Universiteit Leiden

nl en

Zelfstandig studeren in het buitenland

Je kunt ervoor kiezen om niet via een uitwisseling, maar zelfstandig in het buitenland te studeren. Bijvoorbeeld als je naar een bestemming wilt waar de Universiteit Leiden geen uitwisselingsovereenkomst mee heeft, of als je niet bent geselecteerd voor een uitwisseling.

Corona

De coronapandemie zorgt voor onzekerheid als je een verblijf in het buitenland plant. Door de adviezen en richtlijnen over Gezondheid en Veiligheid op te volgen, voorkom je (financiële) risico’s zoveel mogelijk. Twijfel je of het verstandig is om in deze tijd voor je studie naar het buitenland te gaan? Lees het advies van de universiteit.

Bekijk ook de andere veelgestelde vragen over studeren in het buitenland & corona.

Studenten die zelfstandig studeren in het buitenland noemen we ‘free movers’. Als je als free mover gaat, moet je veel zelf regelen. Je moet in ieder geval rekening houden met het volgende:

 • Veilige bestemming
  Je mag voor studiegerelateerde activiteiten niet naar een land waarvoor een negatief reisadvies geldt. Bekijk de pagina Gezondheid en veiligheid en lees de Regeling studeren in het buitenland voor meer informatie.
   
 • Dubbel collegegeld
  Als free mover betaal je collegegeld aan je gastuniversiteit. Daarnaast blijf je ingeschreven als student aan de Universiteit Leiden, en daar betaal je ook collegegeld voor.
   
 • Regel zelf je aanmelding
  Als free mover moet je alles zelf regelen en afstemmen met je faculteit. Je meld je ook zelf aan bij de buitenlandse universiteit.
   
 • Aanmelden in het Study Abroad-portaal
  Nadat je toestemming hebt gekregen van je faculteit moet je je activiteit registreren in het Study Abroad-portaal van de Universiteit Leiden, zodat de universiteit contact met je kan opnemen in geval van nood.
Foto: Lieuwe van Slooten
Foto: Lieuwe van Slooten
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.