Universiteit Leiden

nl en

Honoursonderwijs

De Universiteit Leiden biedt (extracurriculair) honoursonderwijs voor scholieren, bachelor- en masterstudenten, in verschillende programma’s. Nieuwsgierige en ambitieuze studenten die meer uit hun studie willen halen, kunnen in deze programma’s extra onderwijs volgen en hun grenzen verleggen.

De Honours Academy van de Universiteit Leiden is verantwoordelijk voor de organisatie van deze programma’s. Op een prachtige plek in Leiden, in de Oude Sterrewacht, is de Honours Academy gehuisvest.

Persoonlijk en uitdagend onderwijs

Bij de programma’s die de Honours Academy organiseert, volg je kleinschalig en stimulerend onderwijs. Daarin leer je, op hoog niveau, disciplinair of interdisciplinair probleemoplossend denken en handelen. Ook krijg je ruimte om extra vaardigheden te ontwikkelen, en kun je zelf aan de slag met wetenschappelijk onderzoek. De volgende programma’s worden door de Universiteit Leiden aangeboden.

Honours Community

Studenten die meedoen aan de programma’s van de Honours Academy herkennen zich vaak in deze eigenschappen, ze zijn:

  • nieuwsgierig;
  • gemotiveerd; 
  • en ambitieus.

Als honoursstudent maak je deel uit van de Leidse Honours Community. Dat is het netwerk van studenten die meer uit hun studie willen halen. Binnen dit netwerk kun je studenten en docenten van buiten jouw studie ontmoeten en zo je (professionele) netwerk starten of uitbreiden.
Je kiest zelf wat je in of met de Honours Community wil doen.  Je kunt als honoursstudent ook deelnemen aan activiteiten buiten de universiteit, zoals speciale Summer Schools, de G200 of de Nationale Denktank.

Activiteiten

De Honours Academy  organiseert een paar keer per jaar activiteiten voor de studenten van haar programma’s. Dat kunnen lezingen zijn, zoals  het afgelopen jaar rond het thema ‘Identity’, maar ook een Honours Concert of een zomerborrel om het academisch jaar af te sluiten. 

Zie de agenda voor aankomende activiteiten. 

Studievereniging Leiden Honours Community (SLHC)

Voor de studenten in  het Honours College en het Leiden Leadership Programme bestaat ook een aparte studievereniging: de Leiden Honours Community (SLHC). De SLHC organiseert activiteiten waar honoursstudenten elkaar (beter) kunnen leren kennen, onder meer een jaarlijkse buitenlandse studiereis, en activiteiten die gericht zijn op de arbeidsmarkt.

Studievereniging Themis

Het honourstraject HC Law heeft sinds kort een eigen studievereniging: Juridische Honours Vereniging Themis, die activiteiten organiseert voor de rechtenstudenten in het HC Law-traject. Kijk op hun Facebookpagina wat zij doen.