Universiteit Leiden

nl en

Na je afstuderen

Je bent afgestudeerd, en dan? Er zijn verschillende mogelijkheden als je je bachelor- of masteropleiding aan de Universiteit Leiden hebt afgerond.

Verder studeren

Master

Vrijwel alle bacheloropleidingen hebben minimaal één master die daar direct op aansluit en in veel gevallen zijn er meerdere opties. Met een masteropleiding rond je je academische studie pas echt af. Het gehele masteraanbod van de Universiteit Leiden vind je op mastersinleiden.nl.

Pre-master

Kom je er na je bacheloropleiding achter dat je toch een master in een andere richting wilt gaan doen, maar heb je daar niet de juiste vakken voor op je lijst staan? Dan is het soms mogelijk om deficiënties tijdens de masteropleiding weg te werken. Is dat niet het geval, dan kun je je vaak door middel van een pre-master laten ‘omscholen’. Bekijk alle pre-masterprogramma’s van de Universiteit Leiden op mastersinleiden.nl.

Promoveren

Ben je een echte academicus? Of vind je het gewoon prachtig om een bepaald onderwerp helemaal uit te diepen en daar een proefschrift over te schrijven? Dan kun je overwegen om te promoveren aan de Universiteit Leiden. Je doet dan je PhD. Meer informatie daarover vind je op de universitaire website.

Naast je werk

Als je aan het werk gaat, betekent het niet dat je klaar bent met leren. Je kunt je hele leven lang blijven leren, bijvoorbeeld door het volgen van summer of winter schools of door activiteiten van Studium Generale bij te wonen. Of je kunt overwegen om naast je werk een tweede studie in deeltijd te volgen.

Studie in het buitenland

Heb je een opleiding afgerond aan de Universiteit Leiden, dan is het mogelijk om daarna een (tweede) masteropleiding te volgen in het buitenland.

Onderdeel van je studie

Je kunt tijdens je studie naar het buitenland, bijvoorbeeld tijdens je masteropleiding. Een tweejarige (research-)master biedt de beste mogelijkheid, gezien de langere duur van de master. Geïnteresseerd? Neem dan contact op met je studieadviseur.

Zelfstandig naar het buitenland

Ga je zelfstandig naar het buitenland? Houd dan rekening met het volgende:

 • je bent zelf verantwoordelijk voor de aanmelding bij de buitenlandse universiteit;
 • als je bij een universiteit in Europa gaat studeren, kun je geen aanspraak maken op de Erasmusbeurs;
 • toelating is niet vanzelfsprekend, je moet voldoen aan de voorwaarden die de buitenlandse universiteit stelt;
 • het kan zijn dat er gevolgen zijn voor je studiefinanciering. Check dit bij DUO

Meer informatie

Stage in het buitenland

Het Erasmus+ programma biedt beurzen aan jonge alumni (afgestudeerd bachelor of master) om in het buitenland stage te lopen. 

Let op: het is niet mogelijk om je voor deze beurs aan te melden voor het academisch jaar 2022-2023.

Kijk op de Scholarships-pagina voor meer informatie en updates over 2023-2024 (in het Engels).

Loopbaanadvies of een baan vinden

Weet je nog niet precies wat je na je afstuderen wilt doen ? Of weet je al wel wat voor baan je wilt, maar weet je niet goed hoe je het sollicitatieproces moet aanpakken? Bekijk dan de informatie, tests en tips op de LU Career Zone. Wordt jouw vraag niet beantwoord op deze website of wil je in gesprek met een loopbaanadviseur? Neem dan contact op met de Career Services.

Oriëntatiejaar hogeropgeleiden

Voor internationale studenten is er de mogelijkheid om een oriëntatiejaar hogeropgeleiden te gaan doen na het afstuderen. Lees daarover meer op de Engelse versie van deze pagina.

Ambassadeurschap

De Universiteit Leiden werkt veel samen met alumni die op vrijwillige basis meewerken aan diverse activiteiten. Vrijwilligers begeleiden bijna-afgestudeerden of jonge alumni bij hun professionele ontwikkeling, organiseren (mede) activiteiten zoals lezingen of workshops of geven voorlichting aan (toekomstige) bachelor- en masterstudenten over studierichtingen, het werkveld en het Leidse studentenleven.

Ook alumni die in het buitenland wonen zijn van grote waarde voor de Universiteit Leiden. Verhuis je na je afstuderen naar het buitenland, dan kun je je bijvoorbeeld actief inzetten voor een chapter in je nieuwe land of stad, of als ambassadeur je ervaringen in Leiden delen met toekomstige studenten. 

Vrijwilliger of ambassadeur worden

De afdeling Development & Alumnirelaties biedt begeleiding en ondersteuning die nodig is om als vrijwilliger of ambassadeur aan de slag te gaan. Als je vrijwilliger of ambassadeur wilt worden, of hier vragen over hebt, stuur dan een e-mail aan info@alumni.leidenuniv.nl onder vermelding van "Vrijwilliger/Ambassadeur Universiteit Leiden".

Alumni

De Universiteit Leiden is trots op haar alumni. Zij dragen namelijk op allerlei manieren bij aan de groei en bloei van de universiteit. De afdeling Development & Alumnirelaties zet zich daarom in voor de persoonlijke en professionele ontwikkeling van al haar alumni.

Jonge Alumni Netwerk

Het Jonge Alumni Netwerk is er speciaal voor jonge alumni (t/m 35 jaar). Net afgestudeerd en in de eerste jaren van je carrière heb je immers behoefte aan andere zaken dan wanneer je carrière al volledig op de rit staat of misschien zelfs al is beëindigd.

Netwerken, je loopbaan en persoonlijke ontwikkeling, maar zeker ook gezelligheid zijn zaken die voorop staan bij het Jonge Alumni Netwerk. Het biedt je de gelegenheid om in contact te komen met andere jonge alumni en ervaringen uit te wisselen, nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en actief aan de slag te gaan met je carrière. Aanmelden doe je via jan@alumni.leidenuniv.nl.

Alumnivereniging VOGeL

VOGeL bestaat uit oud-studenten die met plezier in Leiden geschiedenis gestudeerd hebben. Dit plezier willen zij door de activiteiten van VOGeL opnieuw ophalen. En dat niet alleen, ook de wens om hun kennis van geschiedenis te actualiseren is voor velen een belangrijke drijfveer om lid te worden van VOGeL. Immers, een groot aantal alumni komt buiten het eigenlijke vak terecht, maar verliest daarmee niet de interesse in geschiedenis. En ten slotte is daar nog de opleiding. Iedere oud-student heeft zo wel zijn herinneringen aan professoren, docenten, mede-studenten of gewoon te sfeer van de vakgroep. VOGeL biedt deze oud-studenten de mogelijkheid om hun mede-studenten te ontmoeten, om nog eens een college van een van zijn voormalige professoren of docenten te volgen, of om gewoon weer eens de sfeer van Leiden op te snuiven.

Wat doet VOGeL?

Het plezier om in Leiden geschiedenis te hebben gestudeerd kan opnieuw worden beleefd door middel van de activiteiten die VOGeL organiseert. VOGeL stelt je in de gelegenheid om mede-studenten te ontmoeten , om weer een college van één van je voormalige docenten te volgen, of om weer eens de Leidse sfeer te proeven.  

Het bestuur organiseert studiebijeenkomsten in Leiden en excursies naar historische tentoonstellingen in binnen- en buitenland. 

Lid worden van VOGeL

Voor het bedrag van 15 euro bent u een heel jaar verzekerd van uitnodiging voor alle activiteiten en het ontvangen van publicaties van VOGeL. Of u nu mede-studenten en docenten van vroeger wilt ontmoeten, uw netwerk wil versterken, uw kennis van geschiedenis op peil wil houden of gewoon weer eens in Leiden wil zijn, VOGeL biedt het u allemaal.  

Neem voor meer informatie contact met ons op via e-mail: alumniverenigingvogel@gmail.com

Of meldt u gelijk aan!  

Interessante websites

 • Leidschrift 
  Het tijdschrift Leidschrift bevat wetenschappelijke artikelen en interviews rond steeds wisselende historische thema's, waarbij wordt aangesloten bij interessante onderwerpen uit het historische debat. De stukken zijn geschreven door ervaren historici, maar ook door studenten, die bijvoorbeeld hun scriptie omwerken tot een artikel. Leidschrift verschijnt drie keer per jaar. 
   
 • Alumniwebsite Faculteit der Geesteswetenschappen 
  De Faculteit der Geesteswetenschappen hecht veel waarde aan contacten met haar alumni. Voor de faculteit en de opleidingen zijn oud-studenten belangrijk vanwege hun feedback op het onderwijs en de link met de praktijk. Voor afgestudeerden bieden deze contacten mogelijkheden tot het opnieuw aanhalen van banden met docenten en oud-studiegenoten tijdens bijvoorbeeld alumnidagen, en tot het volgen van onderwijs (á la carte, contractonderwijs en masteropleidingen). Ook worden alumni betrokken bij gastcolleges, stages, studie- en arbeidsmarktvoorlichting en afstudeeropdrachten. 
   
 • Studenten Loopbaan Service Geesteswetenschappen 
  De Studenten Loopbaan Service Geesteswetenschappen adviseert studenten geesteswetenschappen bij het plannen van een loopbaan.
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.