Universiteit Leiden

nl en

Een dubbele studie

Als je één opleiding nog niet uitdaging genoeg vindt, of als je niet kunt kiezen, dan kun je overwegen om een dubbele studie te doen.

Sommige faculteiten bieden een speciale dubbele bachelor aan, waarbij er dus rekening wordt gehouden met het feit dat je bij twee opleidingen vakken volgt en tentamens maakt. 

Je kunt uiteraard ook onafhankelijk van elkaar twee opleidingen volgen, maar let er dan op dat je dit zelf moet coördineren. Ga dus na wat realistische combinaties zijn en maak een plan over hoe je dat dubbele diploma wilt gaan behalen.

Overweeg je om twee opleidingen te volgen? Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zoals wat realistische combinaties zijn (denk aan reistijden), wat voor jou de meerwaarde is van die combinatie, maar ook praktische zaken zoals roosteroverlappingen en reistijd.

Je kunt onafhankelijk van elkaar twee opleidingen volgen, maar let er op dat je dit zelf dient te coördineren. Maak voor jezelf een plan over hoe je die twee opleidingen wilt gaan combineren en behalen. Houd er bij het maken van het plan rekening mee dat hoorcolleges, werkgroepen of tentamens niet verzet worden. Zoek ook uit of er verplichte aanwezigheid is bij colleges en werkgroepen.
Geef altijd voorrang aan de vakken van je hoofdopleiding Bestuurskunde. Echter, als je later met je tweede opleiding start of als Bestuurskunde je tweede opleiding is, dan is het ook belangrijk om na te denken over het Bindend Studieadvies.


Denk je aan een tweede studie of volg je ook een andere studie naast je bachelor Bestuurskunde en heb je hierover vragen? Neem dan contact op met de studieadviseurs.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.