Universiteit Leiden

nl en

Studeren in het buitenland

Wat je beweegredenen ook zijn, studeren in het buitenland is altijd een waardevolle ervaring en goede leerschool. Het is goed voor je academische vorming en talenkennis en je leert je staande houden in een ander land, met soms een heel andere cultuur. Bovendien leer je kennismaken met een ander onderwijssysteem, een andere manier van studeren én buitenlandse studenten! Het komt dan ook vaak voor dat studenten een tweede of soms zelfs derde keer naar het buitenland gaan om te studeren, stage te lopen, (PhD-)onderzoek te doen of te werken.

Daarbij: later in je leven, als je een baan hebt en/of andere verplichtingen in Nederland, is het meestal veel lastiger om nog zomaar een paar maanden naar het buitenland te gaan. Juist je studietijd is daar een prima tijd voor. En als je ervoor zorgt dat je behaalde studiepunten meetellen voor je studie loop je ook nog eens geen studievertraging op!

Arbeidsmarkt

Met het oog op de arbeidsmarkt kan het ook verstandig zijn tijdens je studie een periode in het buitenland te verblijven. De arbeidsmarkt wordt namelijk, ook in Nederland, steeds internationaler. In steeds meer werkomgevingen zul je dus op de een of andere manier met het buitenland in aanraking komen. Veel werkgevers nemen bovendien graag zelfstandige werknemers in dienst, die het fijn vinden hun horizon te verbreden en niet bang zijn om hun grenzen te verleggen. Studenten met internationale ervaring liggen dan ook goed in de markt. Zeker als je later in het buitenland wilt werken, dan is het nuttig om alvast tijdens je studie een tijdje in het buitenland te studeren. 

Studentverslagen

Wil je lezen wat studenten die je voorgingen vonden van hun buitenlandervaring? Kijk dan op Blackboard voor een selectie van studentverslagen.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie