Universiteit Leiden

nl en

Aanvragen afstuderen

Rond je afstuderen moet er van alles gebeuren. Niet alleen de universiteit, ook je faculteit en/of opleiding verwachten bepaalde dingen van je. Faculteiten hanteren verschillende regels en procedures voor het aanvragen en regelen van je afstuderen.

Stappen richting afstuderen

Er komt heel wat kijken bij afstuderen. Hieronder vind je globaal de stappen die naar je afstuderen leiden. Kijk altijd eerst naar de informatie van je faculteit en opleiding. De regels en procedures die zij hanteren kunnen hier namelijk van afwijken.

  1. Je behaalt het laatste resultaat dat nodig is om aan de exameneisen te voldoen.
  2. Je vraagt zelf afstuderen aan: bekijk onder de faculteits- of opleidingstab wat je allemaal voor je opleiding in orde moet maken om af te studeren. Het kan zijn dat je uit uSis het bericht 'Constatering afstuderen' ontvangt. In dat bericht wordt ook de mogelijkheid genoemd om uitstel van afstuderen aan te vragen.
  3. Als je afstudeert, word je niet automatisch uitgeschreven bij de universiteit. Je moet je uitschrijven via studielink. Maar uitschrijven is niet verplicht. Je mag ook ingeschreven blijven als je dat wilt. Lees alle informatie rondom herinschrijven en uitschrijven goed door.

Afstuderen uitstellen

Als je in uSis het bericht ‘Constatering afstuderen’ hebt ontvangen, maar je wilt nog niet afstuderen omdat je nog bezig bent met (een) extra vak(ken), extern onderwijs of een stage waarvan je wilt dat die op je diplomadocumenten genoemd wordt, dan kun je een verzoek uitstel van afstuderen aanvragen. Bekijk voor meer informatie het tabblad van je faculteit of opleiding.

Voorwaarden voor uitstel

Je kunt maximaal uitstel aanvragen tot de dag dat je één jaar langer ingeschreven staat voor je opleiding dan de nominale studieduur ervan (voor bacheloropleidingen is dat 3+1 jaar en voor masteropleidingen doorgaans 1+1 jaar). Ben je al meer dan een jaar uitgelopen, dan wordt je uitstel waarschijnlijk niet toegekend.

Officiële Regeling uitstel afstuderen

De regels en afspraken rond het uitstel van afstuderen zijn vastgesteld door het College van Bestuur van de Universiteit Leiden in de 'Regeling uitstel afstuderen Universiteit Leiden'.

In verband met de coronamaatregelen zal de diploma-uitreiking er anders uitzien dan de andere edities. Over een precieze invulling wordt nog nagedacht. Maar je kunt denken aan het beperken van het aantal gasten dat je mag meenemen, een uitreiking in kleine groepen en/of een ceremonie die deels online plaatsvindt.

Diplomering

Je kunt je masterdiploma Farmacie aanvragen zodra je weet wanneer je je laatste onderdeel zult afronden. Doe de aanvraag in ieder geval minimaal één maand voor de verwachte afronding van je master. Meestal is de laatste dag van je SAC het moment waarop je je master afrondt:

  1. Controleer in uSis je curriculum. Kijk naast het verplichte curriculum ook of je keuzeonderdelen en eventuele extracurriculaire vakken staan vermeld. Als dat niet het geval is, neem dan contact op met de studentenadministratie.
  2. Afstudeerbegeleider: vraag iemand om tijdens de diploma-uitreiking voor jou een praatje van 3 á 4 minuten te houden. Denk bijvoorbeeld aan je SAC-begeleider, je OZP-begeleider of je mentor. De naam en contactgegeven van deze persoon moet je invullen op het aanvraagformulier afstuderen.
  3. Vraag het diploma aan: gebruik hiervoor het online diplomeringsverzoek van de Master Farmacie. Wij diplomeren standaard op de laatste werkdag van de maand waarin je je laatste onderdeel hebt behaald. Als je je BIG-registratie eerder in gang wilt zetten omdat je al een baan hebt, kunnen we op verzoek eerder diplomeren. Je kunt dit aangeven op het aanvraagformulier.
  4. BIG-registratie: zodra je bent gediplomeerd in uSis, ontvang je bericht van de studentenadministratie waarin wordt vermeld per welke datum je gediplomeerd bent. Na die datum kun je je BIG-registratie als apotheker in gang zetten.  
  5. Ga naar de diploma-uitreiking. Of: indien je op het aanvraagformulier hebt aangegeven dat je je diploma liever ophaalt bij het Onderwijsservicepunt, dan krijg je van hen bericht zodra het diploma voor je klaarligt.

Ongeveer twee weken voor de ceremonie ontvang je een e-mail met een formele uitnodiging voor de diploma-uitreiking. De datum vind je op de pagina: diploma-uitreiking.

Contact

Neem voor vragen over je afstuderen contact op met de studentenadministratie.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.