Eurolife is een belangrijk consortium waar het LUMC ook in zit. Het wordt sterk aanbevolen om een onderzoekstage daar te doen.

Binnen het Eurolife-consortium zijn goede afspraken gemaakt. Wil je graag een studieonderdeel doen bij een Eurolife-partner, neem dan contact op met de coördinator Internationalisering. In het onderstaande overzicht zie je precies welk onderdeel jij kunt volgen bij welke buitenlandse universiteit.

Universiteiten binnen Eurolife zijn:

Karolinska Institutet

Het Karolinska Institutet in Zweden is een wereldwijd gerespecteerde medische universiteit, die bekend staat om haar passie voor onderzoek en en flink bijdraagt aan het verbeteren van de menselijke gezondheid. Als een KI student maak je actief deel uit van die missie. 

 • Biomedische wetenschappen
  bachelor jaar 2: uitwisseling beide semesters 
  bachelor jaar 3: bachelor stage 
  master: Frontier of Science courses, JRP1 of JRP 2
 • Geneeskunde 
  master: wetenschapsstage
 • Vitality and Ageing
  onderzoekstage
 • Farmacie
  wetenschapsstage

Universitat de Barcelona 

De universiteit van Barcelona in Spanje is een fantastisch publiekelijk instituut voor hoger onderwijs in Catalonië. Deze universiteit is het epicentrum van universitair onderzoek in Spanje, 

De geschiedenis van universiteit is direct verbonden met die van Barcelona en Catalonië. De universiteit combineert de waarden van traditie met haar positie als wetenschappelijk instituut.

 • Biomedische wetenschappen
  bachelor jaar 3: bachelor stage
  master: JRP 1 of 2
 • Geneeskunde
  master: wetenschapsstage
 • Vitality and Ageing
  onderzoekstage
 • Farmacie
  wetenschapsstage

University of Edinburgh

Kom studeren in Edinburgh en investeer in een succesvolle toekomst. Je ervaart in Schotland het beste onderwijs in combinatie met hoogstaand onderzoek.   

Het flexibele programma, de fantastische faciliteiten en prijswinnende ondersteunende diensten zorgen ervoor dat je  een unieke ervaring hebt in Edinburgh. Je woont in een levendige en historische hoofdstad met wereldberoemde culturele festivals, met de bergen en de stranden van Schotland op korte reisafstand.

 • Biomedische wetenschappen
  bachelor jaar 3: halve minor
  bachelor jaar 3: bachelor stage
  master: JRP 1 of 2
 • Geneeskunde
  bachelor jaar 3: halve minor
  master: wetenschapsstage, coschappen
 • Vitality and Ageing
  onderzoekstage
 • Farmacie 
  wetenschapsstage

Trinity College Dublin

Het Ierse Trinity College Dublin is naast een universiteit voor academische excellentie ook een geweldige ervaring voor studenten.

De historische campus is gelegen in het hart van Dublin, bij het knooppunt van verkoop- en culturele districten. Met een onderwijs traditie van meer dan vier eeuwen oud is Trinity is geschikt voor getalenteerde en onderzoekende geesten die deel willen nemen aan grensverleggend onderzoek.

 • Biomedische wetenschappen
  bachelor jaar 3: bachelor stage
  master: JRP 1 of 2
 • Geneeskunde
  master: wetenschapsstage
 • Vitality and Ageing
  onderzoekstage
 • Farmacie 
  wetenschapsstage

Medizinische Universität Innsbruck

De Medische Universiteit van Innsbruck boekt uitmuntende prestaties op het gebied van onderzoek, educatie en patiëntzorg. Samen met het academisch ziekenhuis in Innsbruck is de universiteit het epicentrum van medicijnonderzoek in het westen van Oostenrijk.

De universiteit focust zich op internationaal en innovatief onderzoek in de velden oncologie, neurowetenschappen, immunologie en infectiologie. 

 • Biomedische wetenschappen
  bachelor jaar 3: bachelor stage
  master: JRP 1 of 2
 • Geneeskunde 
  master: wetenschapsstage
 • Vitality and Ageing
  onderzoekstage
 • Farmacie
  wetenschapsstage

Universitätsmedizin Göttingen

De faculteit der Medicijnen aan de Georg August Universiteit van Göttingen is een van de grootste medische scholen in Duitsland. 

Het lesgevende orgaan bestaat uit 105 professoren en ongeveer 100 privé docenten. In totaal zijn er 3600 studenten actief in de Menselijke Geneeskunde en ongeveer 500 studenten in Tandheelkunde. Ongeveer tien procent van de studenten komt uit het buitenland.

 • Biomedische wetenschappen
  bachelor jaar 3: bachelor stage
  master: JRP 1 of 2
 • Geneeskunde
  master: wetenschapsstage
 • Vitality and Ageing
  onderzoekstage
 • Farmacie
  wetenschapsstage

Semmelweis University

Semmelweis University is een gerenommeerd instituut voor hoger Onderwijs in Hongarije en in de Centraal Europese regio op het gebied van geneeskunde en gezondheidzorg. De lesprogramma’s worden in 3 talen aangeboden (Hongaars, Engels, Duits).

Naast onderwijs biedt Semmelweis University een breed palet aan health care services. Met bijna 40 patiëntzorg units is het één va de grootste gezondheidscentra in Hongarije.

Semmelweis University ontving de prestigieuze Research University titel voor de tweede keer in 2013.

 • Biomedische wetenschappen
  bachelor jaar 3: bachelor stage
  master: JRP 1 of 2
 • Geneeskunde
  master: wetenschapsstage
 • Vitality and Ageing 
  onderzoekstage
 • Farmacie
  wetenschapsstage

Université de Strasbourg

De universiteit van Strasbourg is constant bezig met het verbeteren van het curriculum en het opnemen van nieuwe faciliteiten. Dit om het niveau van educatie en onderzoek hoog te houden. 

 • Biomedische wetenschappen
  bachelor jaar 3: bachelor stage
  master: JRP 1 of 2
 • Geneeskunde 
  master: wetenschapsstage
 • Vitality and Ageing 
  onderzoekstage
 • Farmacie 
  wetenschapsstage  

In dit overzicht vind je de universiteiten waarmee het LUMC losse overeenkomsten heeft afgesloten. Je ziet hier ook direct wat je er precies kan volgen.

Universität Heidelberg

 • Biomedische wetenschappen
  bachelor jaar 3: bachelor stage
  master: JRP 1 of 2
  Frontier of Sciences (FOS) courses in summer (approx. June to August) 
 • Geneeskunde
  master:  wetenschapsstage
 • Vitality and Ageing
  onderzoekstage
 • Farmacie
  wetenschapsstage

KU Leuven

 • Biomedische wetenschappen
  bachelor jaar 3: bachelor stage
  master: JRP 1 of 2
 • Geneeskunde 
  bachelor jaar 2: 10 weken vakken
  master: wetenschapsstage en coschappen
 • Vitality and Ageing
  onderzoekstage
 • Farmacie 
  wetenschapsstage

University Sydney

 • Biomedische wetenschappen
  master: JRP 1 of 2
 •  Geneeskunde
  master: wetenschapsstage en coschappen
 • Vitality and Ageing 
  onderzoekstage
 • Farmacie 
  wetenschapsstage

University of Melbourne

 • Biomedische wetenschappen
  master: JRP 1 of 2
 •  Geneeskunde
  master: wetenschapsstage en coschappen
 • Vitality and Ageing
  onderzoekstage
 • Farmacie 
  wetenschapsstage

University of Adelaide

 • Farmacie
  onderzoekstage

Universidad de Ciencias Medicas de la Havana

 • Geneeskunde
  bachelor: halve minor
  master: wetenschapsstage, coschap huisartsgeneeskunde

St-Georges, University of London

 • Biomedische wetenschappen
  master: JRP 1 of 2
 •  Geneeskunde
  master: wetenschapsstage 
 • Vitality and Ageing 
  onderzoekstage
 • Farmacie 
  wetenschapsstage

University of Portsmouth

 • Biomedische wetenschappen
  bachelor: stage
  master: JRP 1 of 2

Newcastle University

 • Biomedische wetenschappen
  bachelor: stage
  master: JRP 1 of 2

National University of Ireland, Galway

 • Biomedische wetenschappen
  bachelor: stage
  master: JRP 1 of 2

Universitas Indonesia

 • Biomedische wetenschappen
  master: JRP 1 of 2
 • Geneeskunde
  bachelor jaar 3: halve minor
  master: wetenschapsstage

Ahmad Dahlan University

 • Geneeskunde
  master: wetenschapsstage

Universitas Hasanuddin

 • Geneeskunde
  master: wetenschapsstage

Nagasaki University

 • Biomedische wetenschappen
  master: JRP 1 of 2
 •  Geneeskunde
  master: wetenschapsstage en coschappen
 • Vitality and Ageing
  onderzoekstage
 • Farmacie 
  wetenschapsstage

National University Singapore

 • Biomedische wetenschappen
  master: JRP 1 of 2
 •  Geneeskunde
  master: wetenschapsstage en coschappen
 • Vitality and Ageing 
  onderzoekstage
 • Farmacie 
  wetenschapsstage

Andere universiteiten en instituten waar wel samenwerkingsovereenkomsten mee gesloten zijn maar waar niet veel gebeurt op studentenmobiliteit:

Meer informatie is te vinden op de Engelstalige website.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.