Universiteit Leiden

nl en

Wanneer?

Coronamaatregelen

De Universiteit Leiden volgt de richtlijnen van de Nederlandse overheid en het RIVM. De coronamaatregelen kunnen van invloed zijn op je reisplannen. Lees er meer over op de website Studeren in tijden van corona.

Tijdens je bachelor

Een verblijf in het buitenland past het best in de keuzeruimte van je bacheloropleiding. Je hebt dan nauwelijks beperkingen in de vakken die je kunt volgen. En de studiepunten die je haalt kun je meestal mee laten tellen voor je studie in Leiden. Je moet dit wel altijd van tevoren afstemmen met je studieadviseur en examencommissie.

Tijdens je master

Je kunt ook tijdens je master naar het buitenland, bijvoorbeeld voor een onderzoeksstage of -project. Als je een tweejarige master doet heb je daar in ieder geval genoeg ruimte voor. Bij een eenjarige master kan het moeilijker in te passen zijn.

Begin op tijd

Tijdens je master naar het buitenland gaan kan om verschillende redenen lastig zijn: niet alle gastuniversiteiten accepteren masterstudenten en er gelden soms zeer strenge voorwaarden. De aanmeldprocedure kan ook veel tijd in beslag nemen. Begin daarom op tijd met je oriëntatie en bespreek je plannen ruim voor de aanmelddeadline met je buitenlandcoördinator!

Tweede semester als alternatief

Maak je plannen om in het eerste semester naar het buitenland te gaan? Bekijk dan ook of het in je studie past om tijdens het tweede semester op uitwisseling te gaan. Als je dan in het eerste semester niet bij een universiteit van je voorkeur terechtkunt, kan je buitenlandcoördinator je in sommige gevallen direct een plek aanbieden in het tweede semester. Je kunt dit bij je aanmelding vermelden in je motivatiebrief. Stem het van tevoren wel af met je studieadviseur.

Afstemmen met je opleiding

Weet je niet wat voor jou de beste periode is om te gaan? Bespreek het met je studieadviseur. Ook als je wel weet wanneer je wilt gaan, moet je met je opleiding afstemmen hoe je verblijf in het buitenland in je studie past. Zonder toestemming van je opleiding kun je niet op uitwisseling gaan. Bespreek je plannen daarom ruim op tijd met je studieadviseur.

Foto: Andrea De Remes

Wanneer?

Tijdens je bachelor Psychologie

Derde jaar bachelor
De beste tijd om een semester in het buitenland te studeren is tijdens het derde jaar van je bacheloropleiding. De voorbereiding vindt plaats in het tweede jaar van je studie.

Let op: wil je in het derde jaar op uitwisseling? Dan is het belangrijk dat je in het eerste jaar alle 60 EC behaald en je het jaar met een hoog gemiddelde afsluit.

Vierde jaar bachelor
Het is ook mogelijk om in het vierde jaar van je bachelor weg te gaan. Studenten die in het derde jaar van hun bachelor zitten krijgen echter wel voorrang.

Verplicht aantal studiepunten
Bachelor studenten mogen alleen hun vrije keuzevakken in het buitenland volgen. Dit mogen psychologie vakken zijn, maar ook vakken van een andere opleiding.  Studenten dienen minimaal 20 EC in het buitenland te studeren. Deze vakken mogen niet overlappen met andere vakken van je bachelor en moeten allemaal op academisch niveau zijn. De gastuniversiteit kan daarnaast aanvullende eisen stellen. Meer informatie over de eisen die de Universiteit Leiden aan je vakkenpakket stelt, vind je onder Regelen voor vertrek.

Studieplan bespreken
Weet je niet zeker of het mogelijk is om in het buitenland te studeren? Of weet je niet zeker wat voor jou het beste moment is om op uitwisseling te gaan? Maak dan een afspraak met je studieadviseur om je studieplan te bespreken.

Tijdens je master Psychologie

De mogelijkheden om studieonderdelen te behalen in het buitenland tijdens je masteropleiding zijn beperkt.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.