Universiteit Leiden

nl en

Lezingen & activiteiten

Als je meer uitdaging wilt tijdens je opleiding, kun je je breder ontwikkelen door het bijwonen van diverse lezingen en activiteiten, die zowel op universitair niveau als bij je faculteit en/of opleiding worden georganiseerd.

Cleveringalezing

Al sinds het einde van de Duitse bezetting herdenkt de Leidse universiteit het openlijke protest van professor Cleveringa tegen het ontslag van zijn joodse collega’s in 1940. Elk jaar stelt de universiteit een Cleveringahoogleraar aan die rond 26 november de Cleveringa-oratie uitspreekt.

Rond die datum komen ook op ongeveer 40 plaatsen in binnen- en buitenland bijeen om een lezing door een Leidse wetenschapper bij te wonen. Het Leids Universiteits Fonds (LUF) organiseert de lezingen. Lees op de LUF-website meer over de Cleveringalezingen.

Studium Generale

Studium Generale organiseert brede, academische activiteiten, zoals lezingen, symposia, filmvertoningen en debatten in Leiden en Den Haag. Het programma van Studium Generale is bedoeld voor studenten, medewerkers en alle andere geïnteresseerden.

Activiteitenkalender Geesteswetenschappen

De Faculteit der Geestewetenschappen biedt maandelijks een grote hoeveelheid lezingen, symposia en congressen. Als student ben je van harte welkom om deel te nemen aan deze activiteiten.

Bekijk hier de evenementenkalender.

Forum Antiquum

Forum Antiquum is de lezingenreeks van de opleiding Griekse en Latijnse taal en cultuur. Lezingen vinden tijdens het semester om de week plaats, altijd op donderdag om 16.00 uur. Elk semester nodigen wij een aantal sprekers uit het binnen- en buitenland uit, zowel bekende experts als ook veelbelovende jongere wetenschappers.  

De lezingen zijn voor iedereen toegankelijk, aanmelden is niet nodig. Forum Antiquum wordt mogelijk gemaakt door de Spinozapremie van prof. Ineke Sluiter.

Locatie en contact

De vaste locatie voor de lezingen is de conferentiezaal Vossius, in de Universiteitsbibliotheek (zuidhal, tweede verdieping). Aanvangstijd: 16.00 uur. 

Voor meer informatie over Forum Antiquum kunt u contact opnemen met de coördinator, Leanne Jansen.

NB. Als u niet in het bezit bent van een toegangspas voor de Universiteitsbibliotheek kunt u ook het beste contact opnemen met de coördinator.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.