Universiteit Leiden

nl en

Voorbereiden

Toestemming vragen

Leg je plannen voor aan de buitenlandcoördinator van je opleiding. Begin niet met je aanmelding of andere voorbereidingen voordat je toestemming hebt gekregen.

Vakken laten goedkeuren

Wil je de studiepunten die je in het buitenland haalt, laten meetellen voor je studie in Leiden? Dan moet je je vakken vooraf laten goedkeuren. In de meeste gevallen doet de examencommissie dat. Bij sommige faculteiten moet je daarvoor bij de buitenlandcoördinator zijn. Vraag je studieadviseur hoe je dit aanpakt.

Verplicht aantal studiepunten

Moet je verplicht een bepaald aantal studiepunten halen tijdens je verblijf in het buitenland? Bekijk dan goed hoeveel vakken je aan de gastuniversiteit moet volgen om dat aantal te behalen.

Begin op tijd

Regel de goedkeuring op tijd; alleen als je vakken zijn goedgekeurd voor je eraan begint, weet je zeker dat de studiepunten meetellen.

Aanmelden

Als je zelfstandig naar het buitenland gaat, ben je zelf verantwoordelijk voor je aanmelding bij de buitenlandse universiteit. De Universiteit Leiden ondersteunt of adviseert je daarbij niet. Informeer bij je gastuniversiteit hoe en wanneer je je kunt aanmelden.

Visum

 • Ga na of je een visum nodig hebt. Meestal kan je gastuniversiteit je hierover informeren. Anders kun je het navragen bij de ambassade of het consulaat van het land waar je naartoe gaat.
 • Je kunt pas een visum aanvragen nadat je bent toegelaten tot de buitenlandse universiteit.
 • Koop je vliegticket pas nadat je je visum hebt gekregen, of zorg ervoor dat je je reis kunt uitstellen of annuleren.

Woonruimte

Informeer bij de gastuniversiteit of je ondersteuning kunt krijgen bij het zoeken naar een woonruimte.

Onderhuur

Op HousingAnywhere vind je kamers in onderhuur. Je kunt hier ook je eigen kamer in Nederland onderverhuren. Vraag hiervoor wel eerst toestemming aan je verhuurder.

Taal

 • Ga na aan welke taaleisen je moet voldoen. Bij sommige universiteiten moet je een taaltoets doen, zoals IELTS of TOEFL.
 • Twijfel je of je de taal voldoende beheerst? Bij het Academisch Talencentrum kun je een online toets doen om je niveau te bepalen.
 • Een goede manier om de taal (beter) te leren, is eerder naar je bestemming gaan en ter plekke een taalcursus volgen. Je kunt ook een taalcursus volgen bij het Academisch Talencentrum.

Verzekering

 • Ga na of je zorgverzekering ziektekosten tijdens je buitenlandverblijf dekt, en breid je verzekering zo nodig uit. In sommige landen ben je verplicht om een verzekering in het land zelf af te sluiten.
 • Denk ook aan een reis- en annuleringsverzekering, voor o.a. je bagage, extra zorgkosten, rechtsbijstand en aansprakelijkheid. Kijk bijvoorbeeld eens bij AON Student Insurance.
 • Heeft je verzekeraar een telefoonnummer voor noodgevallen? Sla het op in je telefoon.

Gezondheid en veiligheid

Lees de pagina Gezondheid en veiligheid goed door en neem zo nodig actie voor je vertrekt.

Internationale student?

Als je een internationale student bent, moet je het volgende regelen voor je kunt vertrekken:

 • Informeer bij de gemeente waar je woont of je je moet uitschrijven.
 • Vraag bij het Visum Team na wat je verblijf in het buitenland betekent voor je verblijfsvergunning.
 • Vraag bij de ambassade of het consulaat van het land van je bestemming na welke visumregels voor jou gelden. De regels voor internationale studenten kunnen anders zijn dan de regels voor Nederlandse studenten.

Internationale kortingskaart

Met een International Student Identity Card (ISIC-kaart) krijg je in meer dan 130 landen voordelen en korting op allerlei producten en diensten, waaronder vliegtickets. Je koopt hem bij ISIC Nederland.

Voorbereiden

Eisen vakkenpakket
Over het algemeen worden vakken goedgekeurd die voldoen aan de volgende eisen:

 • Geen overlap met vakken in je bachelor;
 • Geen taalcursus in de Engelse taal;
 • Vakken moeten academisch van aard zijn.

Wil je de vakken laten mee tellen voor je vrije keuzeruimte, onderzoek dan van te voren het niveau van de vakken die je in het buitenland wil volgen. Van de 30 EC vrije keuzeruimte, dien je tenminste 5 EC op niveau 300 te volgen.

Verplicht aantal studiepunten
Studenten zijn verplicht om minimaal 20 EC in het buitenland te volgen. Ga je buiten Europa studeren? Kijk dan goed hoeveel buitenlandse studiepunten hiermee overeenkomen.

Vakken goedkeuren
Je buitenlandcoördinator kan namens de Examencommissie voor vertrek je vakkenpakket goedkeuren. Dit doe je door voor vertrek een learning agreement in te vullen en tijdens een van de inloopsspreekuren met de buitenlandcoördinator te bespreken.

Begin op tijd
De aanmeldperiode voor een studie aan een buitenlandse universiteit ligt vaak ver voor de start van je programma. Neem voor dat je je aanmeldt contact op met de buitenlandcoördinator om je plan te bespreken. Heb je een handtekening nodig voor een beursaanvraag, een learning agreement of voor een OV-vergoeding? Laat alles ruim voor vertrek goedkeuren door de buitenlandcoördinator. 

Aanpassingen Learning Agreement
Verandert je vakkenpakket aan het begin of tijdens je verblijf? Dan moet je deze vakken door je buitenlandcoördinator opnieuw goed te laten keuren. Dit doe je door het tweede gedeelte (During Mobility) van het Learning Agreement in te vullen en op te sturen naar de buitenlandcoördinator. Dan weet je zeker dat de studiepunten die je tijdens je buitenland verblijf behaalt bij terugkomst kunnen worden erkend.

Erkenning vakken
Psychologie studenten zijn zelf verantwoordelijk om bij terugkomst op tijd erkenning van de in het buitenland behaalde vakken aan te vragen.

Vragen?
Heb je na je online oriëntatie nog vragen over psychologie studeren in het buitenland? Kom langs op het inloopspreekuur van je buitenlandcoördinator. Een afspraak is niet nodig:

 
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.